G4Media.ro

Premierul Georgiei a acuzat că a fost amenințat de un comisar european:…

Photo by Vano SHLAMOV / AFP

Premierul Georgiei a acuzat că a fost amenințat de un comisar european: ”A spus <>” / Reacția comisarului: Declarații scoase din context

Comisarul european Olivér Várhelyi spune că vorbele sale despre premierul slovac Robert Fico au fost scoase din context, după ce premierul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a afirmat că face parte dintr-o consipirație sinistră, relatează Politico.

Într-o declarație postată pe Facebook, Irakli Kobakhidze a afirmat că guvernul său, din ce în ce mai autoritar, se confruntă cu un „șantaj abuziv” din partea Occidentului.

Șeful pentru extindere al UE, Olivér Várhelyi, l-a acuzat pe premierul Georgiei că i-a denaturat cuvintele, după ce acesta l-a acuzat de intimidare într-o izbucnire explozivă.

Tensiunile dintre UE și Georgia sunt la cote înalte, în timp ce această țară încearcă să promoveze o lege de tip rusesc care ar clasifica unele ONG-uri și instituții media finanțate de UE drept „agenți străini”.

Într-o declarație postată joi pe Facebook, Irakli Kobakhidze a afirmat că guvernul său se confruntă cu un „șantaj abuziv” din partea Occidentului și a spus că un înalt oficial UE a sugerat că ar putea avea aceeași soartă ca și premierul slovac Robert Fico, care a fost împușcat de patru ori la începutul acestei luni.

„Amenințarea difuzată în timpul unei convorbiri telefonice cu un comisar european a fost uluitoare”, a scris el. „În conversația mea, comisarul european a enumerat o serie de măsuri pe care politicienii occidentali le pot lua după ce [Georgia va adopta] legea transparenței și, în timp ce enumera aceste măsuri, [comisarul] a spus „uite ce i s-a întâmplat lui Fico, ar trebui să fiți foarte atenți””, a scris el.

Într-o declarație publicată mai târziu joi seara, comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat că vorbele sale au fost „nu doar scoase complet din context, ci și prezentate publicului într-un mod care ar putea da naștere la o interpretare complet eronată a scopului inițial al convorbirii mele telefonice”.

El a reiterat apelul UE de a renunța la proiectul de lege privind agenții străini și a declarat că a încercat să o avertizeze pe Kobakhidze „să nu inflameze și mai mult situația deja fragilă prin adoptarea acestei legi care ar putea duce la o polarizare suplimentară și la posibile situații necontrolate pe străzile din Tbilisi”.

Kobakhidze a legat, de asemenea, împușcarea liderului slovac din 15 mai – în care un suspect în vârstă de 71 de ani a mărturisit că a acționat singur – de serviciile de informații ale unei țări „strâns legate de Partidul Războiului Global”. Expresia, care face referire la o cabală obscură presupusă responsabilă pentru antrenarea Ucrainei în conflictul cu Rusia, este un ecou al propagandei Kremlinului și a fost folosită de mai multe ori de politicieni din partidul de guvernământ Visul Georgian în ultimele săptămâni.

Kobakhidze nu a furnizat nicio dovadă pentru a-și susține acuzațiile.

Tina Bokuchava, liderul celui mai mare partid de opoziție din parlamentul georgian, Mișcarea Națională Unită, l-a acuzat pe premier că „promovează teorii ale conspirației dubioase la fiecare pas”.

„Protestele din ultimele săptămâni arată clar că populația georgiană își dorește cu disperare un viitor în inima Europei. Aceste acuzații nebunești nu vor contribui prea mult la promovarea acestor ambiții.”

Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă pentru a-și arăta opoziția față de proiectul de lege al guvernului privind agenții străini, despre care spun că reflectă legislația folosită de Rusia pentru a reduce la tăcere vocile critice. UE a avertizat că adoptarea finală a legii, așteptată săptămâna viitoare, ar torpila speranțele țării candidate de a adera la blocul comunitar, în timp ce Congresul SUA urmează să ia în considerare un pachet de sancțiuni împotriva politicienilor care promovează noile norme.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Daca vroia sa îl sperie trebuia sa spună ca va păți ce pățește Putin. Sau stai…