G4Media.ro

Bulgaria: Inflația și politica de venituri, care nu este în concordanță cu…

Sursa foto: Unsplash / Neven Myst

Bulgaria: Inflația și politica de venituri, care nu este în concordanță cu posibilitățile bugetare reale, ar putea amâna trecerea la euro după 2025, potrivit Academiei Bulgare de Științe

Inflația și politica de venituri implementată, care nu este în concordanță cu posibilitățile bugetare reale, pot amâna aderarea țării noastre la zona euro după anul 2025, potrivit Raportului anual privind economia Bulgariei , elaborat de Institutul de Cercetări Economice al Academiei Bulgare de Științe (BAS), anunță radioul public bulgar.

Potrivit analizei, creșterea economică încetinește la 1,8% în 2023, activitatea investițională rămâne slabă, iar inflația anuală se situează la 5%.

Inflația anuală în Bulgaria încetinește semnificativ – la 5% la sfârșitul anului 2023, dar politica financiară și politica de creștere a veniturilor continuă să exercite o presiune proinflaționistă, se arată în raport.

Potrivit economiștilor BAS, deși scăderea cotelor de accize și a TVA la unele produse energetice și alimentare are un efect antiinflaționist, creșterea plăților sociale și majorarea salariilor duce la creșterea consumului și, prin urmare, a inflației.

Astfel, implementarea criteriului de la Maastricht privind inflația apare ca fiind cea mai mare provocare din acest an și pune sub semnul întrebării aderarea la zona euro în termenul stabilit, adică 2025.

O altă problemă pe care economiștii o semnalează este încetinirea creșterii economice, din cauza cererii externe mai slabe, a ratelor de dobândă mai mari în zona euro și a presiunilor continue asupra prețurilor.

Consumul crește sub influența unei piețe a muncii stabile, a unei inflații în scădere și a unei activități active de creditare.

Potrivit previziunilor, cererea externă va rămâne relativ scăzută, iar balanța de plăți se va înrăutăți pe toată perioada 2024-2026.

Inflația va scădea treptat, dar va fi mai mare decât în mod obișnuit în deceniul precedent.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...