G4Media.ro

Zelenski, interviu Reuters: Ajutorul occidental acordat Ucrainei este prea lent, iar riscurile…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zelenski, interviu Reuters: Ajutorul occidental acordat Ucrainei este prea lent, iar riscurile legate de alegerile din SUA sunt limitate

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu exclusiv pentru Reuters acordat luni la Kiev.

El a descris livrarea de ajutor militar, în special de sisteme de apărare aeriană precum sistemele Patriot, pe care Ucraina se bazează foarte mult în războiul său cu Rusia, ca fiind „un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi pași înapoi”.

„Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi mai târziu toată lumea împreună, este întârziată cu aproximativ un an”, a spus el, purtând tricoul și pantalonii săi caracteristici de culoare kaki și ridicând uneori vocea.

Remarcile sale dure vin într-un moment periculos pentru forțele sale, care sunt depășite numeric și ca armament de armata Moscovei și pierd teritoriu în nord-estul și estul țării.

În mod clar frustrat de ceea ce el consideră a fi întârzieri și tergiversări din partea partenerilor din Occident, Zelenski a sugerat modalități prin care aliații ar putea ajuta mai direct, inclusiv prin doborârea rachetelor rusești deasupra teritoriului ucrainean în anumite circumstanțe.

Potrivit acestuia, situația de pe câmpul de luptă din nord-estul țării este acum sub control, după ce forțele Moscovei au trecut granița și au lansat incursiuni spre orașul Harkov.

„Rușii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei”, a spus el. „Avem nevoie de cel puțin 120, 130 de avioane pentru a rezista pe cer”, a adăugat Zelenski, referindu-se la avioanele F-16 de concepție americană, dintre care speră că unele vor fi folosite în curând în luptă.

„Nu puteți furniza asta chiar acum? OK … revenind la avioanele pe care le aveți pe teritoriul țărilor NATO vecine: ridicați-le … doborâți ținte, protejați civilii”.

„Pot face acest lucru? Sunt sigur că da. Este vorba de un atac al țărilor NATO, de implicare? Nu.”

Liderul ucrainean a mai spus că Kievul negociază cu partenerii internaționali pentru a folosi armele lor pentru a lovi echipamentele militare rusești la graniță și mai departe în interiorul teritoriului rusesc.

„Până în prezent, nu există nimic pozitiv”, a spus el.

Statele Unite au rezistat apelurilor ucrainene de a-și folosi rachetele împotriva teritoriului rusesc recunoscut la nivel internațional, reflectând preocupările din Occident cu privire la riscul de escaladare, încercând în același timp să se asigure că Kievul iese victorios.

Potrivit acestuia, situația de pe câmpul de luptă din nord-estul țării este acum sub control, după ce forțele Moscovei au trecut granița și au lansat incursiuni spre orașul Harkov.

El a spus că lumea nu trebuie să uite că Rusia face presiuni puternice și în estul țării. Forțele ucrainene sunt deja întinse de-a lungul liniilor de front de peste 1.000 de kilometri, dar va fi nevoie de timp pentru a pregăti noi recruți în cadrul unei noi campanii de mobilizare pentru luptă, a declarat Zelenski.

În ceea ce privește politica americană, el a declarat că nu vede „riscuri maxime” în cazul unei schimbări de administrație la alegerile din noiembrie, chiar dacă candidatul republican Donald Trump este un sceptic în privința ajutorului pentru Ucraina.

„Nu cred că republicanii sunt împotriva sprijinului pentru Ucraina, dar unele mesaje care vin din partea lor ridică îngrijorări”.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...