G4Media.ro

Japonia: Lingura electrică Kirin, premiată cu Ig Nobel – o distincție pentru…

Sursa foto: kirinholdings.com

Japonia: Lingura electrică Kirin, premiată cu Ig Nobel – o distincție pentru realizări științifice ciudate sau inutile – a fost pusă în vânzare/ Instrumentul face ca mâncarea să pară mai sărată și ajută la o alimentație sănătoasă

Gigantul japonez al băuturilor Kirin Holdings a început să vândă o lingură electrică despre care cercetătorii susțin că poate promova o alimentație mai sănătoasă prin accentuarea gustului sărat fără adăugarea de sare, scrie Reuters.

Lansarea de luni a produsului marchează prima comercializare a tehnologiei care anul trecut a câștigat un premiu Ig Nobel, care recompensează cercetările neobișnuite și inutile.

Kirin va vinde doar 200 de linguri electrice de sare online pentru 19.800 de yeni (127 de dolari) în această lună și o serie limitată la un retailer japonez în luna iunie, dar speră să ajungă la 1 milion de utilizatori la nivel global în cinci ani. Vânzările în străinătate vor începe anul viitor.

Lingura, fabricată din plastic și metal, a fost dezvoltată împreună cu profesorul Homei Miyashita de la Universitatea Meiji, care a demonstrat anterior efectul de îmbunătățire a gustului în prototipuri de bețișoare electrice. Efectul funcționează prin trecerea unui câmp electric slab de la lingură pentru a concentra moleculele de ioni de sodiu pe limbă, pentru a spori salinitatea percepută a alimentelor.

Kirin, care se orientează către sănătate de la afacerea sa tradițională cu bere, a declarat că tehnologia are o importanță deosebită în Japonia, unde un adult mediu consumă aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu față de cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Consumul excesiv de sare este legat de creșterea incidenței hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni.

„Japonia are o cultură alimentară care tinde să favorizeze aromele sărate”, a declarat Ai Sato, cercetător la Kirin. „Japonezii în ansamblu trebuie să reducă cantitatea de sare consumată, dar poate fi dificil să ne îndepărtăm de ceea ce suntem obișnuiți să mâncăm. Asta ne-a determinat să dezvoltăm această lingură electrică.”

Cântărind 60 de grame, lingura funcționează cu o baterie reîncărcabilă cu litiu.

Miyashita și co-creatorul său, Hiromi Nakamura, au primit premiul Ig Nobel pentru nutriție de la imunologul și laureatul Premiului Nobel Peter Doherty în cadrul unei ceremonii online, anul trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează