G4Media.ro

Cine este Mohammad Mokhber, noul președinte interimar al Iranului

Foto: ATTA KENARE / AFP

Cine este Mohammad Mokhber, noul președinte interimar al Iranului

Prim-vicepreședintele iranian Mohammad Mokhber urmează să îi ia locul lui Ebrahim Raisi în funcția de președinte interimar după decesul lui Raisi în urma accidentului de elicopter de duminică, potrivit presei internaționale. Mokhber (69 de ani) ar urma să organizeze alegeri prezidențiale în termen de 50 de zile.

Mohammad Mokhber și-a obținut poziția de prim vicepreședinte prin faptul că a gestionat o mare parte din finanțele liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, scrie Jerusalem Post.

El este, de asemenea, expertul principal al ayatollahului în ceea ce privește gestionarea unei economii de „rezistență” pentru a menține Iranul pe linia de plutire în ciuda anilor de sancțiuni globale.

Publicația israeliană arată că noul președinte interimar a servit în divizia medicală a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice în urmă cu zeci de ani.

Mokhbar a fost una dintre primele numiri ale lui Raisi atunci când a fost ales președinte în august 2021.

În 2010, Uniunea Europeană l-a sancționat pe Mokhber pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau de rachete balistice”, dar doi ani mai târziu l-a eliminat de pe lista sancțiunilor.

În ciuda eliminării sale de către UE, SUA au desemnat, de asemenea, în 2010, banca Sina, pe care Mokhber o conducea, pentru că ar fi deținută de guvernul iranian.

În plus, în 2018, Departamentul Trezoreriei SUA a sancționat Sina Bank și a dezvăluit că banca a finanțat Basij, o unitate paramilitară voluntară din cadrul organizației teroriste desemnate de SUA, IRGC.

În noiembrie 2020, UANI a afirmat că SUA au sancționat Fundația Mostazafan, de asemenea administrată anterior de Mokhbar și care deține majoritatea acțiunilor Sina Banks, și a precizat că filialele acesteia expropriază averi de la cetățenii iranieni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...