G4Media.ro

Serbia, țara cea mai eurosceptică din Balcanii de Vest / La polul…

Sursa: Uniunea Europeană

Serbia, țara cea mai eurosceptică din Balcanii de Vest / La polul opus, Albania (sondaj)

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Republican Internațional cu sediul la Washington, cetățenii sârbi prezintă cel mai ridicat nivel de euroscepticism din Balcanii de Vest. În schimb, albanezii manifestă cel mai mare entuziasm pentru aderarea la Uniunea Europeană, relatează institutul, transmite Novinite.

Dacă astăzi ar avea loc un referendum privind aderarea Serbiei la UE, doar 40 la sută dintre sârbi ar vota „da”, după cum arată cel mai recent sondaj de opinie publică realizat de institut în șase țări din Balcanii de Vest. Dintre sârbi, 34% ar vota „împotriva” aderării la UE, în timp ce 9% sunt nesiguri sau refuză să răspundă, iar 17% s-ar abține de la vot.

În Bosnia și Herțegovina și în Macedonia de Nord, mai mult de jumătate dintre respondenți nu sunt la fel de eurosceptici. Mai exact, 68% dintre bosniaci ar vota „pentru” intrarea în UE, în timp ce 15% ar vota „nu”, 11% s-ar abține, iar 5% sunt nesiguri sau refuză să răspundă.

În Macedonia de Nord, cifrele sunt similare: 68% ar vota „da”, 13% „nu”, 11% s-ar abține, iar 7% sunt nesiguri sau refuză să răspundă. În plus, 34 la sută dintre macedonenii din Macedonia de Nord și 44 la sută dintre bosniaci cred că UE este serioasă în ceea ce privește oferirea statutului de membru pentru țările din Balcanii de Vest.

Cetățenii muntenegreni sunt considerabil mai pozitivi în ceea ce privește aderarea la UE, 79 la sută dintre ei votând „da”, doar opt la sută „nu”, zece la sută abținându-se, iar trei la sută fiind nesiguri sau refuzând să răspundă. În plus, 59% dintre muntenegreni cred că UE este sinceră în ceea ce privește oferta de aderare.

În Kosovo, majoritatea cetățenilor sunt în favoarea aderării la UE, 89 la sută dintre ei votând „pentru” și doar doi la sută „împotrivă”. Șase la sută s-ar abține, iar trei la sută sunt nesiguri sau refuză să răspundă. În plus, 62% dintre kosovari cred în intenția serioasă a UE de a oferi aderarea țărilor din Balcanii de Vest.

Albania arată cel mai mare optimism în ceea ce privește UE. Un procent covârșitor de 92% dintre respondenți ar vota „în favoarea” aderării la UE, doar trei procente votând „împotrivă”, patru procente abținându-se și două procente fiind nesiguri sau refuzând să răspundă. În plus, 54% dintre albanezi cred că UE este hotărâtă să ofere aderarea țărilor din Balcanii de Vest.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...