G4Media.ro

BBC: Arabia Saudită a „permis” forțelor sale „să ucidă” pentru elibera teren…

Sursa foto: neom.com

BBC: Arabia Saudită a „permis” forțelor sale „să ucidă” pentru elibera teren pentru un nou oraș futurist / „Ei duc un război împotriva oamenilor”

Autoritățile saudite au permis utilizarea forței letale pentru a elibera terenul pentru un oraș futurist din deșert construit de zeci de companii occidentale, a declarat un fost ofițer de informații pentru BBC.

Colonelul Rabih Alenezi spune că i s-a ordonat să evacueze sătenii dintr-un trib din statul din Golf pentru a face loc pentru The Line, parte a proiectului ecologic Neom.

Ulterior, unul dintre ei a fost împușcat și ucis pentru că a protestat împotriva evacuării.

Guvernul saudit și conducerea Neom au refuzat să comenteze.

Neom, eco-regiunea de 500 de miliarde de dolari a Arabiei Saudite, face parte din strategia Saudi Vision 2030, care vizează diversificarea economiei regatului în afara petrolului.

Proiectul său emblematic, The Line, a fost prezentat ca fiind un oraș fără mașini, cu o lățime de doar 200 m și o lungime de 170 km, deși se pare că doar 2,4 km din proiect ar urma să fie finalizat până în 2030.

Zeci de companii globale sunt implicate în construcția Neom.

Zona în care se construiește Neom a fost descrisă ca fiind „pânza albă” perfectă de către liderul saudit, prințul moștenitor Mohamed bin Salman. Însă, potrivit guvernului său, peste 6.000 de persoane au fost mutate pentru acest proiect – iar grupul pentru drepturile omului ALQST, cu sediul în Marea Britanie, estimează că cifra este mai mare.

BBC a analizat imagini din satelit din trei dintre satele demolate – al-Khuraybah, Sharma și Gayal. Case, școli și spitale au fost șterse de pe hartă.

Colonelul Alenezi, care a plecat în exil în Marea Britanie anul trecut, spune că ordinul de eliberare pe care i s-a cerut să îl promulge era pentru al-Khuraybah, la 4,5 km sud de The Line. Satele erau în mare parte populate de tribul Huwaitat, care locuiește de generații în regiunea Tabuk din nord-vestul țării.

El a afirmat că ordinul din aprilie 2020 a precizat că tribul Huwaitat era format din „mulți rebeli” și că „oricine continuă să se opună [evacuării] ar trebui ucis, astfel încât a autorizat utilizarea forței letale împotriva celor care au rămas în casa lor”.

El s-a eschivat de la misiune din motive medicale inventate, a declarat el pentru BBC, dar aceasta a continuat totuși.

Abdul Rahim al-Huwaiti a refuzat să permită unei comisii de cadastru să îi evalueze proprietatea și a fost împușcat mortal de autoritățile saudite o zi mai târziu, în timpul misiunii de evacuare. El postase anterior mai multe videoclipuri pe rețelele de socializare în care protesta împotriva evacuărilor.

Într-un comunicat emis de securitatea statului saudit la momentul respectiv se susținea că al-Huwaiti a deschis focul asupra forțelor de securitate, iar acestea au fost nevoite să riposteze. Organizațiile pentru drepturile omului și ONU au declarat că a fost ucis doar pentru că s-a opus evacuării.

Dar o sursă familiarizată cu activitatea direcției de informații saudite a declarat că mărturia colonelului – atât în ceea ce privește modul în care a fost comunicat ordinul de eliberare, cât și ceea ce spunea acesta – este în concordanță cu ceea ce se știa despre astfel de misiuni în general. De asemenea, au spus că nivelul de vechime al colonelului ar fi fost adecvat pentru a conduce misiunea.

Cel puțin alți 47 de săteni au fost reținuți după ce s-au opus evacuărilor, mulți dintre ei fiind urmăriți penal pentru acuzații legate de terorism, potrivit ONU și ALQST. Dintre aceștia, 40 sunt încă în detenție, dintre care cinci sunt condamnați la moarte, potrivit ALQST.

Mai mulți au fost arestați pentru simplul fapt că au deplâns public moartea lui al-Huwaiti pe rețelele de socializare, a precizat grupul.

Autoritățile saudite spun că celor cărora li s-a cerut să se mute pentru The Line li s-au oferit compensații. Dar sumele plătite au fost mult mai mici decât cele promise, potrivit AlQst.

Potrivit colonelului Alenezi, „[Neom] este piesa centrală a ideilor lui Mohamed Bin Salman. De aceea a fost atât de brutal în relația cu Huwaitat”.

Un fost cadru superior al proiectului de schi al Neom a declarat pentru BBC că a auzit despre uciderea lui Abdul Rahim al-Huwaiti cu câteva săptămâni înainte de a părăsi SUA, țara sa natală, pentru rolul din 2020. Andy Wirth spune că și-a întrebat în repetate rânduri angajatorii despre evacuări, dar nu a fost mulțumit de răspunsuri.

„Pur și simplu mirosea a ceva teribil [care] fusese impus acestor oameni… Nu le calci pe gât cu tocurile bocancilor pentru a putea avansa”, a spus el.

El a părăsit proiectul la mai puțin de un an după ce s-a alăturat acestuia, dezamăgit de conducerea acestuia.

Un director executiv al unei companii britanice de desalinizare care s-a retras dintr-un proiect de 100 de milioane de dolari pentru The Line în 2022 este, de asemenea, extrem de critic.

„Ar putea fi bun pentru unii oameni de înaltă tehnologie care locuiesc în acea zonă, dar cum rămâne cu restul?”, a declarat Malcolm Aw, directorul general al Solar Water PLC.

Populația locală ar trebui să fie văzută ca un activ valoros, a adăugat el, având în vedere cât de bine înțelege zona.

„Ar trebui să solicitați acest sfat pentru a îmbunătăți, a crea, a recrea, fără a-i îndepărta”.

Sătenii strămutați au fost extrem de reticenți în a face comentarii, temându-se că dacă vorbesc cu presa străină și-ar putea pune și mai mult în pericol rudele lor reținute.

Dar BBC a vorbit cu cei care au fost evacuați în altă parte pentru un alt proiect Saudi Vision 2030. Mai mult de un milion de persoane au fost strămutate pentru proiectul Jeddah Central din vestul Arabiei Saudite, care va include o operă, un cartier sportiv, unități rezidențiale și de vânzare cu amănuntul de înaltă calitate.

Nader Hijazi [nume fictiv] a crescut în Aziziyah – unul dintre cele aproximativ 63 de cartiere afectate de aceste demolări. Casa tatălui său a fost distrusă în 2021, pentru care a primit un preaviz de mai puțin de o lună.

Hijazi spune că fotografiile pe care le-a văzut din fostul său cartier au fost șocante, precizând că evocau o zonă de război.

„Ei duc un război împotriva oamenilor, un război împotriva identităților noastre”.

Activiștii saudiți au povestit pentru BBC despre două persoane arestate anul trecut în legătură cu demolările din Jeddah – una pentru că s-a opus fizic evacuării, iar cealaltă pentru că a postat pe rețelele sale de socializare fotografii cu graffiti împotriva demolărilor.

Iar o rudă a unui deținut din închisoarea centrală Dhahban din Jeddah a declarat că a auzit relatări despre alte 15 persoane reținute acolo – se pare că pentru că au organizat o adunare de adio într-unul dintre cartierele marcate pentru demolare.

ALQST a intervievat 35 de persoane evacuate din cartierele din Jeddah. Dintre acestea, niciuna nu a declarat că a primit despăgubiri sau un avertisment suficient, în conformitate cu legislația locală, iar mai mult de jumătate au declarat că au fost forțate să își părăsească locuințele sub amenințarea arestării.

Colonelul Alenezi se află acum în Marea Britanie, dar se teme în continuare pentru securitatea sa. El afirmă că un ofițer de informații i-a spus că i s-ar fi oferit 5 milioane de dolari dacă ar fi participat la o întâlnire la ambasada saudită din Londra cu ministrul saudit de interne. El a refuzat.

Atacurile asupra criticilor guvernului saudit care trăiesc în străinătate nu sunt fără precedent – cel mai mediatizat fiind cel asupra jurnalistului Jamal Khashoggi, stabilit în SUA, ucis de agenți saudiți în interiorul consulatului țării din Istanbul în 2018. Un raport condamnabil al serviciilor de informații americane a concluzionat că Mohamed Bin Salman a aprobat operațiunea. Prințul moștenitor a negat orice rol.

Dar colonelul Alenezi nu regretă decizia sa de a nesocoti ordinele privind orașul futurist al Arabiei Saudite.

„Mohamed Bin Salman nu va permite ca nimic să stea în calea construirii Neom… Am început să devin mai îngrijorat de ceea ce mi s-ar putea cere să le fac propriilor mei oameni.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu la astia s-a dus Ciolacu sa se milogeasca?