G4Media.ro

Marşul din Franţa pentru denunţarea antisemitismului: Peste 100.000 de persoane au manifestat…

Foto: Captura BFMTV

Marşul din Franţa pentru denunţarea antisemitismului: Peste 100.000 de persoane au manifestat la Paris alături de politicieni, inclusiv de extremă dreaptă. Emmanuel Macron nu a participat

Președinții ambelor Camere ale Parlamentului francez au cerut un marș împotriva antisemitismului, pentru această duminică. Sunt planificate mai multe mitinguri în diferite orașe din Franța. Emmanuel Macron va fi prezent doar „cu gândul”, dar a apreciat că „o Franță de care le este frică concetățenilor noștri evrei nu este Franța”, într-o scrisoare publicată în Le Parisien, transmite Le Figaro. Sunt pregătite măsuri ample de securitate, cu peste 3.000 de polițiști și jandarmi. Manifestanții se vor strânge începând cu 14.30 (ora Parisului), ora 15.30 în România, potrivit agențiilor de știri.

O analiză G4Media despre semnificațiile marșului pentru clasa politică – aici.

UPDATE 21.28 Peste 180.000 de persoane au manifestat duminică în Franţa, dintre care 105.000 la Paris, ”pentru Republică, împotriva antisemitismului”, după creşterea numărului de acte ostile evreilor de la masacrele comise de Hamas în Israel la 7 octombrie şi riposta militară în Gaza. A fost desfăşurată o mare forţă de poliţie, cu peste 3.000 de poliţişti şi jandarmi, transmite France Presse.

UPDATE 21.00 Mii de participanţi la marşul de duminică de la Paris s-au alăturat politicienilor pentru a condamna creşterea numărului de acte antisemite în Franţa după izbucnirea războiului în Fâşia Gaza, dar discuţiile privind participarea politică au umbrit o manifestaţie ce se dorea o demonstraţie de unitate, relatează Reuters şi AFP.

Poliţia a estimat că 105.000 de persoane au participat la marşul de duminică. Esplanada Invalizilor, punctul de plecare al marşului de la Paris, a rămas aglomerată pentru mult timp, reflectând participarea uriaşă.

UPDATE Ora 17.45 Bilanțul marșurilor din Franța, realizat de Le Figaro:

Peste 70 de mitinguri au fost anunțate duminică în toată Franța pentru a spune nu antisemitismului.

  • La Nisa, aproape 3.000 de persoane, potrivit poliției, au participat la sfârșitul dimineții, pe malul mării, la „un mare miting pentru Republică și împotriva antisemitismului”, la chemarea primarului orașului LR Christian Estrosi și a filialei Crif (Consiliul Reprezentativ al Institutiilor Evreiesti din Franta).
  • În Rouen, peste 700 de persoane, inclusiv mulți aleși, s-au adunat în fața primăriei, potrivit prefecturii. „Când antisemitismul reapare, este o amenințare la adresa întregii republici. Dar există o amenințare și mai mare: este tăcerea și indiferența noastră”, a declarat primarul PS din Rouen, Nicolas Mayer-Rossignol, considerând că „participarea la această adunare (…) este o obligație morală și civică pentru toți cei care refuza ura altora.
  • La Brest, aproximativ 500 de persoane s-au adunat în fața Primăriei, a notat un jurnalist AFP.
  • La Strasbourg, câteva mii de oameni s-au adunat duminică dimineață, printre care mai mulți deputați LFI de la Paris.
  • La Lyon, peste 3.000 de oameni, potrivit prefecturii, s-au adunat la Place Bellecour, un memorial al rezistenței franceze la ocupația nazistă. „Trebuie să fim la înălțimea” generalului de Gaulle care a făcut din Lyon „capitala rezistenței”, a declarat primarul ecologist al orașului Grégory Doucet, afirmând „respingerea noastră a urii față de ceilalți, a urii față de evrei” și „ toate formele de rasism”.

UPDATE Ora 17.00 – Canalul Europe 1 estimează între 15.000 și 20.000 de participanți / BFMTV: 34 de miniștri participă / Manifestanții au cântat Marseilleza și scandeasă „Nu, nu, nu antisemitismului”

UPDATE Ora 16.30 Principalele declarații ale liderilor politici participanți: „Suntem exact acolo unde trebuie să fim”, spune Marine Le Pen/ „Agenda noastră este Republica”, a rezumat Gérard Larcher, președintele Senatului/ Controversele legate de prezența Rassemblement national (RN) și absența La France Insoumise (LFI)„nu trebuie să afecteze”, a estimat Yaël Braun- Pivet, președinta Adunării naționale.

UPDATE Ora 16:00 (Ora 15:00 – Paris) Manifestanții s-au strâns în Place des Invalides și au pornit în marș, în frunte cu liderii politici. Jurnaliștii BFMTV relarcă faptul că nu sunt steaguri sau alte pancarte în afară de bannerul principal purtat de lideri: „Pentru Republică, împotriva antisemitismului”

Foto: Captură BFMTV

UPDATE Ora 15:55 Fabien Roussel, lider al Partidului Comunist Francez (PCF), Marine Tondelier, lider al Ecologiștilor și Olivier Faure, al Partidului Socialist, participă la marș, fotografiați de Reuters

UPDATE Ora 15.50 „Un angajament de bună credință” din partea Le Rassemblement national (RN) – spune Nicolas Sarkozy, citat de Le Figaro. Marine Le Pen, intervievată în Journal du Dimanche (JDD) a spus că „nu poate exista nicio ambiguitate când vine vorba de antisemitism”, o declarație considerată sinceră și de bună credință de către fostul președinte Nicolas Sarkozy, în declarații tot pentru JDD.

UPDATE Ora 15.15 Manifestații deja în derulare în alte orașe franceze:

  • La Nisa, între 3.000 și 4.000 de oameni s-au adunat sub soare în fața monumentului Centenarului, transmite Le Figaro
  • La Nîmes, cetățenii s-au adunat și pe Place de la Maison Carrée, în fața muzeului de artă contemporană.
  • Tot la Lyon a avut loc un miting, unde mii de oameni au cântat Marsilieza. Alături de primar, Grégory Doucet, președintele regional al Crif a denunțat, în aplauze, o „exploatare politică a urii față de evrei, a antisemitismului extremei stângi”.

UPDATE Ora 15.00 Un marș diferit a fost organizat tot duminică, între orele 11.00 și 12.00 de către partidul La France Insoumise (LFI), condusă de Jean Luc Melenchon (ce reprezintă stânga populistă). Potrivit relatării Le Figaro, s-a încheiat destul de rapid. Circa 200 de persoane au depus coroane la momorialul martirilor evrei – Vélodrome d’Hiver (Vél d’Hiv).

Potrivit AFP, citat de France24, mitingul LFI a fost întrerupt duminică dimineața la Paris de contraprotestatarii care dau vina pe partidul lui Jean-Luc Mélenchon pentru ambiguități pe acest subiect.

UPDATE 14.04 Mai mulți artiști au anunțat Potrivit informațiilor noastre, mai mulți artiști au informat organizatorii marșului despre prezența lor în această după-amiază. Printre aceștia, i-am găsit pe comedianții Kev Adams și Elie Semoun, pe actorii Gilles Lellouche, Elsa Zylberstein, Yvan Attal și Charlotte Gainsbourg și pe regizorul Élie Chouraqui.

De asemenea, de notat și sosirea actriței israeliano-americane Natalie Portman.

UPDATE Marșul împotriva antisemitismului, planificat duminică după-amiază la Paris, este „esențial”, a declarat pentru Radio J marele rabin al Franței Haïm Korsia, spunând că „toată lumea ar trebui să se simtă îngrijorată”.

 

Știrea inițială:

Yaël Braun-Pivet și Gérard Larcher (președinții celor două camere ale Parlamentului francez) vor conduce marșul și vor purta un banner cu mesajul: „Pentru Republică, împotriva antisemitismului”. Din 7 octombrie au fost înregistrate 1.247 de acte antisemite, notează Le Figaro. Acest marș, fără niciun discurs sau platformă planificată, se dorește a fi „un strigăt al conștiinței pentru a declara în fața lumii că Republica Franceză nu permite și nu va permite niciodată să înflorească antisemitismul”, au scris cei doi. lideri.în apelul lor comun lansat marţi.

În privința participării politice, Le Rassemblement national (condusă de Marine Le Pen) și Reconquête, ce reprezintă mișcarea de dreapta populistă, au anunțat că vor fi prezente, iar La France Insoumise (LFI), condusă de Jean Luc Melenchon (ce reprezintă stânga populistă) a anunțat că nu va participa ci va merge în schimb la altă manifestație.

Acest marș va mobiliza peste 3.000 de polițiști și jandarmi, după cum a anunțat vineri seara ministrul de Interne Gérald Darmanin. Acesta este un „sistem de securitate foarte mare”, cu unități de elită, care vor fi, de asemenea, desfășurate pentru „a evita orice încercare de a ataca demonstranții”.

De asemenea, va fi pus în aplicare un sistem de trafic specific, prefectura avertizând că „traficul rutier ar putea fi serios perturbat pe malul stâng din Paris, iar șoferilor li se recomandă să evite zona pe tot parcursul evenimentului.” Multe stații de metrou și transport suprateran vor fi închise, cum ar fi Concorde, National Assembly, Solférino, Saint-Germain des Prés, Mabillon, Odéon și Cluny-la-Sorbonne.

Traseul merșului presupune parcurgerea între orele 15:00 și 19:00 a bulevardelor Saint-Germain și Saint-Michel.

Sursa: BFM-TV

Știre în curs de actualizare 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează