G4Media.ro

Agenția Spațială Europeană intenţionează să trimită astronauţi la bordul viitoarei staţii spaţiale…

Sursa Foto: Nanoracks/Lockheed Martin/Voyager Space

Agenția Spațială Europeană intenţionează să trimită astronauţi la bordul viitoarei staţii spaţiale private Starlab / Stația va va avea un diametru de 8 metri de aproape două ori mai mare decât cel al ISS, însă doar jumătate din volum

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a încheiat un acord cu Airbus şi Voyager Space, care construiesc şi vor exploata staţia spaţială privată Starlab, un demers care deschide calea pentru prezenţa astronauţilor europeni în spaţiu după ce Staţia Spaţială Internaţională (ISS) nu va mai fi funcţională, informează AFP, citată de Agerpres.

”Acest acord reflectă ambiţia ESA de a permite o tranziţie uşoară de la Staţia Spaţială Internaţională către exploatarea durabilă a infrastructurilor umane şi robotice de pe orbita terestră joasă după 2030, inclusiv prin intermediul serviciilor comerciale”, a precizat agenţia într-un comunicat publicat joi.

Protocolul de înţelegere dintre agenţie, grupul european şi compania americană a fost semnat cu prilejul summitului spaţial organizat de ESA şi desfăşurat luni la Sevilla.

Colaborarea prevede ”accesul la Starlab al ESA şi al statelor membre pentru misiuni cu astronauţi şi activităţi de cercetare susţinute pe o perioadă îndelungată”, contribuţii la proiecte de cercetare, în special în cadrul ştiinţelor vieţii şi al roboticii, precum şi instalarea ”unui ecosistem complet”, care să garanteze că staţia ar putea întâmpina în viitor o navă cu echipaj uman sau cu încărcătură dezvoltată de ESA, a precizat grupul Airbus într-un comunicat.

Staţia spaţială Starlab, care urmează să fie plasată pe orbită printr-o lansare unică în perspectiva anului 2028, va avea un diametru de 8 metri, de aproape două ori mai mare decât cel al ISS, însă doar jumătate din volumul actualului avanpost orbital.

Compania americană Voyager Space a primit 160 de milioane de dolari din partea NASA pentru dezvoltarea acestei staţii.

În august, Voyager Space a creat un consorţiu cu Airbus, Starlab Space, pentru a construi şi a exploata viitoarea staţie.

Preşedintele Airbus Defense and Space, Michael Schoellhorn, a recunoscut la acea vreme că participarea Airbus, prin asigurarea unei implicări europene în acest proiect, vizează în special ”atragerea ESA şi a statelor membre” în calitate de viitori clienţi.

ESA a încheiat pe 1 octombrie un acord similar cu compania Axiom Space, care dezvoltă la rândul ei o staţie cu sprijinul NASA şi cu participarea industrială a companiei franco-italiene Thales Alenia Space.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează