G4Media.ro

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre situaţia din sectorul energetic / Ce scenarii se discută

Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova se reuneşte joi pentru a face o evaluare a situaţiei din sectorul energetic, având pe masă trei scenarii, potrivit Preşedinţiei de la Chişinău, scrie News.ro.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat  şedinţa Consiliului Suprem de Securitate „pentru a fi discutate şi evaluate capacităţile de asigurare energetică în sezonul de încălzire 2023 – 2024”, a comunicat instituţia prezidenţială.

Potrivit NewsMaker, Guvernul de la Chişinău a aprobat, recent, un Plan de acţiuni de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024 care ia în calcul trei posibile scenarii.

Conform primului scenariu, compania rusă Gazprom va elimina restricţiile de furnizare a gazelor naturale. În acest caz, Moldova va cumpăra tot volumul de gaze naturale necesar ţării de la Gazprom. Energia electrică va fi livrată în proporţie de 70% la 30%. Probabil că Moldova va putea achiziţiona 70% din necesarul de energie electrică de la MGRES (centrala electrică de la Cuciurgan, din Transnistria), iar 30% din surse alternative.

În al doilea scenariu, Gazprom va continua să livreze gaze naturale în volum limitat, de 5,7 mil. metri cubi pe zi. Acest scenariu are două subscenarii.

Conform primei variante, tot volumul de gaze de la Gazprom va fi livrat în Transnistria, la fel ca în prezent, inclusiv la MGRES pentru producerea energiei electrice. În acest caz toată energia electrică necesară pentru Moldova va fi cumpărată de Energocom de la MGRES.

A doua subvariantă prevede că volumul de gaze livrat de Gazprom va fi distribuit proporţional de către Moldovagaz între cele două maluri ale Nistrului. În acest caz Moldova va cumpăra toată energia electrică necesară de peste hotare.

În scenariul nr. 3 Gazprom va rezilia contractul semnat cu Moldovagaz. În acest caz, planul guvernului prevede măsuri drastice de economisire a gazelor naturale şi trecerea la achiziţionarea de gaze şi energie electrică din surse alternative.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. De ce se întârzie de peste 25 de ani finalizarea centralei de la Cernavodă cu reactoarele 3 și 4?

    Pare-se ca se dorește dependentă energetică de Rusia.

    • Nu cred ca e vreun complot… doar incompetenta. La conducerea companiilor si institutiilor sunt in mod intentionat instalate persoane cu o slaba pregatire, tocmai pentru ca acele persoane sa fie recunoscatoare si sa raspunda la comenzile celor care le-au pus acolo.