G4Media.ro

Expertă în justiția de tranziție: Pentru Curtea Penală Internațională și pentru alte…

sursa foto: Facebook/ Kirilo Timoşenko

Expertă în justiția de tranziție: Pentru Curtea Penală Internațională și pentru alte foruri, Ucraina reprezintă un moment pentru reinventare instituțională și distanțare de greșeli făcute în trecut/ Ucraina poate fi „Afganistanul lui Putin”

Curtea Penală Internațională are o ocazie de reinventare instituțională în războiul din Ucraina, un conflict care ar putea deveni “Afganistanul lui Putin”, a explicat miercuri experta în justiție de tranziție Lavinia Stan în cadrul unei conferințe ținute la Universitatea Ovidius din Constanța, scrie Info Sud-Est.

Lavinia Stan este profesor de științe politice la St. Francis Xavier University, Nova Scoția, Canada. Este autor a zeci de articole și volume dedicate regimurilor politice și justiției de tranziție. Este coordonatoarea Encyclopedy of Transitional Justice. Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța ( 2017). Expert al guvernului SUA în tranziția post-Sadam Hussein în Irak și al guvernelor din Libia și Tunisia după Primăvară Arabă (2010-2012). Expert ONU în problema drepturilor omului în Coreea de Nord.

În fața a peste 60 de persoane, ea a prezentat cum se poate aplica justiția de tranziție într-un conflict modern folosindu-se de exemple istorice și de experiența sa de peste 20 de ani în domeniu. Dezbaterea a fost moderată de dr. Emanuel Plopeanu, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul universității.

Justiția de tranziție, cunoscută și ca dreptate de tranziție, se referă la “modul în care societățile reacționează la moștenirea unor încălcări masive și grave ale drepturilor omului”, după cum explică ONG-ul International Center for Transitional Justice. Scopul ei este să pună întrebări dificile din domeniul dreptului, al politicii și al științelor sociale și să se confrunte cu nenumărate dileme. Mai presus de toate este, totuși, atenția acordată victimelor.

În acest context, Lavinia Stan a făcut referință la episoade istorice precum războaiele din fosta Iugoslavie și genocidul din Ruanda, dar și la propria experiență în calitate de expert care a colaborat cu organizații internaționale în timpul unor evenimente precum Primăvara Arabă (2010-2012) pentru a explica, în cursul unui discurs de peste o oră și jumătate, reacția comunității internaționale la crimele comise în Ucraina, mecanismele instituționale prin care poate fi abordată problema din perspectiva justiției de tranziție, scopurile principale, potențialul dar și limitările unei astfel de abordări.

Citește declarațiile pe Info Sud-Est.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează