G4Media.ro

Incendiul din Beijing: Bilanțul morților a crescut la 29 / 12 persoane,…

sursa foto: Pexels

Incendiul din Beijing: Bilanțul morților a crescut la 29 / 12 persoane, inclusiv directorul spitalului, arestate

Cel puțin 29 de persoane au murit în China în urma unui incendiu într-un spital din Beijing, au anunțat miercuri autoritățile, a doua zi după dezastru, cel mai mortal din capitala chineză din 2002 încoace, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Li Zongrong, viceprimarul districtului Fengtai, unde se află spitalul, a declarat într-o conferință de presă că îi pare „sincer rău” pentru victime.

Poliția municipală a anunțat arestarea a 12 persoane, inclusiv a directorului spitalului și a angajaților companiei responsabile de renovarea clădirii.

Miercuri dimineață, o prezență puternică a poliției era încă vizibilă în jurul clădirii, încercând să descurajeze grupurile de trecători care priveau și filmau cu telefoanele, au constatat jurnaliștii AFP.

Intrarea principală a clădirii părea în mare parte intactă din exterior, dar imaginile din interior publicate de media economică Caixin arătau paturi arse și pereți înnegriți.

Pe o parte a complexului spitalicesc se pot vedea ferestre și pereți înnegriți de funingine, precum și o fereastră spartă.

„Nu avem rude spitalizate sau persoane afectate de incendiu, am venit doar pentru a vedea situația”, a declarat pentru AFP un bărbat în vârstă de 50 de ani care nu a dorit să-și dea numele.

„În istoria Beijingului, cred că aceasta este cea mai mare dramă într-un spital. Mă întreb ce ar fi putut cauza acest incendiu”, a declarat un alt bărbat, tot în vârstă de 50 de ani. „Este un spital care avea o reputație destul de bună”, a adăugat el.

Incendiul de la spitalul Changfeng din districtul Fengtai a fost semnalat marți, cu puțin timp înainte de ora 13.00 (05.00 GMT).

Incendiul a fost stins o jumătate de oră mai târziu, în timp ce salvatorii au evacuat 71 de pacienți în decurs de două ore, potrivit ziarului oficial Beijing Daily.

Tratarea răniților, prioritară

Un bilanț anterior, miercuri dimineață, anunța că 21 de persoane au murit. Nu au fost oferite detalii despre starea sau numărul persoanelor rănite în incendiu.

Incendiul este cel mai mortal din capitala chineză de la un incendiu izbucnit în iunie 2002 la un internet cafe, în urma căruia au murit 25 de studenți.

Pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini cu oameni care căutau să se protejeze de flăcări stând pe unitățile de aer condiționat din exterior sau agățându-se de cearceafuri înainte de a sări din clădirea care găzduiește spitalul.

„Prioritatea numărul unu este tratarea răniților”, a declarat Yin Li, secretarul Partidului Comunist din Beijing.

El a recomandat „înființarea unui grup de lucru la nivel municipal”, în special pentru „a identifica rapid cauza accidentului și a-i trage la răspundere pe cei responsabili, în conformitate cu legea”.

Mai multe familii ale pacienților au declarat că au pierdut contactul cu cei dragi, pacienții dispăruți fiind în principal persoane în vârstă cu dificultăți de mobilitate, a relatat miercuri ziarul oficial Youth Daily din China.

„Incident major”

Spitalul Changfeng se află în vestul Beijingului, la aproximativ 25 de minute de mers cu mașina de Piața Tiananmen.

Pe rețeaua socială chineză Weibo, internauții s-au plâns miercuri de cenzura online aplicată rapid în jurul acestei drame.

„Atât de mulți oameni au murit. Este un incident major de securitate și, în mod ciudat, nu este la fel de popular ca o celebritate care insultă o alta”, a notat unul dintre ei.

Incendiile mortale sunt destul de frecvente în China, din cauza standardelor de siguranță slabe și a corupției în rândul oficialilor însărcinați cu aplicarea acestora.

Dar sunt relativ rare în Beijing.

În noiembrie 2022, 10 persoane au fost ucise într-un incendiu într-o clădire rezidențială din Urumqi, capitala regională din Xinjiang (nord-vest), declanșând furia populară față de restricțiile sanitare anti-Covid, acuzate că au împiedicat eforturile de salvare.

Tot în noiembrie, 38 de persoane au murit într-un incendiu într-o fabrică din Anyang (centrul Chinei), autoritățile acuzând angajații că au gestionat greșit incendiul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează