G4Media.ro

Acțiunile băncilor europene scad puternic, pe măsură ce contagiunea Silicon Valley Bank…

Acțiunile băncilor europene scad puternic, pe măsură ce contagiunea Silicon Valley Bank se extinde

Acțiunile bancare europene scad puternic în debutul ședinței de vineri, în condițiile unui efect de contagiune la nivel global generat de prăbușirea cu 60% a acțiunilor băncii americane SVB Financial, scrie CNBC.

Cei trei indici de pe Wall Street au pierdut joi peste 1,5% din cauza dificultăților întâmpinate de Silicon Valley Bank. Aceste temeri s-au extins la bursele europene și asiatice.

Parisul a scăzut vineri cu 1,77%, Londra cu 1,62%, Frankfurt cu 1,68% și Milano cu 2,06% în jurul orei 08:40 GMT. Bursa de la Tokyo a pierdut 1,67%, Shanghai 1,40%, iar Hong Kong a scăzut cu 3,04%, penalizată și ea de rezultatele dezamăgitoare ale gigantului chinez de comerț electronic JD.com.

Mișcarea vine după ce creditorului axat pe tehnologie a anunțat o majorare de capital pentru a compensa pierderile din vânzarea de obligațiuni.

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu aproape 10% la ora 0822 GMT la Frankfurt, în timp ce Commerzbank, al doilea mare creditor german, s-a prăbușit cu 6,12%.

Acțiunile băncilor au scăzut în întreaga lume, iar cele mai mari patru bănci americane, printre care JP Morgan și Wells Fargo, au pierdut peste 50 de miliarde de dolari din valoarea de piață.

Un investitor de capital de risc a declarat pentru BBC că evenimentele din această zi au fost „sălbatice” și „brutale”.

Un creditor esențial pentru întreprinderile aflate la început de drum, SVB este partenerul bancar pentru aproape jumătate din companiile americane din domeniul tehnologiei și al sănătății finanțate prin capital de risc care s-au listat la bursă anul trecut.

Bitcoin, pe de altă parte, a scăzut cu peste 7% începând de joi seara și a coborât sub 20.000 de dolari pentru prima dată din ianuarie.

Pe piețe existat îngrijorări cu privire la valoarea obligațiunilor deținute de bănci, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a făcut ca aceste obligațiuni să fie mai puțin valoroase.

Băncile centrale din întreaga lume – inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei – au majorat puternic ratele dobânzilor în încercarea de a limita inflația.

Băncile au tendința de a deține portofolii mari de obligațiuni și, prin urmare, se află în situația de a înregistra pierderi potențiale semnificative. Scăderea valorii obligațiunilor deținute de bănci nu reprezintă neapărat o problemă decât dacă acestea sunt obligate să le vândă.

Dar, dacă, la fel ca Silicon Valley Bank, creditorii trebuie să vândă în pierdere obligațiunile pe care le dețin, acest lucru ar putea avea un impact asupra profiturilor lor.

„Băncile sunt victime ale creșterii ratelor dobânzilor”, a declarat pentru BBC Ray Wang, fondator și director executiv al companiei de consultanță Constellation Research, cu sediul în Silicon Valley.

„Nimeni de la Silicon Valley Bank și din multe alte locuri nu s-a gândit că aceste creșteri ale dobânzilor ar fi durat atât de mult. Și cred că asta s-a întâmplat cu adevărat. Au pariat greșit”, a adăugat el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Se îngroașă gluma… ca Google, ca Apple, ca Testa scădeau, mai era cum era, dar când încep sa se zgaltie băncile e de rau.