G4Media.ro

Letonia a început să doneze Ucrainei mașinile șoferilor prinși băuți la volan

sursa foto: Pexels.com

Letonia a început să doneze Ucrainei mașinile șoferilor prinși băuți la volan

Letonia a început anul acesta să confiște mașinile șoferilor care conduceau în stare de ebrietate și, pe măsură ce sutele de vehicule au început să umple depozitele, a decis să le trimită la armata și la spitalele ucrainene, scrie agenția Reuters.

Șapte mașini au fost urcate pe o remorcă și au ieșit miercuri dintr-un depozit de mașini confiscate de stat, cu destinația Ucraina.

Două sute de mașini au fost luate de la șoferii găsiți cu o alcoolemie de peste 0,15% în două luni în această țară baltică de 1,9 milioane de locuitori.

„Este de fapt foarte înfricoșător când îți dai seama câte mașini circulă cu șoferi beți”, a declarat Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului cunoscut sub numele de Twitter Convoy, care a fost însărcinat de guvern să livreze vehiculele în Ucraina.

Cele două duzini de mașini confiscate pe care statul a promis să i le dea în fiecare săptămână pentru a le trimite în Ucraina vor testa limitele operațiunii sale în mare parte voluntară, a spus Poznaks.

„Nimeni nu se aștepta ca oamenii să conducă în stare de ebrietate atât de multe vehicule, nu le pot vinde la fel de repede cum beau oamenii. Așa că de aceea am venit cu ideea – să le trimit în Ucraina”, a spus Poznaks.

Twitter Convoy a trimis deja aproximativ 1.200 de vehicule, după ce a anunțat un apel la donații pe Twitter la câteva zile după ce a început invazia Rusiei, la 24 februarie anul trecut. A strâns 2 milioane de euro (2,1 milioane de dolari) pentru achiziționarea de vehicule, renovări și logistică în 2022.

Ministrul leton de finanțe Arvils Aseradens a declarat că guvernul a fost inspirat de succesul ONG-ului pentru a renunța la încercările de a scoate vehiculele la licitație: „Am spus: „Ei bine, puteți lua aceste mașini … și (Poznak) a spus: „Oh, asta e foarte bine!””.

„Suntem gata să facem practic orice pentru a-i sprijini pe ucraineni”.

La o razie a poliției miercuri, unde patru ofițeri au închis o șosea din Riga timp de o jumătate de oră pentru a verifica fiecare șofer pentru alcool, niciunul nu a fost găsit beat.

Dar 4.300 de șoferi au fost găsiți anul trecut pe drumurile letone cu alcoolemie peste limita legală, a declarat poliția, și au fost implicați în aproape o mie de accidente în 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...