G4Media.ro

SURSE: PNL vrea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, PSD se opune…

Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Dumitru Matiu

SURSE: PNL vrea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, PSD se opune / Miza liberalilor ar fi ca tot președintele Iohannis să propună viitorul premier în 2024

Ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024, lansată în martie de fostul lider PNL, Florin Cîțu, a fost reluată de actuala conducere liberală, însă PSD este rezervat față de aceasă proopunere, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful celor două partide. Potrivit acestora, o decizie nu este luată.

Liberalii susțin că patru șiruri de alegeri în 2024 (europarlamentare, locale, generale și prezidențiale) implică mari cheltuieli de la buget, însă pesediștii susțin că alegerile nu pot fi comasate deoarece ar fi neconstituțional. ”Nu pot fi mutate alegerile generale din decembrie în septembrie, deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani și este imperativ. Ar fi neconstituțional”, a explicat pentru G4Media.ro un lider PSD.

Pe de altă parte, miza liberalilor este majoră. Mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier.

Suplimentar, liderii PSD se tem că prin comasarea alegerilor, alegătorii riscă să se încurce în numărul mare de buletine de vot. ”Vor fi buletine de vot pentru alegerea senatorilor și deputaților, pentru primari, pentru consiliul local, pentru consiliul județean. Prea multe buletine de vot”, susțin liderii PSD.

Context

Valeriu Stoica, unul dintre ideologii PNL, retras însă din prim-planul politicii, a anunțat miercuri la Digi 24 că a observat apariția unui compromis între PSD și PNL: cuplarea alegerilor parlamentare și locale din 2024. ”Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”.

Reamintim că în 2024 sunt programate patru tipuri de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Primul lider politic care a vorbit public despre comasare a fost Florin Cîțu, în martie 2022, când încă era președintele PNL.

Citește integral

BREAKING Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024 / La un an după formarea coaliției PSD-PNL vedem că partidele anti-sistem USR și AUR nu au șanse

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

53 comentarii

  1. Buna miscare. O sa votez USR pe toate de al dracului

    • Si eu.

    • Oamenii întregi la cap sătui de hoți, votează USR!

    • la locale cu cine votati? cu nicusor sau cu vladut? :)))
      abia astept sa va vad cu comentati pe aici ca iese firea deoarece candideaza si nicusor si vladut :)))
      imi fac stoc de pop-corn, sa am cand va citesc comentariile :)))

    • la locale nicusor normal

    • Argonautule, io zic sa-ti faci stoc de paturi si rezerve de apa daca iese firea. Ca popcorn si-a mai luat unul si si l-a bagat in còr

    • Nicusor deoarece este fondator USR

    • Pot sa puna alegerile cum vor, parlamentul va fi fara USR.

    • Noi nu.
      Tot nu veți depăși 1%.

    • Crop, Mu13, Horic, nu știi ca o persoana nu poate vota de mai multe ori? Sau pentru voi ne0, mar><istii legea este opțională?
      Curios, toți cei care invoca legea, usr, psd, aur, șoșoacă și alții de teapa lor, nu dau 2 bani pe lege și o încălca cu fiecare ocazie.
      E bine de știut.

    • Alt pr…o..st . Analfabet in actiune. Coi..s vezi ca daca e k runda de alegeri ptr parlament, consiliu local si primarie, inseamna ca nu votezi de mai multe ori.

      Ba lasa-te ca habar n-ai

    • Orice vot pentru penele este un vot pentru pesedeee! La fel cum orice vot pentru pesedeee este un vot pentru penele. Sper ca si restul oilor sa se fi trezit si sa inceteze sa mai voteze ciobani si lupi paznici la oi! Si eu voi vota la toate alegerile USR.

    • In acest moment in Romania nu exista decat doua partide asa ca orice votati ori va fi USR sau celalalt partid.😏

    • @gogu
      Care voi? Tu, nea Nicu v2022, Bode si Alinuta? Pe Mos Klaus, Pavel Popescu si Raresica nu i-as include aici, tradarea e in ADN-ul lor, aia or sa voteze direct cu PEESEEEDEEEE, se stie!

    • Si eu voi vota USR.

    • Si eu voi vota USR

    • Ati remarcat si voi ca oameni ca Nicușor nu au pile la DNA?
      se urneste ceva gen afacerile lui barna mai departe de presa fara ajutorul real din partea procurorilor?

  2. Tipic PSD-PNL-UDMR. Astia au modificat fara jena sistemul electoral de cate ori au avut ocazia, pentru a favoriza si mai mult propriile partide.

    • Lasă că va descurcați voi. 100 de saci aici, 100 dincolo… Faceți de 1%.

    • Prostacii tot comenteaza ca ba 1%, pe ei asta-i doar nu ca partidele lor indoie democratia dupa bunil plac.. principii, valori Zero la psd/pnl

    • Cand o sa vada sondajele dinainte de alegeri o sa vrea iarasi in doua tururi.

  3. Da, da! Valeriu Stoica! Taticul pensiilor SPECIALE!

  4. Păi ăia care nu vă plac şi nu vor avea alternativa USR îi vor avea pe cei ai lui Băse, AUR şi ceilalţi care ştiţi cât de mult vă plac şi ce nu va reuşi să facă USR va termina ceilalţi pentru ei de o să vă doriţi să fi avut primar USR.
    Voi ăştia de la PNL nu v-aţi gândit ca şi ăia Băsişti ce se va întâmpla când vă va dispărea toată susţinerea şi valoarea care poate dispărea într-o secundă de prostie care face la rândul lor să fiţi atât de curtaţi azi de cei care vă şoptesc la ureche că sunteţi cei mai frumoşi dintre frumoşi şi toţi vă iubesc indiferent de ce aţi face?

    Întrebarea este dacă nu e mai avantajos să lase unele zone pentru cei pe care i-am enumerat fiind chiar mai motivaţi să pună lucrurile în ordine.😏

    • Îngrijoratule, aia câțiva primari pe care ii aveți, sa nu crezi ca au venit din convingere la usr. În definitiv sunteți aia cu casatoriile și cu operație de schimbare de 6, adică niște NIMENI.
      Ce veți observa cu stupoare este ca la viitoarele alegeri, toți aceștia vor migra la alte partide. Nu crezi? Vei vedea.

    • @gogu
      o sa mai fie unii care nu vor migra, dar vor pierde alegerile cu succes :)))
      clocotilde gen

  5. Nicio schimbare electorala n-a fost pentru cine s-a pregatit, ci pentru cine s-a nimerit :)) Asa ca va rugam noi, schimbati si voi ca sa patiti exact la fel ca Nastase sau ca PDL cu alegerile locale intr-un singur tur :))

    • Ar face orice Trădătorii ăștia din PNL numai ca să rămână la Putere. Mi-e scârbă de asa zișii politicieni.

  6. Romanii sunt niste hoti. Ce plm cauta ei in Romania? Eu ma joc cu pisica si fac baie in curte

  7. Mami mi-a zis ca baia in curte ajuta sa gandesti mai bine. Ce plm. Ma ajuta sa ma concentrez ca sa le zic la toti cum ei ie hoti si eu nu am ceva cu ei.

  8. Cedez psihic aici ce plm. Vad romani hoti si pe tavan cand ma gandesc la natasha.
    Natasha imi face spa rusesc cu trestia. Da tare ca ii place de mine ce plm

  9. Ma jur ce plm ca azi in plm eu sunt in frenezie. Fac frectie la motan si imi canta muzica patriotica in cap pe care doar eu o aud ce plm. Natura ma place si mie imi place trestia

    • Poti sa incerci la Guiţ-TV ca astia pana deseara si fanfara militara o sa o puna pe manele si poate ti se schimba starea.😀😀😀😀😀😀

  10. Iubesc parintele 1 si parintele 2 , de asta o sa votez cu USR , iubesc consultantele din bani primariilor si mai iubesc sa stau descult in aeroport, imi place mirosul de sosete puturoase

  11. Vreau sa va marturisesc ca primesc 700 lei pe luna !
    Singurul lucru ce trebuie sa fac ii sa scriu ca un redus mintal pe internet .
    Cel mai bun partid ii USR , ne place spiralele

  12. Ironia face ca în anumite contexte politice să facă mai avantajoase alegerile în primul tur dar de data asta alegerile în primul tur au devenit un dezavantaj şi pentru PSD şi mortal pentru PNL pentru că sacrificarea celor de la PNL a făcut să le dea un surplus de electorat altuia care e net superior după ce s-a alăturat celui care deja îl aveau.
    Acuma serios voi chiar vă faceţi speranţe că nu se va merge la vot la câtă furie aţi adunat împotriva voastră?😉

  13. „mari cheltuieli de la buget” doamne cata grija mai are peeeneeelee de tarisoara asta

  14. Totul pentru Tandala cel Ratacit prin Cotroceni, totul pentru mafia transpartinica psdnludmr!

    Cu pcr 2.0 inainte! Tot inainte!!!!

  15. Mi-am schimbat sosetele si romanii sunt niste hoti. Toti voteaza cu PSDNL 55% si in plm sunt suparat din cauza asta dar urasc romanii. Toti sunt niste hoti dar eu nu stiu daca sunt roman.

    Eu sug ce plm dar nu stiu ce plm sug in plm

  16. Banii nu conteaza. Sunt dedicat cauzei si stau in lighean in curte si ma spal cu duru. Mami zice ca am fost baiat cuminte azi si ma simt felicitat. De aia romanii sunt toti niste hoti ca stiu eu cel mai bine ce plm

  17. Zizin du-te cât nu e prea târziu la un neurolog.Controleazate dacă nu cumva în tărtăcuța aia a ta în loc de creier se găsește o căcărează de oaie capie.

  18. Pnl viseaza! Primarii lor vor pleca in cele patru zari cu o luna inainte de alegeri, multumindu-le mai marilor lor pentru „pensiile speciale” , pentru „respectul” si pentru „bucuria” pe care au trait-o ori de cate ori Popescu a anuntat cresteri de preturi la energie si gaze. Psd si Aur ii asteapta. Nu au invatat nimic din greselile lui TB.

  19. IOHANIS . ești o mizerie
    Nu-l. Zero barat . Nimeni pe pământ
    Afară din țară. Nu am cuvinte ptr el . Nuuùul .nimic .

    • Fiinta Nelocuita, asa, nula cum e gireaza nu numai continuarea politicii dragniste (cea de care s-a dezis teoretic si psd) dar o si duce la alt nivel !!
      Gireaza cel mai sinistru guvern din istoria Romaniei si un premier care a depasit-o pana si pe Noaptea Mintii -care credeam ca e de nedepasit !!
      Cei mai multi impostori -pare concurs in interiorul psd-nl – in toate functiile de conducere in stat de la guvern , ICR, istitutul revolutiei , tot absolut tot.
      PSDNL (adica coruptie si impostura) doreste sa-si continue ”opera”pana raman sa se fure intre ei ! Ar trebui sa putem opri asta ! Sunt sigura ca si multi dintre alegatorii lor stiu asta si ca nu va fi suficient sa-i indeparteze de solutia fireasca, logica, respectiv usr cu prostii nedigerate nici de cei care le rostesc ca neomarxismul, familia traditionala si lgbt …

  20. Să vezi nebunie când vor avea unii patru rânduri de buletine de vot pe care trebuie să caute sigla unui „mare„ partid! Să „citești” atâtea rânduri va fi mult prea mult pentru nivelul lor de înțelegere! Vorbim despre analfabetismul funcțional. Știu ei ce știu cei din „marele” partid! Și se opun.

  21. Conducerile USL 2 vor asta ptr ca stiu ca pe plan local candidatii cheltuiesc si se implica doar ptr a ajunge consiliei, primari sau Presedintio de CJ si-i doare in …cot de alegerile parlamentare.

  22. Oricât veți fura cu sacii și rucsaci, tot veți pede că sa săturat lumea de aroganță și minciunele inventate de voi.

  23. Cel mai simplu lucru, partidul politic sa se finanțeze, NU DE LA STAT ADICĂ PA BANII ROMANILOR, romanii iau trimis în parlament pe banii lor, ei sa facă legi corecte, reprezentativi fără bani, ce pensii, trafic de influenta, cabinete, sume forfetare, chirii etc. Doamne

  24. Liberalii incep sa constientizeze ca singurul lucru care ii mai mentine la putere in timp e obtinerea postului de prim ministru in viitor,exercitiul puterii executive.Evident ca propunerea liberala e neconstitutionala si PSD s-a prins de schema liberalilor.Daca nu vor mai avea postul de prim ministru liberalii vor cobori incetul cu incetul ,dar sigur pe scara politica.

  25. Astia ori sunt siguri de alegeri ca le vor fura sau cred ca ii vom mai vota de isi mai fac planuri de viitor. 😏

  26. Exista multe posibilitati de natura electorala ce ar putea fi puse in practica in anul 2024 .Cresterea virstei ce tine de drptul de a vota .Posibila excluderea a UDMR de la guvernare ce ar aduce voturiPNL si ar scoate din joc partidele asa numite de de balama ,suprapunerea alegerilor Locale cu cele Parlamentare , oferirea , unor proceduri de vot , mai simple , diasporei , un eventul referendum axat pe modelul statal , aducerea Maiei Sandu in rindul competitorilor la functia de Presedinte al Romaniei(daca are dreptul legal) ce va influenta toate alegerile din 2024 .Cit despre competitorii din rindul celor care doresc sa participe la concursul din alegerile prezidentiale este evident cum orisicare persoana posibil atacabila nu poate cistiga . Ne trebuie cineva curat ca lacrima .

  27. Exista multe posibilitati de natura electorala ce ar putea fi puse in practica in anul 2024 .Cresterea virstei ce tine de dreptul de a vota .Posibila excluderea a UDMR de la guvernare ce ar aduce voturiPNL si ar scoate din joc partidele asa numite de de balama ,suprapunerea alegerilor Locale cu cele Parlamentare , oferirea , unor proceduri de vot , mai simple , diasporei , un eventul referendum axat pe modelul statal , aducerea Maiei Sandu in rindul competitorilor la functia de Presedinte al Romaniei(daca are dreptul legal) ce va influenta toate alegerile din 2024 .Cit despre competitorii din rindul celor care doresc sa participe la concursul din alegerile prezidentiale este evident cum orisicare persoana posibil atacabila nu poate cistiga . Ne trebuie cineva curat ca lacrima .