G4Media.ro

80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, când armata…

80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, când armata sovietică a ucis mii de români civili

Joi, 1 aprilie, este comemorată Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie, potrivit unui documentar Agerpres.

În anul 1941, chiar în ziua de Paște, militarii ruși au asasinat mii de români din Basarabia și nordul Bucovinei, regiuni proaspăt anexate de URSS.

Un proiect de lege inițiat în 2015 de Eugen Tomac pentru constituirea unei comisii parlamentare care să cerceteze evenimentele de la Fântâna Albă și responsabilitățile pentru masacru este și acum pe circuitul legislativ, fără a ajunge la votul final. ”La doar trei km de frontieră trasată de Stalin, în poiana numită Fântâna Albă, grupul organizat al românilor ce își doreau să ajungă în patria-mamă România, a fost întâmpinat de gloanțele NKVD. În anul 1941, chiar în ziua Paștelui, acești oameni au devenit martiri, pentru că au îndrăznit să își arate dragostea și devotamentul față de patrie, fiind omorâți și aruncați într-o groapă comună. Demonstrând o barbarie de neînchipuit, trupele NKVD au aruncat o cantitate imensă de var peste trupurile morților și răniții, care încă mai respirau, în încercarea de a reduce la tăcere orice posibil martor”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa au fost primele teritorii pierdute de România în anul 1940, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. La 23 august 1939 fusese semnat, la Moscova, Pactul de neagresiune sovieto-german (Pactul Ribbentrop-Molotov), iar printr-un protocol adiţional secret, Germania şi URSS îşi împărţeau sferele de influenţă. În articolul 3 al acestuia se arăta că ”în privinţa Europei de Sud-Est partea sovietică subliniază interesul pe care-l manifestă pentru Basarabia. Partea germană îşi declară totalul dezinteres politic faţă de aceste teritorii”.

La 26 iunie 1940, printr-o notă ultimativă, guvernul URSS a cerut României cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei în termen de 48 de ore. Un al doilea ultimatum sovietic (27/28 iunie) cerea evacuarea administraţiei şi armatei române din Basarabia şi nordul Bucovinei în doar patru zile, iar răspunsul guvernului român la 28 iunie a fost că, ”pentru a evita gravele urmări pe care le-ar avea recurgerea la forţă şi deschiderea ostilităţilor în această parte a Europei, se vede silit să primească condiţiile de evacuare specificate în răspunsul sovietic”.

În urma ocupării Basarabiei, a nordului Bucovinei şi a ţinutului Herţa de către autorităţile sovietice, populaţia românească din aceste teritorii a fost supusă unui regim de represiune şi deportări. Politica opresivă impusă de sovietici a determinat un adevărat proces migraţionist şi transferuri masive de populaţie, soldate cu importante pierderi de vieţi omeneşti.

La 1 aprilie 1941 a avut loc masacrul de la Fântâna Albă, în apropiere de graniţa cu România, în care şi-au pierdut viaţa, după cum spun martorii locali, aproximativ 3.000 de români bucovineni. Oamenii aflaseră, de la agitatori ai serviciilor speciale sovietice, care au cutreierat satele pe Valea Siretului timp de câteva săptămâni, că în ziua de 1 aprilie se va deschide graniţa şi astfel se vor putea refugia în România.

Cele aproximativ 3.000 de persoane din mai multe sate de pe Valea Siretului au format o coloană paşnică şi s-au îndreptat, la 1 aprilie 1941, spre graniţa cu România, purtând un steag alb cu însemne religioase, icoane, prapuri şi cruci din cetină. Când s-au apropiat de punctul de graniţă Fântâna Albă, în locul numit Varniţa, grănicerii sovietici au deschis focul şi au tras în plin în ei. Bătrâni, copii, femei au fost seceraţi cu rafale de mitraliere, apoi aruncaţi în gropi comune, unii fiind îngropaţi de vii. Supravieţuitorii au fost urmăriţi, torturaţi şi deportaţi.

O relatare a evenimentelor a fost făcută de unul dintre puţinii supravieţuitori, profesorul Gheorghe Mihailiuc (1925-2005), în cartea sa „Dincolo de cuvintele rostite”, publicată în 2004, la Editura Vivacitas din Hliboca. Acesta descrie ce s-a întâmplat la Fântâna Albă pe 1 aprilie 1941 ca pe un „masacru”, un „genocid” şi un „măcel”.

În anul 1941 au mai avut loc şi alte operaţiuni de arestare şi deportare. Astfel, la 10 iunie 1941, 13.000 de români basarabeni au fost ridicaţi de autorităţile sovietice de la căminele lor şi deportaţi în Siberia (”Istoria României în date”, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003). În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a fost organizată o amplă operaţiune de arestare şi deportare, fiind vizate mii de persoane din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţei.

Începând din martie 1944, când Armata Roşie a ocupat din nou nordul Bucovinei şi Basarabia, a fost instituit din nou regimul de teroare şi represiune la adresa populaţiei de aici. Foametea din anii 1946-1947, care a urmat după reocuparea Basarabiei, a fost generată de un complex de factori, precum seceta din vara anului 1946, dar a fost determinată, în principal, de golirea gospodăriilor şi hambarelor de produsele alimentare şi grâne ale populaţiei de către autorităţile sovietice. Procesul de colectare a cotelor de cereale de la populaţie s-a desfăşurat anevoios, iar cei care s-au opus au fost judecaţi şi deportaţi. Un nou val de deportări din Basarabia a avut loc în 1949. (Documentar Agerpres)

Foto: Comemorare a masacrului de la Fântâna Albă (Agerpres / Gina Ștefan)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Sigur nu „milioane de romani”? Eram 22 de milioane in 1989.

 2. Acest articol ar trebui citit in Parlament, pentru cei care fac jocurile rusilor (PSD,AUR si un pic de UDMR)

  • Nu stiu cum sa iti spun, dar AUR a fost singurul partid care a luat cuvantul astazi in Parlament pe baza acestui subiect. Totodata, a fost singurul partid care si-a trimis delegatie in Bucovina Ucraineana, ca sa ii comemoreze cum se cuvine pe romanii ucisi de bolshevici in masacru de la Fantana Alba. Acum cateva zile, tot AUR a fost cam singurul partid care a amintit in Parlament de ziua in care se implineau 103 ani de la semnarea Unirii dintre Basarabia si Romania, in timp ce Presedintele tarii, Prim Ministrul, Ministrul de Externe au tacut malc, probabil la comanda fratilor Muraru. Deci, cum vine asta? Partidul pro-rus din Romania sarbatoreste Unirea cu Basarabia si condamna masacrele provocate de bolshevicii … rusi? Dizonanta cognitiva scrie pe voi, ba!

  • Care mă haur, ultrasul, șosoanca, partidul analfabeților ăștia să își comemoreze neuronii morți.

 3. Mda, tacere, nu sare nimeni in sus! Acest episod face pare din Holocaustul Romanesc, care nu se invata la scoala, pentru care nu sunt planuri de muzeu, etc. De ce holocaust?
  De prin 1750, de cand au aparut Rusii la granitele noastre istorice din est, si pana acum, se estimeaza ca in jur de 1 milion de Romani au fost ucisi, mutati fortat in interiorul URSS, inchisi in lagare de munca fortata.
  Subiectul este tabu, nu se discuta, istoricii nu cerceteaza, au fost niste tentative in perioada 1940-44.

  • Dacă mai pui și câți copii au omorât turcii pe drumul Stanbulului dintre zecile de mii luați pentru oaste, câți au mai omorât americanii la Ploiești în bombardamente, câți au murig lrin atâtea războaie caren-au fost ale noastre și nici nu ne-au adus nimic bun, parcă arma atomică începe să aibă sens, cu toate slăbăturile elitei euroatlantice.

 4. O declarație din partea istoricului Alexandru Muraru?

 5. Unde se afla acum Fântâna Albă, in ce tara? Ca sa stim cine e de fapt posesorul de drept si cine e ocupantul in toata povestea asta.

 6. Dupa cum stim poporul Rus este painea lui Dumnezeu iubitori(iti violeaza fica si nevasta ) trimit copii la studii aprofundate in Siberia si pe tine te mangaie cu blandete daca ai noroc ajungi in scaunul cu rotile daca nu te inghesoi cu alti dezmiedati intr-o groapa sub un metru de var cu capacity de pamant!

 7. Nu e adevarat .
  Pe lumea asta numai evreii au suferit si au fost ponegriti .
  Evreii sint singurii care merita sa fie ,,omagiati ” pentru suferinta . Restul popoarelor au trait in fericire pe lumea asta .

  • neo marxistii, stangistii nu scapa niciun prilej sa ne ssocata in fata ce a facut Hitler. Un criminal fara doar si poate , si el si acolitii lui …

   daca va uitati insa la toate televiziunile gen discovery, national geographic , viasat history sau care or mai fi , zeci de documentare despre atrocitatile facute de hitler in perioada de trista amintire din al doilea razboi mondial…

   va intreb acum cate documentare despre genocidurile in masa comise de lenin si stalin ati vazut la acelasi posturi ?

 8. Aș fi pus un ecran mare vizavi de Kiseleff nr. 6, cu un documentar care să ruleze non-stop.

 9. Nu prea sunt de acord ca acest masacru a fost comis de ruși ci de armata sovietica. Nu știu dacă știți dar rusii sunt poporul care au suferit cel mai mult din cauza sovieticilor. Au fost omorâți sau trimis în gulag câte zeci de milioane de ruși.
  În componenta armatei sovietice erau foarte multe etnii :ruși, evrei, nemți, ucrainieni pana la popoarele barbare din „siberii” gen calmuci, mongoli.
  Ar fi interesant sa vedem componenta NKVD_ului de la acea vreme. Ce pot sa va spun e ca după revoluția bolsevica în prima Duma rușii erau 6%, mare majoritate erau evrei, mulți veniți din America, nemți polonezi etc.

  • KGB-ul e urmasul direct al NKVD-ului, iar urmasul direct al KGB-ului e regimul Putin. Asa ca degeaba incerci sa-ti aperi sponsorul, tavarisci Avramovici.

  • Tatal meu – basarabean de origine, voluntar in al doilea razboi mondial, cazut prizonier la Cotul Donului si supravietuiror a 5 ani de lagar rusesc – spunea acelasi lucru, ca nimeni nu a suferit mai mult de pe urma conducerii URSS decat poporul rus insusi.

 10. Toți cei ca șoșoacă, orlando și mai câți alții sunt oamenii rusiei. Ar trebui o lege special pt acest tip de agenți ruși care activează pt destabilizarea româniei. Arestați pe loc și deportați toți cei asupra carora există suspiciunea că sunt apropiați de rusia sub orice formă. Numai pt faptul că tezaurul româniei este la ruși toate firmele rusești trebuie taxate de statul român cu minim 80 din profit.

  • Care profit? Ei sunt reprezentantii Crucii Rosii si fac actiuni umanitare (vezi Campia Turzii, Targoviste…..) i-au scapat petoti de grija de a merge la serviciu!

  • @ samir

   las`, bre, ca e buna tzurkanca care (cacofonie intentionata) a facut „scoale” inalte la moskva

 11. Nu uitam genocidul rusesc asupra romanilor, nu uitam asuprirea și sutele de mii de vieți pierdute, pe toate le vom răzbuna!

  Armata roșie criminala trebuie condamnata in corpore pentru genocid, la fel conducerea URSS-ului de atunci, Stalin, cel mai mare criminal de război din istoria omenirii, urmașii lui, toți trebuie judecați și condamnați post mortem.

  Romanii nu uita, criminalii rusi si sovietici trebuie sa plateasca, Russia criminalului Putin trebuie sa plateasca despagubiri de razboi, uraniul, padurile si granele luate cu japca trebuie platite.

  Bunicul a fost rănit încercând sa treacă Prutul cu Armata Romana pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația criminalilor sovietici și rusi. Nici o propaganda, nici o armata de troli nu vor putea schimba sentimentele romanilor fata de tot ceea ce este rusesc si sovietic, fata de raul pur reprezentat de Russia.

 12. @ samir

  las`, bre, ca e buna tzurkanca care (cacofonie intentionata) a facut „scoale” inalte la moskva

 13. Stiti de ce ce din partidul AUR niciodata nu vor critica regimul criminal a lui Putin? Deoarece dinsii sunt instrumentele lor aici in Romania, sunt platiti generos si indeplinesc misiuni de diversiune concepute in cabinetele kgb

 14. Vorba lui Octavian Paler, am scapat de rusi dar nu scapam de ai nostri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.