G4Media.ro

București: Aproximativ o mie de persoane au manifestat la protestul „Nu cedăm…

sursa foto: Andrei Macsut/Facebook

București: Aproximativ o mie de persoane au manifestat la protestul „Nu cedăm Parcul IOR”

Aproximativ o mie de persoane de toate vârstele au participat sâmbătă, în Capitală, la acţiunea de protest „Nu cedăm Parcul IOR”, organizată de Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan şi Greenpeace România, relatează Agerpres.

Locuitorii din zonă au organizat un marş în zona retrocedată, purtând pancarte cu mesajele: „Vrem copaci, nu clădiri”, „Stop tăierilor”, „Titanii rămân fără plămâni”, „Park Crime Scene”, „Ecocid”.

De asemenea, participanţii au scandat: „IOR e parcul meu, să rămână parc mereu!”, „Stop defrişare!”, „Nu cedăm Parcul IOR!”, „Vrem parc, nu betoane!”.

Organizatorii au anunţat că petiţia prin care cer autorităţilor „să creeze un plan de reîntregire pentru Parcul IOR şi să oprească degradarea premeditată” a zonei retrocedate a strâns 10.000 de semnături.

Participanţii au fost încurajaţi să împărtăşească, la megafon, amintiri legate de parc. Au fost îndemnaţi să ridice mâna cei care au făcut baie în lacul din zonă şi cei care cunosc parcul de 20, 30 sau 50 de ani.

„Aici au învăţat şi să înoate, şi să schieze, şi să se dea cu bicicleta. Este inadmisibil. Uitaţi-vă câte blocuri sunt în jur. Unde se duc oamenii aceştia? Eu aici locuiesc, dar aleea de lângă lac este supraîncărcată. Nu ai loc unde să te mişti. Deci, parcul acesta trebuie să rămână al nostru, este al nostru”, le-a spus o femeie celor prezenţi.

„Cei care veniţi des pe aici ştiţi că acum câteva săptămâni, dacă te uitai în direcţia aceea, nu vedeai parterul magazinului Titan. Din păcate, au tăiat sute de copaci. Şi mai vechi, şi mai tineri. Este o lipsă de respect. (…) Nu se poate să mai fim luaţi de fraieri. Acum zece ani ne-am mobilizat, am strâns semnături şi ni s-a spus: ‘Staţi liniştiţi, că se rezolvă’. Din păcate, vedem ce s-a rezolvat. Îi rugăm pe reprezentanţii tuturor partidelor, de la sector, de la Capitală, să se aşeze la masă şi să rezolve problema”, a spus un alt participant.

Unul dintre vorbitori a atras atenţia asupra faptului că în Bucureşti există 7,5 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, deşi media recomandată este 50 de metri pătraţi, iar Uniunea Europeană a cerut Capitalei să ajungă la un minim de 26 de metri pătraţi până în 2013.

„Este incredibil că, în contextul în care avem un infringement cu UE, totuşi primăriile retrocedează zone imense din parcuri. Nu se întâmplă doar în Parcul IOR. Parcul Verdi, Parcul Bordei, Parcul Tineretului – peste tot se construieşte la greu”, a spus el.

Unul dintre membrii grupului de iniţiativă civică a declarat că marşul este menit să demonstreze politicienilor că oamenii îşi doresc oprirea „defrişărilor ilegale care au loc de două-trei luni încoace”. El a menţionat că membrii grupului de iniţiativă civică au transmis petiţii Gărzii de Mediu, au anunţat Poliţia Locală, dar că tăierile de copaci au continuat, chiar dacă s-au dat amenzi.

„Vrem să le demonstrăm celor care se află la putere că oamenilor le pasă de această zonă şi că trebuie acţionat. Să aibă grijă de acest parc, astfel încât să rămână verde. Nu să se transforme într-un bâlci şi un loc pentru distracţii. (…) În ultimele două luni am observat mult mai multe defrişări. În fiecare zi am sunat poliţia, am încercat să îi oprim. Poliţia doar vine, constată faptul că s-au tăiat copaci, dă o amendă modică de 20 şi ceva de lei pe copac tăiat. Şi ei îşi continuă operaţiunea, adică nu se opresc din tăiat, chiar dacă vine poliţia. (…) Am văzut poze, că vin maşini noaptea, pe la 01,00 – 02,00 şi se încarcă lemnele care sunt tăiate în cursul zilei”, a susţinut el.

Cristian, un alt membru al grupului civic, a declarat că oamenii din zonă sunt legaţi afectiv de spaţiul respectiv, unde, în copilărie, s-au dat în leagăn, au jucat fotbal ori s-au urcat în copaci. Totodată, a subliniat că în orice zonă din oraş trebuie să există spaţii de relaxare şi de reconectare la natură.

„Dorim în primul rând să se oprească genocidul acesta. Să nu se mai facă tăierile ilegale, care pregătesc această bucată mare de teren pentru o eventuală afacere imobiliară. Ne dorim înapoi parcul, aşa cum a fost el, funcţional, din ’65. (…) Părerea mea este că autorităţile nu au ca prioritate nevoile cetăţenilor, ci mai degrabă afacerile”, consideră acesta.

O pensionară a declarat că zona respectivă a fost considerată întotdeauna parc de către locuitorii din zonă şi că multe persoane sunt revoltate de posibilitatea pierderii spaţiului verde.

„Locuiesc în acest cartier de 60 şi ceva de ani. Aici m-am căsătorit, aici mi-am crescut copiii şi nepoţii. Când s-au făcut mai mari, traversam parcul, îi luam pe nepoţi la plimbare. Era o plăcere să treci prin parc. Sunt foarte supărată. Nu ştiu ce este în mintea lor. De ce vor să ne ia această frumuseţe?”, a întrebat aceasta.

Fratele ei a arătat că supoziţia conform căreia acel teren nu ar face parte din parc reprezintă o „aberaţie” şi o „absurditate”, „un pretext care sfidează” orice logică.

„Este o mare tragedie ce se întâmplă. Am văzut crescând fiecare pom de aici, fiecare floare. Acum, când văd dezastrul care este aici, mă apucă groaza şi neputinţa. Neputinţa că nimeni nu e în stare să facă nimic. Primarul nostru, în loc să dea bani pe pavele, ar fi trebuit să pună bani pentru expropriere. Nu s-a implicat absolut deloc”, a susţinut el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Vă rugăm nu deranjați, Mafia vă lucrează. Proprietara terenului ar fi o bătrânică de 80 de ani, Maria Cocoru, care locuiește în Vidra 🙂
    De fapt, in spatele mătușicii este nepoțelul Petrică Băjenaru, care este la rândul lui săgeata secretarului Primăriei sectorului 3, Marius Mihăiță. Iar șeful lui Marius Mihăiță este Robert Negoiță, foarte supărat din cauza acestei retrocedări. Noapte buna DNA!

  2. „Nu cedăm Parcul IOR”. Evident! Va va fi luat!

  3. Adică stai în București și strigi ‘nu vrem betoane’. Păi dacă nu vreți betoane mergeți la țară. Vinzi betoanele și te muți la țera primavera. Simple as f