G4Media.ro

660.000 de elevi vor beneficia de burse în anul 2022, anunță ministrul…

660.000 de elevi vor beneficia de burse în anul 2022, anunță ministrul Educației/ Cele șase categorii de beneficiari

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în anul 2022 vor beneficia de burse 660.000 de elevi, iar aceste burse vor fi împărţite în şase categorii – de performanţă, de merit, de studiu, socială, profesională şi ‘Bani de liceu’.

„În 2022 am diferenţiat bursele pe categorii, sunt şase categorii de burse, nu este doar bursa de merit. Bursa de performanţă – 500 de lei, bursa de merit – 200 de lei, bursa de studiu – 150 de lei, mai mult decât a fost anul trecut bursa de merit, iar bursa de studiu se dă tuturor elevilor care îndeplinesc condiţiile şi au medie peste 7,50.( …) A patra categorie este bursa socială unde am crescut de la câţiva lei la 100, iar acum este 200 de lei, să fie direcţionată către acei elevi care sunt într-adevăr în dificultate. A cincea categorie este bursa profesională, 100.000 de elevi beneficiază de bursă profesională, tot de 200 de lei pe lună, iar a şasea categorie este bursa de ‘Bani de liceu’ – 250 de lei pe lună, alţi 23.000 de elevi pot beneficia. În total 660.000 de elevi vor beneficia în anul 2022 de bursă”, a spus Cîmpeanu duminică, la Digi 24.

El a amintit că Guvernul a adoptat Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar.

„Este prima oară când prin măsuri integrate avem şansa să intervenim într-un mod eficient pentru reducerea abandonului şcolar. Este vorba de 543 de milioane de euro. (…) Primele 750 de şcoli vor avea contract de finanţare până în luna martie. Coroborat cu sistemul de burse, coroborat cu demararea achiziţiei celor 3.200 de microbuze care înseamnă 75 de microbuze pe fiecare judeţ, în medie, se constituie în măsuri care pentru prima oară pot fi eficiente pentru reducerea abandonului şcolar”, a mai menţionat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Mai mulţi elevi au protestat joi în faţa Ministerului Educaţiei, fiind nemulţumiţi de modificarea criteriilor de acordare a burselor.

Elevii au scandat: „Vrem bursele înapoi!”, „Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”, „Elevii vor bursele!”, „Demisia!”, „Minciunile se plătesc, elevii ies la protest”.

De asemenea, mai multe asociaţii ale elevilor anunţau, miercuri, că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50 la 9,50. Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Elevilor Constanţa, iniţiativa este susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm).

„Marţi (…) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (…). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, se arată în comunicatul menţionat.

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a condamnat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, prin ordinul de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. Bani din taxele si impozitele platite de cei ce trudesc dati cu marinimie de catre guvernul de tilhari . Astia 660.000 vor profesa toti in Romania ?! Bagam bani in fundul lor ca sa plece din tara , sa creeze PIB in alte tari .

  • Altfel vă vaitati că oamenii sunt needucați și d-aia nu votează cu usr. Că politicienii vor oameni needucați care să depindă de ajutorul social și să fie duși la vot de primari.
   Chiar nu poți înțelege că fără educație, nu ai viitor?
   Chiar nu poți înțelege că fără educație pleci la sparanghel să faci pib in alte țări?

  • @Dan: sa educi copiii spunandu-le ca 50% (aka bursa de merit de la media 8,50 in sus!) din ei sunt merituosi inseamna sa le compromiti educatia prin minciuna.

   Chiar nu poti intelege ca sub titlul de „bursa de merit” se ascunde un ajutor social pentru elevii din rural care vin la scoala si nu au absente? Si ca pentru cei din urban este o pomana care n-are legatura cu vreun merit?

   Chiar nu vezi ca imparatul este gol?!

   Asa vrei tu educatie care sa-ti dea cetateni responsabili, cu minciuna si pomeni sociale?!

 2. Pai ia din bursele elevilor bani pentru fundurile functionarilor din invatamant.

 3. Să schimbi regula in timpul jocului este o ticăloșie! Specifica guvernanților din Romania! În loc să încurajeze cu aceste sume modice cat mai multi elevi să învețe și să treacă baremul de 8,50se face o economie parșivă… și pentru cei care aprobă aceste măsuri . … sper că sunt mulțumiți că sunt fonduri în buget pentru creșterea pensiilor speciale cu 20%…..asta vi se pare în regulă nu-i așa?

 4. Ăsta care taie bursele elevilor și studenților stă în OTOPENI intr-o vilă cât un STADION și încasează bursă specială pardon pensie SPECIALĂ , are balta pește și vaca(USAMVB) dă lapte buuuuun și SPECIAL ESENȚIAL

 5. Eu sunt de acord ca in ultimii 10-15 ani a crescut foarte mult ponderea copiilor cu medii peste 8.50, cat era pragul de obtinere a acestei burse. Nu sunt de acord insa cu modalitatea prin care au facut aceasta schimbare, brusc, fara un anunt, avertisment prealabil. Puteau sa anunte aceasta schimbare din timp si sa o aplice din toamna, cu urmatorul an scolar. Banii aia, 150 sau 100 nu stiu exact cat e bursa hnui elev, sunt oricum putini dar in termen de motivatie pentru un elev, inseamna foarte mult.
  Si in plus, am un mare motiv de lehamite, sa spunem: au taiat din bursele copiilor dar au marit salariile magistratilor cu 20% la inceputul anului. Unde e economia la buget mai mare ? Mai ganditi-va cand luati astfel de masuri domnilor guvernanti.

 6. Ar trebui la toti egal asa iar inspira sa ia note mai mari nu pe categorii nu suntem in anul comunist