G4Media.ro

60 de vaci ţinute doar sub cerul liber, în noroi, găsite de…

sursa foto: Pexels

60 de vaci ţinute doar sub cerul liber, în noroi, găsite de autorități în Arad / Ferma improvizată riscă să rămână fără autorizația care îi permite accesarea de fonduri europene

Autorităţile din Arad au descoperit o crescătorie de vaci improvizată, în care 60 de animale sunt ţinute doar sub cerul liber şi în noroi până la genunchi, iar termenele anterioare date fermierului pentru remedierea situaţiei nu au fost respectate, astfel că se are în vedere confiscarea vacilor, anunță Agerpres.

Primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin, a declarat miercuri că ferma improvizată se află pe un câmp de la marginea satului Păuliş, iar acolo sunt crescute vaci în condiţii necorespunzătoare de mai mulţi ani, fiind chemate autorităţi ale statului de câteva ori pentru a constata situaţia.

„Aceste animale trăiesc în condiţii insalubre. Indiferent că este vară cu 40 de grade sau iarnă, ele stau sub cerul liber. Noaptea tot în aer liber, iar acum, din cauza precipitaţiilor din ultima perioadă a anului, animalele stau până la genunchi în noroi. Este imposibil de comunicat cu acest fermier, el spune că are dreptul să deţină o fermă de creştere a animalelor şi nimeni nu ar trebui să îl împiedice. Nu avem nimic împotrivă, dar să ofere condiţii normale pentru aceste animale”, a declarat primarul Ioan Turcin.

El a precizat că, la solicitarea Primăriei Păuliş, anul trecut a fost efectuat un control de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, în urma căruia s-au dispus măsuri, dar care nu au fost respectate de către fermier, care nu a schimbat nimic privind condiţiile de creştere a animalelor.

Şeful DSVSA Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru Agerpres, că i-a oferit fermierului termen pentru remedierea problemelor până în 7 ianuarie şi că urmează un nou control pe care îl va face împreună cu Poliţia.

„Vom merge din nou, de această dată împreună cu Poliţia, pentru a vedea care este situaţia. Următoarea măsură este ridicarea autorizaţiei sanitare veterinare pentru exploataţie de tip A, ceea ce înseamnă pierderea susţinerii prin fonduri europene a exploataţiei. Dacă nici atunci lucrurile nu se vor remedia, se va dispune de către Poliţie ridicarea animalelor şi plasarea într-un adăpost autorizat”, a spus Marcel Roşu.

El a precizat că în judeţul Arad nu există la acest moment un adăpost autorizat suficient de mare pentru bovine în care ar putea fi duse cele 60 de animale neîngrijite.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad a precizat, legat de acest subiect, că Biroul Protecţia Animalelor i-a aplicat, recent, o amendă de 3.000 de lei fermierului respectiv.

Proprietarul bovinelor neîngrijite nu a dorit să ofere declaraţii cu privire la situaţia animalelor pe care le deţine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Deci are sustinere din fonduri europene? Asta se intelege din text. Cum a obtinut sustinerea asta fara minime conditii pentru bietele animale? Cine i-a dat autorizatia nu a mers la ferma sa vada situatia?
  Nu imi dau seama daca articolul este despre niste vaci sau despre niste boi. Mai e speranta, s-au gandit cativa la bietele animale, dar au avut ceva intarziere, au trecut niste ani in care a mers asa…

 2. Ohooo, sunt destui asemenea „fermieri” peste tot in tara. Mai trist e ca cei care cunosc asemenea situatii nu informeaza institutiile abilitate.

 3. Mergeți la ieșirea din Șicula spre Seleuș
  Să vedeți tragedie cu animalele care stau în noroi
  DSV Arad și poliția animalelor = 0 barat
  Plătiți doar ca să zică că există
  Angajați care sunt și pensionari la DSV și se dau exigențe doar cu amărâții