G4Media.ro

6 ani și jumătate cu executare pentru Radu Mazăre în dosarul terenurilor…

6 ani și jumătate cu executare pentru Radu Mazăre în dosarul terenurilor subevaluate din Mamaia. Judecătorii au anulat contractele de vânzare-cumpărare. Decizia nu este definitivă

Tribunalul Constanța l-a condamnat, miercuri, pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, la 6 ani și jumătate pentru că ar fi vândut subevaluat mai multe terenuri din centrul stațiunii Mamaia. Prejudiciul calculat de procurorii DNA Constanța este de 4 milioane de euro. Decizia nu este definitivă. Fostul primar al Constanței mai este condamnat, tot în primă instanță, la 4 ani cu suspendare, în dosarul ”Retrocedărilor”. Mazăre a plecat din țară la sfârșitul anului trecut, fiind în prezent în Madagascar, unde a cerut azil politic.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată în dosarul terenurilor subevaluate din Mamaia în aprilie 2015, fiind acuzat de patru infracțiuni de abuz în serviciu.

În octombrie 2004, Primăria Constanța a vândut cu 23,56 euro/mp un teren de 1,5 hectare, aferent fostului Palat Regal din Mamaia, monument care a fost transformat în Club ”Castel”. Prejudiciul calculat de procurori în acest caz este de 1 milion de euro.

Acest teren a fost vândut de Primăria Constanța la un preț ridicol societății Light System SRL, o firmă pe la conducerea căreia au trecut:
– vărul lui Ștefan Bogdan Lucov, care este fratele finului de cununie al lui Dorin Cocoș;
– SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea Tv;
– Mastertrade Group Ltd, o firmă controversată cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Năstase;
– SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner ș.a.

Ulterior, în februarie 2007, Primăria Constanța a mai vândut alte două terenuri, cu o suprafață totală de 1,3 hectare, aferente Complexului Cazino, situat chiar în apropierea Palatului Regal din stațiune. Acest teren a ajuns la SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Sorina Hortolomei Moscu, verișoara lui Radu Mazăre. Prejudiciul calculat de procurori în acest caz este de 3 milioane de euro. Sorina Hortolomei Moscu a fost condamnată la 2 ani și 11 luni cu suspendare.

Totodată, prin decizia din 16 mai, judecătorii au anulat contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor subevaluate și au dispus retrimiterea acestora, libere de orice sarcini, în patrimoniul municipiul Constanța.

Dosarul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean (38 ani), de la DNA Constanța. Bodean este procurorul care a dispus ridicarea lui Nicușor Constantinescu din curtea Consiliului Județean Constanța, după ce acesta a refuzat în mai multe rânduri să se prezinte la audieri, și a dispus pentru prima dată reținerea lui fostului baron, la începutul lui 2014. Ulterior, Bodean l-a trimis în judecată pe Constantinescu în 4 dosare penale și a obținut o condamnare definitivă la 5 ani cu executare (pe care fostul președinte al CJC o ispășește în prezent), două condamnări la 8 și 15 ani (în primă instanță) și o achitare – în urma deciziei CCR de dezincriminare parțială a abuzului în serviciu.

În prezent, Radu Mazăre este trimis în judecată în 4 dosare penale și suspect sau inculpat în alte 4 spețe – majoritatea acuzațiilor aduse de procurori fac referire la vânzarea subevaluată a imobilelor din municipiul Constanța. Cel mai vechi dosar în care este trimis în judecată fostul primar este cel al Retrocedărilor, cu un prejudiciu calculat la 114 milioane de euro. După 9 ani de tergiversări, judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat pe Radu Mazăre la 4 ani cu suspendare. Motivarea instanței nu a fost făcută publică nici până astăzi, după 10 luni de la pronunțarea deciziei. Dosarul are termen de prescripție în 2019.

În 30 decembrie 2017, Radu Mazăre a anunțat presa, avocații și abia apoi Poliția că se află în Madagascar, de unde nu are de gând să se mai întoarcă până când ”justiția nu va fi reală”. La 10 ianuarie 2018, judecătorii au admis cererea DNA prin care procurorii au cerut ca pe numele lui Radu Mazăre să fie emis un mandat de arestare în lipsă. În prezent, Radu Mazăre este dat în urmărire națională și internațională.

(Foto: Ziua de Constanța)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Asta da țara . Serviciile atât de lăudate nu găsesc un milițian sa îl trimită pana unde-i Mazăre săi pună brățări și să-l aducă acasă, dar pt tot felul de convenții au și timp și bani si serviciiiiile și militieniiiiii și sa i dau la muie și la carmen dan, Hellvig , Dragnea și toată rasa lor

  2. Prea tarziu, trebuia sa-i bagati pe toti la racoare cat inca erau aici..

  3. Constantinescu nu a reusit sa fuga si e la Beciul Domnesc. In schimb Mazariche a preferat tzantzarii din Madagascar. Dupa cateva episoade febrile va capata imunitate. Imunitate contra malariei pentru ca cealalta judiciara îl cauta cu Politia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.