G4Media.ro

Comisia de la Veneţia, îngrijorată de noua lege împotriva terorismului din Turcia

sursa foto: Pixabay.com

Comisia de la Veneţia, îngrijorată de noua lege împotriva terorismului din Turcia

Legea recent introdusă de Turcia pentru prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă (Legea nr. 7262) excede cerințele internaționale și poate avea implicații ample asupra drepturilor fundamentale ale omului, se arată într-un aviz al Comisiei de la Veneția, grupul de experți juridici ai Consiliului Europei, scrie Efimerida ton Syntakton, citată de Rador.

Admiţând situația dificilă de securitate cu care se confruntă Turcia, Comisia de la Veneția a subliniat că statele membre ale Consiliului Europei trebuie să se conformeze tuturor obligațiilor legale internaționale, inclusiv dreptului internațional referitor la drepturile omului, atunci când iau măsuri de combatere a terorismului.

Comisia de la Veneția a semnalat cu îngrijorare că – prin aplicarea acestei legi tuturor organizaţiilor, indiferent de obiectivele și activitățile lor – Legea 7262 excede sfera de aplicare a recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară (GAFI) și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU pentru combaterea finanțării proliferării armelor de distrugere în masă.

Avizul, publicat în seara zilei de 6 iulie, arată că dispozițiile legii duc la consecințe extinse asupra drepturilor fundamentale ale omului, în special în ceea ce priveşte libertatea de asociere și libertatea de exprimare, precum și dreptul la un proces echitabil.

Aceste îngrijorări formulate de Comisia de la Veneția includ noi dispoziții care nu fac nicio distincţie cu privire la colectarea contribuţiilor, aduc o lipsă de transparență în evaluarea riscurilor presupuse de ONG-uri, precum și oferă posibilitatea autorităților de a elimina și înlocui administratorii unui ONG, fără nicio consultare cu membrii ONG-ului în cauză, înainte de o astfel de numire, drept garanție că administratorii vor lua în considerare interesele ONG-ului.

În plus, Comisia de la Veneția a evidențiat riscurile unor sancțiuni disproporționate ca urmare a creșterii semnificative a amenzilor și a sancțiunilor pentru încălcarea obligațiilor de control. În plus, Comisia a remarcat că puterea inspectorilor de a solicita informații pare a fi foarte amplă și ar trebui exercitată în conformitate cu dreptul la viața privată al celor implicaţi.

De asemenea, Comisia deplânge faptul că legea a fost adoptată în grabă, fără consultări de substanţă cu societatea civilă și alte părți interesate, ceea ce este considerată o problemă din punct de vedere democratic.

Legea 7262 pentru prevenirea finanțării proliferării armelor de distrugere în masă, care modifică, printre altele, legile cu privire la asociaţii şi la colectarea contribuţiilor, a fost aprobată de Marea Adunare Națională a Turciei la 27 decembrie 2020 şi a intrat în vigoare patru zile mai târziu.

În februarie 2021, Comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a solicitat Comisiei de la Veneția avizul său cu privire la compatibilitatea noii legi cu standardele internaționale ale drepturilor omului.

Sursa: efsyn.gr/ Rador/  Traducerea: Carolina Ciulu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Greta vrea sa mancam viermi, Venetia vrea sa ne dam batuti in fata teoristilor, Ciolos vrea sa nasca.

  2. inca un pas pentru erdogan de a mai gasi nod in papura opozantilor A la putin

  3. Il doare pe Erdo de Comisie…Am facut turul Turciei-4000 km…si mi-am dat seama ca turcii sunt foarte departe in comparatie cu noi-de la infrastructura, curatenie, preturi si servicii. Suntem varza…dar mari la preturi…Ii depasim doar cu bauturile alcoolice pe care le gasesti la orice colt de strada, acolo no bier!