G4Media.ro

Adina Vălean, criticată de lideri europeni pentru o postare legată de deturnarea…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Adina Vălean, criticată de lideri europeni pentru o postare legată de deturnarea avionului care transporta un disident din Belarus

Foștii miniștri de externe din Suedia și Polonia și actuali europarlamentari au criticat-o pe Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, pentru o postare pe Twitter în care a salutat plecarea către Vilnius a avionului ce fusese deturnat la Minsk pentru ca autoritățile din Belarus să îl poată prinde pe jurnalistul disident Roman Protasevici.

”Cursa Ryanair tocmai a decolat din Minsk spre Vilnius. O veste bună pentru toată lumea, mai ales pentru familiile și prietenii pasagerilor de la bord”, a scris Adina Vălean pe Twitter. Postarea a venit după ce cofondatorul canalului de opoziție Nexta din Belarus a fost reținut de poliția belarusă după ce avionul în care acesta se afla a fost deviat pe Aeroportul din Minsk, pentru o presupusă alertă cu bombă. Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un „act abject”, și majoritatea liderilor europeni au denunțat actul.

Carl Bild, fostul ministru de Externe al Suediei și actual co-președinte al prestigiosului think-tank European Council on Foreign Relations, a fost primul care a criticat postarea Adinei Vălean. ”O veste bună pentru toată lumea? Serios? Pentru toată lumea?”, a scris el pe Twitter, cu trimitere la mesajul comisarului european.

A urmat Radek Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei, actual europarlamentar, care i-a replicat astfel pe Twitter Adinei Vălean: ”Mă aștept să interziceți compania Belavia din spațiul aviatic european până când Raman Protasevici este eliberat. Avionul MIG-29 belarus a amenințat cetățenii europeni pentru a putea aresta ilegal un refugiat politic protejat de UE”.

Un alt europarlamentar care a reacționat critic la adresa Adinei Vălean a fost Raphael Glucksmann (Franța), care a scris pe Twitter: ”Este Roman Protasevici la bord? Dacă nu, această postare este o rușine absolută”.

Și eurodeputata polonză Róża Thun a criticat postarea, spunând că ”e timpul să vă luptați, nu să celebrați”.

Postarea Adinei Vălean a fost criticată, de asemenea, de mai mulți reprezentanți ai societății civile din Belarus și din Europa, dar și de ziariști.

În cursul zilei de duminică, Adina Vălean a denunțat actul autorităților din Belarus drept ”piraterie” și a anunțat la Digi24 că ”o primă măsură anunțată este recomandarea ca spațiul aerian al Belarusului să fie evitat. E un semnal puternic împotriva autorităților din Belarus. Iar mâine vom discuta la Consiliul European propuneri clare ca răspuns la această acțiune de piraterie europeană”.

Postarea Adinei Vălean:

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. asteptam si abordarea problemei in institutiile UE , nu doar pe twiter

  2. Vaaai ce ma bucur ca au mustruluit-o serios.
    Asa e cand deschizi gura fara sa gandesti , o Dancila 2 .

  3. Este Nevasta lui Kkrau, dupa chipul si asemanarea lui Kkrau.

  4. Inca nu a invatat ca niciodată nu postezi in nume personal, atunci cand ești intr-o functie de răspundere. Ai un serviciu de presa, este meseria lor.
    Cata amatorie 🙁

    • nu ti-e jean sa pupi moastele sf. bruxelles chiar in halul asta? cum puteti fi asa sclaveti in viata?!

    • hean e trol sovietic. el pupa doar moastele lui lenin

    • @jean valjean tu esti un slugoi la Moskva

  5. Alina Valean e un agent SIE latura KGB pune batista pe tambal imagine in oglinda de sex feminin a parazitului corup …stiti voi cine !

  6. Se bucura ca un jurnalist a fost rapit, ca poate fi torturat si ucis. Femeia ori e bolsevica, ori mai proasta ca o balega.

  7. Vestea e minunată pentru că se putea foarte bine ca avionul să fie chiar confiscat la Minsk, fără ca Occidentul să-şi modifice comerţul reciproc avantajos cu sprijinitorii dictaturii. Dacă ştirea ar fi fost difuzată de negustorii de gaze, nu mai zicea nimeni nimica, pentru că de fapt se aşteaptă ca România să ia… măsuri dure în Est, deoarece nu e primită în Schengen şi e astfel mai liberă să rişte!

  8. Durdulia consoarta a Antonescului a scris fara sa treaca prin creier, dar daca e sa vorbin despre sprijinitorii diliului de la Minsk, astia sint Germania, Franta si toti ceilalti lingai din UE ai lui Putin, nu putini la numar (in caz ca va intrebati care-i legatura, fara sprijinul lui Putin cimpanzeul de la Minsk era de mult la zoo).

  9. Adina Vălean e casatorita cu un, se pare, KGB-ist rus – lipovean sub acoperirie Crin Antonescu. Autor a unei Lovituri de Stat contra lui Vasile Blaga (impreuna cu Victor Ponta) in Romania verii lui 2012.
    Chiar Adina Valean este insasi rusoaica dupa mama. Cum naiba sa ia apararea dizidentului Roman Protasevici ?.

    • care dizident, ca e ditamai agent sub acoperire 🙂

    • alo, @domnu din basarabia care-și zice jean valjean (de unde știm că ești basarabean? limba română din basarabia are anumite construcții care nu sunt folosite aici în românia, nu-ți spun care, ca să te dai în continuare în fapt :D) – îți urez simplu și scurt să te îneci cu pesin-ul ăla rusesc pe care-l molfăi toată ziua cu multă poftă 😀

    • Ce lovitură de stat visezi măi basistule? Auzi, ” contra lui Vasile Blaga”!? Adică contra unei cârpe, care-i lustruia opincile „Piratului”!

  10. Mafiotii romani nu se respecta statul de drept mai rau decat cei din Belarus.

  11. Da, rusinos pt Adina Valean, 12 ani deputat european si Comisar UE din 2019, si culmea la transporturi. Unii nu invata niciodata, nu-i duce mintea. S-a bucurat ca ” tranzactia” a avut loc si dizidentul a fost prins, asa se poate interpreta postarea ei. Cel mai slab comisar al CE, spun multe voci prin vest Europa.

  12. Așa-i trebuie proastei! N-am zis eu bine că trebuia să se ocupe de autoritățile franceze care permit atacarea șoferilor de TIR care aprovizionează toată UE?!

  13. Inainte sa dai „send” la mesaje pe Twitter mai dai cuiva sa citeasca si sa-ti explice ce ai scris.

  14. in romania e normal ca unii sa fie lasati in urma de cstre autoritati.

  15. Voi credeti ca a scris Adina cu mainile ei cuvantul „bound” ?
    A fost directiva de la Kremlin.
    Ce o recomanda pe tuta asta sa fie comisar european pe transporturi ?

    • catre @peteleu. Viorica Dancila si Marcel Ciolacu, (dar si Tariceanu) au fost cei mai importanti in numirea Adinei Valean ,,Comisar la Transporturi”. Adica : PSD + ALDE+ Ponta (prietenul lui Crirn Antornescu) aveau atunci peste 50 % din mandatele de Parlamentari.
      A mai trebuit o factiune de vreo 10 % din PNL (sustinatoare a rusului-lipovean Crin Antonescu- fost SEF al PNL-ului !) care sa ,,o impinga” pe Adina Valean in fata in functia de Comisar European.

  16. Postarea ei denotă prostie și amatorism. A vrut să iasă în evidență și i-a “reușit”.

  17. Naroada s-a grabit sa dea ea stirea, cea dintai!
    Ca unu care se bucura ca si-a gasit portofelul care i se furase dar nu se uita intai daca mai are ceva in el.

  18. ”Mă aștept să interziceți compania Belavia din spațiul aviatic european până când Raman Protasevici este eliberat. Avionul MIG-29 belarus a amenințat cetățenii europeni pentru a putea aresta ilegal un refugiat politic protejat de UE”.
    CORECT!

  19. Postarea Adinei, rupta de declaratia anterioara, poate da ocazia unor reactii negative. Trebuie luata insa ca o continuare a declaratiei.

  20. Mi se pare ca s-au legat de ea aiurea. Femeia chiar se bucura ca ceilalti calatori au fost eliberati. Da, e o veste buna pentru toata lumea faptul ca acestia au putut ajunge la destinatie. La fel cum este o veste proasta pentru toata lumea ca acel nenorocit a fost arestat. Wtf grammar police intre oficiali.

  21. Ce se trage din cacarau, cacarau maninca.

  22. penibila adina valean, un fel de dancila 2, de multi ani in parlamentul european, dar nu ptr merite deosebite ci ptr ca a trimis o partidul acolo, adica de orban, acelasi care a pus o pe ramona saseanu sefa la tvr, care avea atata nevoie de un sef puternic, capabil sa reformeze institutia asta degeaba platita din banii nostri.
    Eu nu zic ” rusine” penibilei adina valean, ci rusine orban, rusine pnl! V o spun eu votant pnl si al lui iohannis ” balaria de la cotroceni”!

  23. Are o scuză. Este Româncă.

  24. Impostoarea Valean confirma ca KGB-ul orchestreaza Romania.

  25. @ jean V – dupa cum comentezi ne-ai convins ca esti aerian in toate problemele

  26. OARE MAI TRIMITEM MULTI PROSTI (VALENI) SA NE REPREZINTELABRUXELES?