G4Media.ro

22 de persoane reținute de Parchetul European în Italia, Austria, România și…

sursa foto: Pexels/ Sora Shimazaki

22 de persoane reținute de Parchetul European în Italia, Austria, România și Slovacia într-un dosar de fraudare a 600 de milioane de euro din PNRR-ul Italiei

Zeci de percheziții și confiscări și 22 de rețineri au fost operate joi de Parchetul European (EPPO) în Italia, Austria, România și Slovacia, în cadrul unei anchete privind o presupusă organizație criminală suspectată de fraudarea a 600 de milioane de euro din Fondul de redresare și reziliență (RRF) al UE pentru Italia, potrivit unui comunicat al instituției.

În Italia, Poliția Financiară (Nucleo di Polizia Economico Finanziaria – Guardia di Finanza) din Veneția a executat un ordin de confiscare emis de judecătorul de instrucție asupra unor active în valoare totală de peste 600 de milioane de euro. Cu sprijinul agențiilor de aplicare a legii din celelalte state membre implicate, 22 de persoane au fost reținute în Italia, Austria, România și Slovacia.

Opt suspecți au fost plasați în arest preventiv, în timp ce alți 14 suspecți sunt ținuți în arest la domiciliu, iar unui expert contabil i s-a interzis să își exercite profesia. De asemenea, sediile suspecților și ale societăților investigate au fost ținta unor percheziții și a confiscării de probe.

În vizorul EPPO se află o asociație infracțională suspectată că a orchestrat, între 2021 și 2023, o schemă de fraudă pentru a obține fonduri din Planul național italian de redresare și reziliență (PNR), parte a RRF, principalul pilon al planului de redresare NextGenerationEU.

În 2021, membrii asociației infracționale au solicitat primirea de subvenții nerambursabile pentru a sprijini digitalizarea, inovarea și competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii, în scopul extinderii activităților lor comerciale pe piețele externe. Suspecții ar fi creat și depus bilanțuri corporative false pentru a arăta că societățile erau active și profitabile, când în realitate erau societăți fictive, neactive.

Se presupune că o rețea de contabili, furnizori de servicii și notari publici i-a sprijinit pe suspecți să obțină cu succes 600 de milioane de euro în fonduri nerambursabile de la PNR italian în decurs de doi ani. Suspecții au transferat fondurile în conturile lor bancare din Austria, România și Slovacia imediat ce au primit avansurile.

Subiecții investigați au utilizat tehnologii avansate, cum ar fi VPN-uri, servere în cloud situate în străinătate, cripto-active și software de inteligență artificială, pentru a realiza faptele frauduloase și pentru a ascunde și proteja afacerile ilegale.

Toate persoanele în cauză sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăției în instanțele italiene competente.

Parchetul European (EPPO) este parchetul public independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...