G4Media.ro

11 reţinuţi în urma a 37 de percheziţii pentru activităţi fictive de…

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

11 reţinuţi în urma a 37 de percheziţii pentru activităţi fictive de reciclare a deşeurilor din ambalaje în Gorj

Un număr de 11 inculpaţi au fost reţinuţi în urma a 37 de percheziţii la persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, participaţie improprie la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, participaţie improprie la infracţiunea de evaziune fiscală, spălare a banilor şi îngroparea deşeurilor, transmite Agerpres.

Conform Poliţiei Române, percheziţiile, efectuate de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj, împreună cu procurorii DIICOT Gorj, au avut loc în judeţele Gorj, Mehedinţi, Hunedoara, Timiş şi Cluj.

Potrivit DIICOT – Biroul Teritorial Gorj, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în anul 2021, doi dintre inculpaţi au iniţiat, pe raza judeţului Mehedinţi, un grup infracţional organizat la care ulterior au aderat şi alte persoane (membri de familie, persoane de încredere ori aflate în relaţii de afinitate) în scopul obţinerii în mod fraudulos de ecobonificaţii din partea OIREP (Organizaţiile de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor) pentru activităţi fictive de reciclare a deşeurilor din ambalaje.

Membrii grupului au acţionat în aşa fel încât componenta frauduloasă să fie mascată de activitatea licită, folosind în acest sens ca paravan una dintre societăţile comerciale controlate, ce avea ca obiect de activitate colectarea sau reciclarea deşeurilor de ambalaje.

Cercetările au relevat că au fost întocmite în fals documente care atestau colectarea, transportul şi reciclarea deşeurilor de ambalaje (sticlă, plastic, cartoane etc), înscrisurile astfel produse fiind prezentate la OIREP de membrii grupului infracţional, în scopul decontării unor servicii fictive de gestionare a deşeurilor din ambalaje.

În acest mod inculpaţii i-au determinat, cu intenţie, pe reprezentanţii organizaţiei să inducă în eroare, fără vinovăţie, Administraţia Fondului pentru Mediu, prejudiciul produs în perioada 2021-2023 fiind de aproximativ 151 milioane lei. În acelaşi timp, reprezentanţii OIREP, acţionând fără vinovăţie, s-au sustras de la plata taxei pe valoarea adăugată şi şi-au diminuat impozitul pe profit.

De asemenea, activitatea infracţională a constat şi în nerespectarea regimului operatorilor de salubritate, în sensul neefectuării tratării mecano-biologice şi sortării deşeurilor colectate.

În fapt, la punctele de lucru ale societăţii comerciale controlate au fost realizate depozite semnificative de deşeuri colectate din activitatea de salubrizare, pentru care nu a fost respectat fluxul legal de gestionare, care ar fi condus la o rentabilitate scăzută a activităţii.

Pentru eliminarea stocurilor importante de deşeuri depozitate, inculpaţii au apelat la alte persoane juridice care, în baza unei înţelegeri prealabile, le-au îngropat, aruncat, ars sau abandonat pe mai multe terenuri aflate în proprietate sau deţinute de persoane apropiate membrilor grupului infracţional, fiind identificate pe raza judeţului Mehedinţi patru astfel de suprafeţe (pe care au fost îngropate şi împrăştiate importante cantităţi de deşeuri).

„Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Gorj împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj, Mehedinţi, Hunedoara, Olt, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Timişoara şi Cluj, inspectoratelor de poliţie a judeţelor Gorj şi Mehedinţi au pus în aplicare 37 de mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Gorj, Mehedinţi, Hunedoara, Timiş şi Cluj, fiind identificate şi ridicate sume de bani (peste 21.000 euro şi 36.000 lei), 1 kilogram de bijuterii din aur, tablete, laptopuri, unităţi de calculator, diferite suporturi de stocare a datelor informatice, ştampile, înscrisuri de interes pentru cauză precum şi alte mijloace de probă”, transmite DIICOT Gorj.

A fost instituită măsura sechestrului asigurător cu privire la mai multe imobile şi trei autoturisme de lux (cu o valoare totală aproximată la 300.000 de euro) care au fost preluate în custodie de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Vineri, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Gorj cu propunerea de arestare preventivă a 10 dintre inculpaţii reţinuţi, faţă de un inculpat, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Gorj dispunând măsura controlului judiciar.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul funcţionarilor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu” Gorj, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mehedinţi, Grupării de Jandarmi Mobile „Fraţii Buzeşti” Craiova, Grupării de Jandarmi Mobile „Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca şi Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timişoara, potrivit Poliţiei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Dar exista macar un sungur reciclator real, in Romania ? Am convingerea ca nu . Recenta revigorare a organizarii colectarii, circuitul banilor in natura pe ridicare, sortare, transpot, depozitare …ok . Mai departe nimeni nu stie, nimeni nu spune, nimeni nu cauta sa vada daca si cum se finalizeaza procesele pentru fiecare tip de deseu…. Ma refer la activisti de mediu ca presa e dezactivata de multa vreme………