G4Media.ro

10 zile de artă contemporană în Capitală, la DIPLOMA / Eugen Rădescu,…

Sursa Foto: Arhiva Personală

10 zile de artă contemporană în Capitală, la DIPLOMA / Eugen Rădescu, curator: Pandemia a schimbat  modul în care artiștii au preferat să abordeze temele, majoritatea fiind foarte introspective

Din 8 octombrie, timp de 10 zile, Capitala e invadată de artă! Începe DIPLOMA, singurul festival din România dedicat noii generații de artiști, designeri, arhitecți. 90 de lucrări expuse din 15 secțiuni și record de înscrieri în festival – peste 500 de aplicanți din 9 orașe.

Selecția lucrărilor promoției 2021 s-a realizat și-n acest an riguros, de către un board creativ, format din 40 de specialiști. Eugen Rădescu, curator, manager cultural și teoretician este parte din acest juriu, în secțiunea ”arte grafice”.

Cum vede noua generație de creatori, ce lucrări l-au impresionat, cu ce provocări vine industria și cum percepe antreprenoriatul cultural, într-un interviu exclusiv pentru ENTR.ro.

Rep: Ce reprezintă evenimentul DIPLOMA pentru sectorul cultural, pentru segmentul artei contemporane în România?

Eugen Rădescu: DIPLOMA este unul dintre evenimentele relevante ale scenei de artă din România, reușind prin proiectele propuse să atragă atenția asupra tinerilor artiști și asupra practicilor artistice contemporane. Este un creuzet unde se întâlnesc artiști, curatori, creativi din zona artei și a culturii contemporane.

Rep: Cum ați găsit lucrările promoției 2021? Cum sunt față de cele jurizate în anii anteriori?

Eugen Rădescu: Lucrările de anul acesta sunt un pic diferite, pentru că și realitatea este diferită. Este clar că acest context pandemic a schimbat și modul în care artiștii au preferat să abordeze temele, majoritatea proiectelor fiind foarte introspective, de căutare a unui sens interior.

Rep: Se simte în vreun fel ”influența” pandemiei în lucrările DIPLOMA din acest an?

Eugen Rădescu: Da, e vizibilă abordarea în multe dintre lucrările înscrise în DIPLOMA 2021 și este firesc să fie așa, majoritatea artiștilor lucrând cu realitatea imediat înconjurătoare; toți trăim acum această experiență a pandemiei. E un subiect care epuizează mental, dar care poate fi ușor exploatat la nivel conceptual și artistic.

Rep: Dar a altor trenduri internaționale: sustenabilitate, ecologism, diversitate, anticonsumerism?

Eugen Rădescu: Arta contemporană românească dezbate prea puțin tematici de acest tip, din păcate, dar am găsit în DIPLOMA subiecte legate de ecologie, diversitate și sustenabilitate, proiecte din selecția finală care pun în evidență aceste teme și care pot fi descoperite, analizate, apreciate în cadrul ediției festivalului din acest an.

Rep: Se vorbește des despre nivelul scăzut al sistemului de educație românesc. Cum este situația pentru noua generație de creatori români, ce nivel și ce potențial are?

Eugen Rădescu: Ca profesor la Universitatea București, unde am un curs de artă contemporană, pot să spun că România întâmpină o mare provocare în ceea ce privește sistemul educațional, problemă ce începe încă din primele stadii educaționale – este un sistem mai degrabă coercitiv, unde elevul sau studentul este un recuperator de informații transmise de profesor, fără ca acestea să fie filtrate sau supuse unui tipar de gândire critică sau de cercetare. Potențial există, contextul însă este derizoriu și nu le permite tinerilor să aibă acces facil la resursele scenei de artă. Din păcate, așa se pierd mulți dintre ei.

Rep: Ce provocări credeți că întâmpină noua generație de creatori români, promoția 2021?

Eugen Rădescu: Aș menționa aici accesul la resursele scenei creative, care este subfinanțată, periferică și neinteresantă pentru administrația publică: sunt puține spații unde pot expune, puțini curatori care îi pot ajuta și puțin interes din partea publicului larg, care este slab educat în sfera artei și a industriilor creative.

Rep: Este vreo lucrare de la DIPLOMA 2021 care v-a rămas în minte? Din ce motiv, ce v-a transmis?

Eugen Rădescu: Nu aș alege o lucrare anume; am fost mai mulți în boardul creativ de la arte grafice, iar eu am ales lucrările pe care le-am considerat cel mai bine structurate și interpretate conceptual, lucru care a coincis și cu alegerile colegilor mei din board, ceea ce a fost îmbucurător.

Îmi doresc ca publicul larg să poată vedea toate lucrările la DIPLOMA 2021, la Combinatul Fondului Plastic începând cu 08 octombrie; sau măcar să arunce o privire pe diplomafestival.ro. Toate lucrările sunt foarte bune.

Rep: De ce credeți că e important pentru acești tineri să participe la DIPLOMA?

Eugen Rădescu: DIPLOMA este un pas remarcabil ca lumea să audă de ei, este o expoziție care marchează un moment important și care oferă vizibilitate tinerilor artiști și creativi de a fi accesați și expuși.

Rep: Care credeți că este viitorul pentru antreprenoriatul cultural / artistic?

Eugen Rădescu: Activez în această industrie de peste 20 de ani și mereu am fost optimist în ceea ce privește viitorul scenei antreprenoriatului cultural și artistic dar, până când autoritățile și ministerul de resort nu înțeleg că singurul drum este spre progres și viitor, și nu spre trecut și proiecte tradiționaliste, anacronice și neinteresante, vom avea încă un viitor incert.

Rep: Care este locul artei în societatea românească, confruntată cu atât de multe lipsuri în alte domenii?

Eugen Rădescu: Din păcate, periferic.

Notă:  Eugen Rădescu este manager cultural, curator și teoretician, cu studii în științe politice (specializat în relativism moral și etică politică). A scris pentru diferite reviste și publicații naționale și internaționale. A fost, printre altele, curatorul Bucharest Biennale 1, cu tema “Identity Factories”, al expozițiilor “How Innocent Is That?”, “presently i have nothing to show and i’m showing it!” și „Common Nostalgia” la Pavilion, București. A publicat cartea “How innocent is that?” la Revolver Book, Berlin.

Este co-editorul PAVILION – journal for politics and culture, co-directorul Bucharest Biennale (împreună cu Răzvan Ion) și președinte al board-ului organizațional al PAVILION și BUCHAREST BIENNALE. Este membru al board-ului de selecție apexart New York, pentru programele „Franchise” și „Unsolicited Proposal Program”. A ținut numeroase prelegeri și conferințe la diverse instituții, printre care apex, New York; Badisher Kunstverein, Karlshrue; Casa Encedida, Madrid; Universitatea de Arte, Cluj.

Este lector la Universitatea București și profesor asociat Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Locuiește și lucrează în București.

G4Media.ro este partener DIPLOMA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. O noua zi, o noua fetita pe tapet. Agenda bulailor:))