G4Media.ro

Ziua Z pentru Dragnea. Ce se poate întâmpla azi la Înalta Curte…

sursa foto: Inquam Photos/ Cătălin Lupășteanu

Ziua Z pentru Dragnea. Ce se poate întâmpla azi la Înalta Curte în dosarul angajărilor fictive

Completul de 3 judecători al ICCJ este aşteptat să pronunţe joi sentinţa în procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Completul a amânat de 2 ori până acum pronunţarea sentinţei. Oricare ar fi decizia, ea nu este definitivă, putând fi apelată la completul de 5 judecători. G4media.ro a chestionat mai mulţi avocaţi şi magistraţi în legătură cu ceea ce s-ar putea întâmpla astăzi şi a ajuns la concluzia că sunt mai multe variante posibile:

1. Instanţa poate amâna din nou, fără explicaţii oficiale. Nu ar fi ceva neobişnuit, sentinţa în dosarul fostului premier Victor Ponta, de exemplu, a fost dată după 5 amânări. Neoficial, pot fi mai multe explicaţii pentru amânările repetate: lipsa de timp în condiţiile în care instanţa are multe procese de judecat, complexitatea dosarului, faptul că magistraţii nu reuşesc să se pună de acord, comoditatea, teama.

2. Completul poate emite o decizie de achitare cu 3:0 sau cu 2:1.

3. Judecătorii pot da o sentinţă de condamnare cu executare, cu majoritate de voturi sau unanimitate.

4. Instanţa poate decide, cu majoritate de voturi sau unanimitate, condamnarea lui Liviu Dragnea, din nou, cu suspendare. Juriştii consultaţi de G4media.ro au explicat că teoria vehiculată în spaţiul public – potrivit căreia a doua condamnare într-un dosar penal e automat cu executare – e falsă. Doar în cazul recidivei post-condamnatorii putem vorbi de aşa ceva, ceea ce nu e cazul. Faptele pentru care este acuzat Liviu Dragnea sunt comise înainte de condamnarea definitivă din dosarul Referendumul, nu după. În cazul de faţă suntem în situaţia „concursului de infracţiuni”.

Juriştii consultaţi au explicat că individualizarea pedepsei depinde şi de cuantumul eventualei sancţiuni pe care ar putea să o primească liderul PSD. La individualizarea pedepsei, instanţa îi va aplica inculpatului legea penală cea mai favorabilă, vechiul cod penal, pentru că faptele au fost comise înainte de intrarea în vigoare a noului cod, 1 ianuarie 2014. Angajările presupus fictive au fost între 2006 şi 2013. Vechiul cod penal nu prevede aplicarea unui spor de pedeapsă, ci la concursul de infracţiuni se aplică pedeapsa cea mai mare.

Aşadar, dacă liderul PSD va primi în dosarul angajărilor fictive o pedeapsă de 3 ani sau mai mică, instanţa anulează suspendarea pedepsei de 2 ani primite în dosarul „Referendumul”, pune în aplicare concursul de infracţiuni şi pedeapsa rezultantă prin contopire ar fi cea mai mare, de 3 ani sau până în 3 ani. În acest caz poate fi dispusă tot o pedeapsă cu suspendare.

Dacă, în schimb, Liviu Dragnea va primi în dosarul angajărilor fictive o pedeapsă mai mare de 3 ani, instanţa anulează suspendarea pedepsei de 2 ani primite în dosarul „Referendumul”, pune în aplicare concursul de infracţiuni şi pedeapsa rezultantă de peste 3 ani este automat cu executare. Chiar şi aşa sentinţa nu e definitivă, putând fi atacată cu apel la completul de 5 judecători.

Completul care trebuie să pronunţe decizia în dosarul angajărilor fictive e format din judecătorii Ştefan Pistol, Geanina Arghir şi Constantin Epure. Acelaşi complet l-a achitat pe preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul de mărturie mincinoasă. Judecătorii Pistol şi Arghir au făcut parte din şi completul care l-a achitat pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă în procesul cu fostul primar al Ploieştiului. Judecătorul Pistol este renumit pentru deciziile sale de achitare. El a făcut parte şi din completele care l-au achitat iniţial pe Gigi Becali în două dosare. Ulterior, la apel, Becali a fost condamnat de completul de 5 judecători prezidat de fosta şefă a ICCJ Livia Doina Stanciu. Gigi Becali i-a şi mulţumit judecătorului Pistol. Vezi aici

Ce spune legea. Potrivit codului penal în vigoare, capitolul „Individualizarea pedepselor”, secţiunea „Suspendarea condiţionată a executării pedepsei”

„Art. 81. Condiţiile de aplicare a suspendării condiţionate

Instanţa poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumită durată, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

a) pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 3 ani sau amendă;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, afară de cazul când condamnarea intră în vreunul dintre cazurile prevăzute în art. 38;

c) se apreciază că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea acesteia.

Suspendarea condiţionată a executării pedepsei poate fi acordată şi în caz de concurs de infracţiuni, dacă pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 2 ani şi sunt întrunite condiţiile prevăzute în alin. 1 lit. b) şi c).

Suspendarea condiţionată a executării pedepsei nu atrage suspendarea executării măsurilor de siguranţă şi a obligaţiilor civile prevăzute în hotărârea de condamnare.

Suspendarea condiţionată a executării pedepsei trebuie motivată.

La articolul 86 indice 1, codul penal spune:

„Condiţiile de aplicare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere

Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei aplicate persoanei fizice sub supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

a) pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 4 ani;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, afară de cazurile când condamnarea intră în vreunul dintre cazurile prevăzute în art. 38;

c) se apreciază, ţinând seama de persoana condamnatului, de comportamentul său după comiterea faptei, că pronunţarea condamnării constituie un avertisment pentru acesta şi, chiar fără executarea pedepsei, condamnatul nu va mai săvârşi infracţiuni.

Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere poate fi acordată şi în cazul concursului de infracţiuni, dacă pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 3 ani şi sunt întrunite condiţiile prevăzute în alin. 1 lit. b) şi c).

Dispoziţiile art. 81 alin. 5 şi 6 se aplică şi în cazul suspendării executării pedepsei aplicate persoanei fizice sub supraveghere.”

La articolul 38, legea spune:

„Concursul de infracţiuni

(1) Există concurs real de infracţiuni când două sau mai multe infracţiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, prin acţiuni sau inacţiuni distincte, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele. Există concurs real de infracţiuni şi atunci când una dintre infracţiuni a fost comisă pentru săvârşirea sau ascunderea altei infracţiuni.

(2) Există concurs formal de infracţiuni când o acţiune sau o inacţiune săvârşită de o persoană, din cauza împrejurărilor în care a avut loc sau a urmărilor pe care le-a produs, realizează conţinutul mai multor infracţiuni.

Citeşte aici şi ce probe sunt în favoarea şi în defavoarea liderului PSD.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

 1. Corectati, va rog: ”D”-day…!

 2. eu daca nu imi fac meseria, cineva ma da afara, daca mai si fac prejudicii sau incalc legea, ma vedeti la mititica. de ce unii sint mai presus de lege iar altii lingai de kur?

  • pai e influenta politica la mijloc, coane. livache e shamanul tribului, daca pateste el ceva, patesc toti, plus ca jocurile ce sunt la mijloc, habar n-avem noi si nici media ce invart bajetii astia. noi, tu… eh, niste cauze pierdute din societatea civila, niste neinsemnati, praf de stele.

  • !!!!! K ASA I,ROMANUL!!!PUPANCURIST SI LINGAU SI SCLAV,SLUGA INASCUTA…TREBUIE SA AIBA VESNIC CE PUPA…..

 3. Nu-mi fac sperante pentru acest dosar, dar important e ca lumea sa se trezeasca.

 4. Cum va spuneam dupa a doua amanare de pronuntare : judecatorii pot sa il condamne cu suspendare si abia in recurs sa se transforme suspendarea in executare !

  PS. Cum ar spune amicul Scara : „Hai, ca se poate !

  • Meandrele concretului:
   Dragnea a recidivat anticipat. Iar pedeapsa in avans i se va da retroactiv

  • @Inapasevedeinvers, ca intotdeauna, „meandrele concretului” sunt mai incalcite decat de meandrele institutiei recidivei penale !

   PS. Tocmai de aceea o condamnare cu suspendare este „binele” cel mai mic pe care justitia l-ar putea face adevarului !

 5. Cine alarmat de dl Tăriceanu se documentează, poate reţine că marele nostru istoric Schmitt observă, în cartea de la Humanitas, că la noi fascismul s-a implementat abia începând cu achitarea scandaloasă, în procesul Manciu, a Căpitanului!

 6. TUTUIANU :”Agresiunea asupra deputatului Nicolae Bacalbașa pune încă un semnal de alarmă în dreptul grupării #rezist. Practic, avem în fața noastră o grupare de persoane fără nicio raportare la reguli, care, culmea, reclamă zgomotos tocmai supremația legii. Pentru acești #rezistenți există doar adevărul lor și atât, Cine are curajul să-l conteste e înjurat, huiduit, lovit și îdemnat să moară. #Nazism pur sânge.

  Eu cred că e nevoie de intervenția fermă și corectă a instituțiilor în astfel de cazuri, indiferent cine sunt cei abuzați, agresați. Astăzi vorbim de un deputat în Parlamentul României”.
  Eu cred ca si individul asta ar trebui luat….
  Si cand te gandesti ca a mai fost si ditamai ministru! Ministru al MAPN!
  Cretinii astia fac niste declaratii iresponsabile si fac totul pentru a ne scoate din UE.

  • Adevarul este unul,nu al lui sau am meu!
   Nu exista mai multe adevarururi si nici mai multe interpretari ale realității.
   „Da ,dar aia cat au fost ce au facut,astia macar fac ceva”,asa se scuza un om slab.
   „Ducii”si „ducesele”de Romania profita din pmin de apanajul acordat tot de ei,iar noi trebuie sa ne multumim cu putin?
   NU ,DEAJUNS…!!!

  • Zi mersi ca nu mai e ministru’ armatei ca punea tunurile pe manifestanti, la cat e de tulburat.
   Si nu, ca armata nu are de-alea cu apa.

  • !!!!! K ASA I,ROMANUL!!!PUPANCURIST SI LINGAU SI SCLAV,SLUGA INASCUTA…TREBUIE SA AIBA VESNIC CE PUPA…..CAZUL BACALBASA ESTE O LALAIALA!!! TREBUIA SCOS CU SUTURI IN CUR ,BULBUCATUL VULGAR….SCUIPAT CU FLEGME IN BULBUCATII O HI DE BROSCOI…

 7. E tot mai evident că ne aflăm din nou la o răscruce a istoriei! Poporul e iarăși pus în situația de a scoate țara din rahat…

 8. 1/ Pai dacă Pistol trage în ei cu achitari SI se poate da achitare cu 2:1 atunci e clar ca e cu achitare, nu?

  2/ Eu, la serviciu, daca imi tot amin sarcinile de lucru, imi iau o pedeapsa cu suspendare din serviciu, mai exact sint dat afara. Judecatorii de ce pot?

 9. Mai simplu spus, astazi, cei 3 judecatori nu pot lua decat una din cele trei decizii posibile.

  1. Amanare
  2. Achitare
  3. Condamnare (cu executare sau cu suspendare)

  Amanarea va mentine incordata opinia publica. (la foc mocnit)
  Achitarea va creste furia protestatarilor. (posibila declansare a unor proteste masive)
  Condamnarea va da curaj protestatarilor, dar Dragnea nu va fi deloc deranjat, avand in vedere ca Valcov are deja o condamnare la 8 ani cu executare, in prima instanta, si cu toate astea este bine merci la masa guvernului.

  Teoretic, orice decizie ar lua astazi cei 3 judecatori, protestele romanilor vor lua amploare. Cat de mare va fi aceasta amploare, ramane de vazut in urmatoarele zile si saptamani.

 10. Pistol si Geaninuta ….. Acum sincer la ce va asteptati . Mai dau 1-2 amanari si apoi nevinovat , sau servicile si il trimit inapoi . L-au scapat pe Taricenau si pe Ghita , acum o sa-l condamne pe El ? Cred in coincidente cand nu se intampla .

 11. PS. Personal, sunt 99,99% convinsa ca se va decide inca o amanare, pt a-i acorda lui Dragnea sansa sa profite de noul Cod Penal impus de borfasii PSD-ALDE.
  Motive pt amanare ar fi destule, dpdv al magistratior (ca e dosar complex, ca nu au avut suficient timp sa analizeze faptele si bineinteles, presiunile exercitate asupra lor, atat de Dragnea si acolitii sai cat si de protestatari.

  O achitare ar fi un dezastru pt Romania, mai ales daca , intre timp, Codul Penal intra in vigoare si interzice in Apel schimbarea sentintei din achitare in condamnare, daca nu exista noi probe.

 12. Oricum va beneficia de noul cod la apel, deci orice primeste acum nu va conta pe viitor. Ba chiar cei trei judecatori vor fi invinuiti ca au vrut sa-l bage la zdup pe nedrept! Deci fie vor amana fie vor da achitare. Cred ca achitare va fi, sa scurteze povestea. Si nu, oamenii nu vor iesi, ca-s lasi, lenesi si egoisti. Si nu, 5000 de oameni nu se zice ca au iesti. Pana si la un meci de fotbal vin mai multi.

  • „Cred ca achitare va fi, sa scurteze povestea. Si nu, oamenii nu vor iesi, ca-s lasi, lenesi si egoisti. Si nu, 5000 de oameni nu se zice ca au iesti. Pana si la un meci de fotbal vin mai multi.”
   Așa cred și eu că va fi achitat și la partea a 2-a și mare dreptate: lași, leneși și egoiști! Un popor de șobolani și de oameni amorfi cărora nu le pasa decât de berea rece și de meciul de fotbal de la tv.

 13. Poate că cineva de sus îşi va face timp şi pentru Dragnea azi şi îl va rezolva. Doamne ajută! ???

 14. Daca printr-o minune ,totusi il condamna,tanti Firea va fi prima care va sarii la gitul masculului alfa
  Daca il achita ,va noul tovaras nicolae 2

 15. De aproape 2 ani Psd…si-a axat programul de guvernare doar intr-un singur sens…legile justiției,codul penal…Din promisiunile de dinaintea alegerilor,un fel de pistol cu apă…nimic.Noi cetățenii de rând,nu contăm pentru acești nemernici.SA NE SALVĂM TOȚI ODATĂ…a devenit deviza politicii actuale.Ce dacă românii sunt acum atât de nemulțumiți…și mai nou,extrem de furioși…Aruncăm în spațiul public acuzații despre fascism,soros…statul paralel…dar clasă politică omite un singur lucru…Romania,românii ce șanse mai au în toate aceste politici balbaite…Că recent un parlamentar a fost scuipat,imbrancit…huiduit…este nimic în comparație cu cei care au ajuns în tomberoanele de gunoi.

 16. Daca era un om simplu in cazul lui facea atata amanare gata ajunge muncinile puneti mana si faceti treaba nu numai la fura….

 17. Ati facut din condamnarea pe nedrept a unui om scopul vietii voastre si dorința cea mai arzătoare!Sunteti demni de disprețul adânc pe care vi-l port ! Jegurilor!

  • Nu va ambalati, pt ca tocmai aici e spilul, adică nu e OM..! Stati putin sa va explic: ochii ca de „peste mort”; mustata fără vlagă și nitel cam aspra; dintii in mod evident artificiali, toate acestea conduc către o singură concluzie logica: e doar un intrus sosit dintr-o altă galaxie! De as fi avut un „neutralizator” ca cel din MIB părțile 1 si 2 , v-as fi putut aduce argumente de netăgăduit…

  • Dispretul dumneavoastra ne onoreaza.
   Daca ne-ai fi aratat respect ne-am fi simtit ofensati.

  • Fiecare cu scopurile lui. Daddy sa distruga o tara, unii sa-l distruga pe el..-
   In plus, poate da Domnul o mana de ajutor, ca in cazul fiului ministrului de (in)justitie…
   Daca nu-i ajunge legea, poate ii ajung blestemurile….Doar ca nici noi n-om sta cu mainile in san, nu?

 18. Dacă mai traia caracatița Paul stiam exact verdictul…

 19. Hai odata…..

 20. Premeditarea cu schimbarea legilor astfel incit sa nu fie pedepait onorabil nu se pune. Va sari seama ca astia lucreaza la aceste legi de f mult tim iar schimbarea intervine ptr ca cineva chiar se simte cu musca pe caciula deci vinovatia e indusa si recunoscuta.