G4Media.ro

Zi decisivă pentru Ucraina și Moldova: Comisia Europeană urmează să recomande acordarea…

sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Zi decisivă pentru Ucraina și Moldova: Comisia Europeană urmează să recomande acordarea statutului de candidat la UE. Decizia finală e așteptată săptămâna viitoare de la liderii statelor UE

Comisia Europeană e așteptată să se pronunţe vineri în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova, anunță agenția germană DPA, citată de Agerpres. O recomandare în acest sens pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE urmează să fie aprobată vineri, în cadrul unei reuniuni prezidate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a aflat agenţia germană de presă din cercurile Comisiei.

Recomandarea Comisiei Europene este un moment-cheie, iar decizia finală e așteptată la Consiliul European de săptămâna viitoare.

De notat că Georgia, care a depus și ea cererea de acordare a statutului de stat candidat, nu va primi undă verde de la Comisie, dat fiind că țara din Caucaz e văzută ca o țară mult prea puțin avansată pe drumul reformelor.

Cu toate acestea, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, chiar dacă li se acordă statutul de candidat. În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din februarie.

La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.

Potrivit unor surse din cercurile Comisiei, este posibil ca Georgiei să i se acorde statutul de ţară candidată numai după îndeplinirea anumitor condiţii. La fel ca în cazul Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo, este de aşteptat ca Georgia să primească pentru moment statutul de „potenţial candidat la UE”.

Odată ce recomandările Comisiei Europene vor fi făcute publice, guvernele celor 27 de state membre ale UE vor trebui să decidă cum să procedeze, o decizie privind statutul de candidat al Ucrainei fiind aşteptată încă de săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit. (sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter