G4Media.ro

Zi decisivă pentru coaliția de guvernare: Sunt așteptate răspunsul sindicatelor din Educație…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Zi decisivă pentru coaliția de guvernare: Sunt așteptate răspunsul sindicatelor din Educație și demisia premierului Ciucă/ Ce se întâmplă dacă profesorii resping oferta Guvernului

Sindicatele din Învățământ dau luni un răspuns privind ultima ofertă a guvernului, de creștere a salariilor cu 25%, și tot luni premierul Nicolae Ciucă este așteptat să-și dea demisia pentru a începe „rotativa”. Însă un refuz al profesorilor ar da peste cap planurile coaliției de Guvernare.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat duminică, după întâlnirea cu sindicatele din Educație, că salariile din sistem ar urma să crească cu 25% pentru tot personalul. De asemenea, Ciucă a transmis că așteaptă răspunsul acestora luni, în urma ultimei oferte înaintate către aceștia.

”Am considerat că este absolut corect și transparent pentru ca dialogul să poată fi adus la cunoștința tuturor dascălilor pe măsurile agreate cu reprezentanții sindicatelor. La nivelul coaliției, pentru că la această întâlnire am participat cu domnul președinte Marcel Ciolacu, cu ministrul Educației, Doamna Deca, ministrul Muncii, domnul Budăi și am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți”, a transmis premierul

În urma discuțiilor cu premierul Nicolae Ciucă de duminică dimineață, sindicaliștii au anunțat că așteaptă un draft al ordonanței de urgență care va răspunde solicitărilor lor. Luni, la ora 10 se vor reuni pentru a discuta dacă greva se poate încheia. Este cert, la această oră, că luni școlile vor fi în continuare în grevă.

Totuși, așa cum notează EduPedu, creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

În ceea ce privește coaliția de guvernare, premierul Nicolae Ciucă urmează să demisioneze în cursul zilei de luni, susțin surse G4Media din PNL. Dar doar în condițiile în care sindicatele din Educație vor fi de acord cu oferta propusă duminică și vor anunța încheierea grevei generale.

În aceste condiții, va începe ”rotativa”, întregul mecanism procedural prin care se va produce schimbarea premierilor și a unei părți importante din miniștri. Numirea noului guvern ar trebui să se realizeze până la finalul acestei săptămâni, precizează surse politice citate de G4Media.

Însă dacă sindicatele din Educație resping și această ofertă, lucrurile în coaliție se complică. O eventuală demisie a lui Nicolae Ciucă ar paraliza practic negocierile cu sindicatele, pentru că un guvern demisionar nu poate emite Ordonanțe de Urgență iar procedurile de instalare a noului guvern Ciolacu ar dura câteva zile.

Și ne aflăm la o săptămână distanță de examenul la Evaluarea Națională de clasa a 8-a.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Mă bucur pentru tine Ciuca … pentru că îți dai demisia … pe mine m-a învățat viața ceva … că dacă nu mă pricep la ceva … nu mă bag.

    In afara de inflația de 15-20% cauzata de măsurile PNL și PSD și de batjocora la adresa profesorilor … cu ce te poți lauda?!

    Pensie specială ușoară … că nici pe astea nu le-ai desființat … cum sa le desființezi … doar e in interesul politicienilor că prostii să plătească taxe pentru pensiile voastre uriașe ce nu au nicio treabă cu cât ați muncit/contribuit.

    • tu scrii despre demisia lui ciuca de parca e vreun gest voluntar de asumare a vreunei responsabilitati. NU. Omu’ e un pion care executa un plan facut de altii, si nu se retrage din functii publice ci are deja aranjat un loc de top in Parlament.

  2. ciuca-al-tau are locul rezervat la lada de gunoi a istoriei inca din primul moment cind a intrat in politica.

  3. Ciudat! Ciuca poate sa demisioneze oricum. In acel moment greva este degeaba sau se suspenda pentru ca sindicatele nu mai au cu cine sa negocieze.

  4. Omul asta epuizat ca prim ministru isi propune sa esueze ca sef al Senatului?
    Adica PSD va avea si PM si va tine si legile „la sertar” in Parlament?

    Totusi, nu e important chiar deloc ca PM-ul unei tari sa aiba un CV impecabil, recunoscut?