G4Media.ro

BREAKING Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu…

Foto: Pexels.com

BREAKING Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare / Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare

Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. La ora 9, sindicatele profesorilor s-au întâlnit cu Nicolae Ciucă pentru noi negocieri. Liderii sindicali au declarat că greva continuă în toate școlile și vor da răspunsul profesorilor mâine, la ora 10, după ce vor consulta textul proiectului de ordonanță.

Față de ordonanța de urgență nr. 53 din 2023, majorarea promisă de 25% reprezintă, de fapt, 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare.

Iată ce prevede nota de fundamentare la secțiunea „alte informații”:

„În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care impus adoptarea prezentei ordonanță de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Eu nu mai înțeleg, la Guvern nu e ca la Primărie??… face primaru’ imprumut maxim și plătește ăl care vine creditu’.
    Pare ca Ciucă nu vrea sa se lase (a)tras in rotativa…

  2. „Dascăli ” de sec.XX,plafonați în programe vetuste,vor salarii în mare parte nemeritate după „producțiile” lor de răsul- plănsul.

  3. Si la toti garcea (politie+agenti penitenciare/paznici, militari cu 10 clase care dorm pe ei, angajati care dorm la ghisee) le a marit doctor Bode Luci cu 400net?
    Hmm…

    • Doi certați cu școala (Ciucă și Ciolacu) au reusit să – i fraierească pe cei cu carte. Liderii sindicali i-au îmbrobodit pe sindicaliști cu niște tabele salariale ce nu au legătură cu realitatea Deoarece Edusalul (programul de calcul al salariilor) are alte grile și se raportează sporurile la alte sume.

  4. Guvernanti „repetenti” si mincinosi!

  5. Este o confuzie de nedescris în mulțimea cifrelor salariale vehiculate și în modul în care se tratează intreaga problematică de către ambele părți :
    Se practică confuzia dintre salariu de bază brut / net, salariu mediu de bază brut / net . Rezultă că cititorul nu înțelege asupra cărui salariu se aplică mărirea de 25 %, nici ce salarii există în acest moment în învățământ. Chestiunea clarificării bazei de calcul este hotărâtoare din cauza efectului de ”foarfecă” a impozitelor aplicate asupra salariului brut ( undeva pe la 52-55 % din brut ).
    Exemplul cel mai elocvent o reprezintă afirmația halucinantă, conform căreia majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare. Dar, dacă rețin corect, sindicatele au solicitat o creștere imediată cu 25 % a salariilor ( nespecificând la ce salariu se gândesc : brut, sau ”net” – ( în mână, vorba minerului ).
    Dacă 25 % reprezintă 300 lei brut, 100 % reprezintă 1200 lei brut, deci 1200 lei brut este salariul mediu de bază brut în învățământul românesc ? Serios ?

    Nota de fundamentare vorbește despre majorarea ”salariilor de bază” din intregul învătământ ( preuniversitar și instituții de învățământ superior și biblioteci universitare pentru personalului didactic și didactic auxiliar ”cu 1300 lei brut fiecare”. Salariul de bază a personalului nedidactic din învățământ crește ”cu 400 lei brut”. Efortul financiar pe anul curent ( 2023 ) pentru acoperirea majorărilor reprezintă 2,75 miliarde lei. Nota vorbește despre impact financiar pe ”termen lung” ( pe 5 ani ) dar fără să prevadă cheltuieli pe următorii 4 ani, astfel că impactul mediu pe 5 ani este 550 milioane ( 2,75 miliarde împărțit la 5 )

    Salariul profesorului debutant : În prezent, cel puțin în grila ”maximă” pe 2022, publicat pe edupedu salariul de bază brut al profesorului debutant este de 4098 lei. Mie nici cum nu rezultă netul de 2400 lei ( ar însemna că peste 58 % sunt rețineri ceeace este fals) . Nota de fundamentare promite ca salariul de bază al profesorului debutant ( în ”noua lege de salarizare” ) să fie la nivelul ”salariului mediu brut pe economie ”. În prezent acest salariu mediu brut ( cu care lucrează bugetul asigurărilor sociale ) este de 6789 lei. Creșterea ar reprezenta 67 % !