G4Media.ro

Zelenski: Serviciile secrete ucrainene au primit informaţii că Rusia pregătește un atac…

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Zelenski: Serviciile secrete ucrainene au primit informaţii că Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară de la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut joi că serviciile secrete ale ţării sale au primit informaţii conform cărora Rusia are în vedere posibilitatea de a comite un atac „terorist” asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care ar implica emiterea de radiaţii, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Într-un mesaj video pe Telegram, Zelenski a afirmat că Ucraina face schimb de informaţii cu partenerii internaţionali, iar „serviciile secrete au primit informaţii că Rusia ia în considerare scenariul unui act terorist la centrala nucleară de la Zaporojie – un act terorist cu degajare de radiaţi”.

Ruşii „au pregătit totul pentru asta”, a adăugat el, fără a preciza pe ce dovezi se bazează evaluarea serviciilor, însă precizând potrivit AFP că „transmitem aceste informaţii tuturor partenerilor noştri din întreaga lume, toate dovezile”.

„Lumea este prevenită, lumea poate şi trebuie să acţioneze”, a insistat Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, l-a contrazis pe liderul de la Kiev: „Este o nouă minciună. Tocmai am avut contacte cu Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA)”.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a vizitat centrala săptămâna trecută şi este aşteptat vineri în Rusia, menţionează AFP. În urma inspecţiei, el a apreciat că după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, a cărui acumulare de apă era folosită pentru răcirea reactoarelor atomice de la Zaporojie, situaţia este „gravă”, dar în curs de stabilizare.

Centrala nucleară cu şase reactoare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost ocupată de forţele ruse la scurt timp după invazia în Ucraina începută în februarie anul trecut. Barajul de la Nova Kahovka, de pe cursul inferior al Niprului, se află în zona din sudul Ucrainei aflată sub ocupaţie rusă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...