G4Media.ro

VIDEO Zelenski promite să elibereze Bahmut și alte două orașe-cheie ale Ucrainei:…

Sursa foto: Twitter / Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

VIDEO Zelenski promite să elibereze Bahmut și alte două orașe-cheie ale Ucrainei: „Știu ce vrea Putin” / „Avem un plan foarte cuprinzător” / Liderul ucrainean a ajuns în Canada, pentru prima oară de la începutul războiului

Președintele Volodimir Zelenski a promis joi, în timpul unei discuții cu jurnaliști americani la Washington, să elibereze orașul Bahmut din estul țării, aflat în conflict, și alte două orașe ucrainene cheie de sub ocupația rusă, relatează CNN.

Bahmut, care a fost scena unora dintre cele mai crâncene lupte din timpul războiului, a fost de mult timp o țintă pentru Ucraina după ce forțele rusești au revendicat controlul orașului în luna mai, în urma unei lupte de luni de zile în care soldații au fost nevoiți să se zbată pentru fiecare centimetru de teritoriu.

„Vom elibera Bahmut”, a declarat Zelenski. „Cred că vom dezocupa încă două orașe”, a adăugat el. „Nu vă voi spune ce orașe, îmi pare rău. Și astfel avem planul. Un plan foarte, foarte cuprinzător”.

Alte subiecte abordate de Zelenski:

  • Sprijinul Congresului: Zelenski le-a spus jurnaliștilor că, în timpul întâlnirilor sale cu legislatorii americani de joi, președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat că decizia privind ajutorul pentru Ucraina „nu este simplă”, dar l-a asigurat că „vor fi de partea noastră”. McCarthy a declarat anterior că nu se va angaja să pună ajutorul pentru Ucraina pe masa Camerei până la sfârșitul anului. Administrația Biden a cerut Congresului mai multe fonduri pentru Ucraina în contextul diviziunilor dintre parlamentarii republicani.
  • Rachete cu rază lungă de acțiune: Zelenski a adus în discuție presiunile Ucrainei pentru rachete cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemele de rachete tactice ale armatei (ATACMS), care nu au fost incluse în noul pachet de ajutor anunțat joi de Casa Albă. Referindu-se la nevoia Ucrainei de arme, Zelenski a declarat presei americane: „Nu avem o altă cale de ieșire”.
  • Legăturile cu Israelul: Zelenski a declarat că a fost „mulțumit” de întâlnirea sa cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în marja Adunării Generale a ONU la începutul acestei săptămâni, citând relațiile tensionate ale ambelor țări cu Iranul, despre care SUA afirmă că a furnizat Rusiei drone pentru a ataca Ucraina. „Sunt mulțumit de întâlnirea cu premierul Netanyahu. … Este un lucru bun pentru Ucraina”, a declarat Zelenski. „Dar cred cu adevărat că este chiar mai bine pentru Israel. Pentru că există un moment periculos și trebuie să fim foarte serioși cu Iranul.”
  • În ceea ce privește contraofensiva: Zelenski a mai spus că Ucraina nu va renunța la contraofensiva sa în curs de desfășurare, afirmând că el crede că președintele rus Vladimir Putin spera la o pauză în ostilități pentru a-și reînnoi forțele de invazie. „Știu ce vrea Putin. O știu … una dintre cele mai bune persoane care îl înțelege foarte bine. 100%”, a declarat Zelenski. „Și am știut că are nevoie de pauză pentru că a pierdut cu adevărat oameni, armată profesionistă, a pierdut. Sunt morți”.

Zelenski a ajuns în Ottawa, unde a fost întâmpinat de premierul Justin Trudeau, iar în cadrul vizitei sale, prima de la declanșarea invaziei ruse, se va adresa Parlamentului canadian și va vizita o comunitate de ucraineni. Canada găzduiești aproximativ 1,4 milioane de ucraineni, ceea ce înseamnă circa 4% din populația Ucrainei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...