G4Media.ro

Zelenski îi invită pe Joe Biden şi Xi Jinping la summitul pentru…

sursa foto: Twitter/ President Biden

Zelenski îi invită pe Joe Biden şi Xi Jinping la summitul pentru pace din Elveţia / ”Vă rugăm să sprijiniţi summitul de pace cu leadership-ul şi participarea dumneavoastră” / Rusia nu e invitată la eveniment

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat duminică pe preşedintele american Joe Biden şi pe preşedintele chinez Xi Jinping să participe la summitul de pace programat să aibă loc în Elveţia pe 15 şi 16 iunie, potrivit AFP.

„Fac apel la liderii lumii (…), la preşedintele Biden, liderul Statelor Unite, şi la preşedintele Xi, liderul Chinei (…) Vă rugăm să sprijiniţi summitul de pace cu leadership-ul şi participarea dumneavoastră”, a spus Zelenski într-un mesaj video, transmite Agerpres.

Conferinţa va avea loc la Lucerna, în centrul Elveţiei.

Elveţia a extins invitaţiile de participare la peste 160 de delegaţii, dar Rusia nu a fost invitată „în acest stadiu”, a indicat site-ul guvernului dedicat evenimentului la începutul lunii mai.

Printre invitaţi se numără statele membre ale G7, G20, BRICS, multe alte ţări de pe toate continentele, precum şi UE, trei organizaţii internaţionale (ONU, OSCE şi Consiliul Europei) şi doi reprezentanţi ai lumii religioase (Vaticanul şi Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului).

Rusia, care a lansat invazia din Ucraina la 24 februarie 2022, a făcut cunoscut – în termeni neprietenoşi – că nu este interesată să participe la această conferinţă.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu va participa la nicio negociere dacă Kievul nu este de acord cu anexarea de către Rusia a aproximativ 20% din teritoriul ucrainean pe care ea îl ocupă în prezent.

Duminică, Zelenski a declarat că „peste 80 de ţări şi-au confirmat prezenţa”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. China susține om rârea de eurpeni prin ajutorul militar masiv dat Rusiei, deci mă îndoiesc că va participa, însă odată ce lumea înțelege asta poate UE si SUA vor pune taxe corespunzătoare pe produsele chinezești!

  2. Din pacate. Din ce ziceau cei de la cnn, subt sanse mari sa nu vina nici el, nici Kamala. Au o strangere de fonduri..pe 15.