G4Media.ro

Zelenksi cere Consiliului de Securitate al ONU să elimine dreptul de veto…

Zelenksi cere Consiliului de Securitate al ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei

Soldații ucraineni fac pe câmpul de luptă „cu prețul sângelui lor” ceea ce Consiliul de Securitate al ONU „ar trebui să facă prin votul său”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNN.

„Ei opresc agresiunea și susțin principiile Cartei ONU”, a spus el în timpul unui discurs susținut miercuri la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

El a cerut, de asemenea, ca dreptul de veto al Rusiei să fie eliminat, susținând că „acesta va fi primul pas necesar”.

„Este imposibil să oprim războiul, deoarece toate eforturile sunt supuse veto-ului agresorului”, a spus Zelenski.

În timp ce aliații au impus deja sancțiuni Rusiei de la începutul războiului, președintele ucrainean a făcut apel la aplicarea de sancțiuni preventive pentru țările care s-au implicat în conflicte.

„Oricine vrea să înceapă un război ar trebui să vadă înainte de greșeala sa fatală ce anume va pierde atunci când ar începe războiul”, a declarat Zelenski.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apărat dreptul de veto în timpul reuniunii Consiliului de Securitate.

Zelenski a părăsit sala de ședințe a Consiliului de Securitate al ONU înainte de discursul lui Lavrov

„Clica agresivă occidentală a pedalat pe tema abuzului dreptului de veto cu o concentrare incorectă asupra membrilor ONU”, a declarat Lavrov.

„Dreptul de veto este un instrument absolut legitim care este stipulat în Carta Națiunilor Unite pentru a împiedica adoptarea unor decizii care ar diviza organizația”, a adăugat el.

Când a fost semnată Carta Națiunilor Unite în 1945, aceasta a instituit Consiliul de Securitate cu cinci membri permanenți și șase membri nepermanenți. Membrilor permanenți – SUA, Regatul Unit, Franța, Uniunea Sovietică și Republica Populară Chineză – li s-a acordat fiecăruia dintre ei dreptul de veto asupra oricărei rezoluții la care se opuneau.

În prezent, Consiliul de Securitate are 15 membri, dar cei cinci membri permanenți au rămas aceiași, Rusia ocupând locul fostei Uniuni Sovietice, iar China locul Republicii Chineze. Și nici dreptul de veto nu s-a schimbat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „Consiliul de Securitate al ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei”
    Din păcate nu este posibil aşa ceva, statutele ONU nu prevăd asta.

  2. indiferent de solutiile de modificare a arhitecturii institutionale a ONU, ce e clar e ca forma actual NU FUNCTIONEAZA. Rusia este un factor major de destabilizare la nivel mondial si totodata da veto oricaror masuri s-ar indrepta impotriva ei ( pe langa aspectul mostenirii cu japca a locului de la USovietica pe simplul accept tacit al Moscovei ca centru de mare putere mondiala ).