G4Media.ro

Zeci de preoți și mii de credincioși la consacrarea noului arhiepiscop romano-catolic…

Zeci de preoți și mii de credincioși la consacrarea noului arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, cel mai important eveniment catolic din acest an, în Transilvania

Zeci de preoţi, episcopi şi mii credincioşi din România şi Ungaria, cardinali, episcopi, diplomaţi şi membri ai Guvernelor român şi maghiar participă, sâmbătă, la consacrarea şi înscăunarea noului arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Kovacs Gergely, în Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia.

La eveniment era așteptat și premierul Ungariei, Viktor Orban, însă acesta nu mai poate participa și a transmis celor prezenți doar un mesaj. Sunt prezenți însă trei reprezentanți de rang înalt ai Sfântului Scaun: preşedintele Consiliului pontifical pentru Cultură, Gianfranco Ravasi, nunţiul apostolic Miguel Maury Buendía şi fostul nunţiu apostolic la Bucureşti Francisco – Javier Lozano.

Astfel, pentru înscăunarea noului episcop au venit 2 cardinali, 7 arhiepiscopi, 21 de episcopi, 8 episcopi auxiliari, 4 episcopi emeriţi – în total, 42 de episcopi . Din România sunt 15 episcopi romano-catolici, dar şi greco-catolici, au comunicat reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Regulile sunt foarte stricte în zona Catedralei Romano-Catolice. Presa are acces doar câteva minute, drepturile exclusive de televizare fiind acordate postului maghiar Duna TV. Reportaje sunt transmise și de secțiile maghiare ale Radio Târgu Mureș și Radio Maria.

Gianfranco Ravasi este Celebrantul principal, iar Miguel Maury Buendía veste co-consacrator, alături de cel care a condus Arhidieceza în ultimele decenii, Jakubinyi Gyorgy, care devine, de sâmbătă, arhiepiscop emerit.

Ortodocșii participă și ei la cel mai important eveniment catolic din Transilvania, din acest an. Un discurs de felicitare al patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel,  este rostit de către arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu.

Sunt prezenţi, de asemenea, „reprezentanţii Bisericilor istorice din Transilvania – Kató Béla, episcopul eparhiei reformate a Ardealului, Csűry Istvan, episcopul reformat de pe lângă Piatra Craiului, Adorjani Dezső Zoltan, episcopul Bisericii Luterane Maghiare din România, Balint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Datev Hagopian, episcopul Arhiepiscopiei armene din România”, se mai menţionează în comunicat.

La eveniment participă şi membri ai Guvernelor român şi maghiar şi reprezentanţi ai consiliilor locale şi judeţene.

Organizatorii așteptau la eveniment aproximativ 6.000 de credincioși și preoți, dar numărul celor prezenți nu a fost deocamdată estimat.

Kovacs Gergely este cel de-al treilea arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi al 83-lea episcop în cei 1.011 ani trecuţi de la înfiinţarea canonică a acesteia. De asemenea, el este cel de-al 16 episcop secuiesc.

În 24 decembrie 2019, conform normelor bisericeşti în vigoare – Codul de Drept Canonic – Suveranul Pontif a acceptat renunţarea la conducerea pastorală a Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia de către Monseniorul Jakubinyi Gyorgy, cel care a păstorit arhidieceza timp de 29 de ani, şi a procedat la numirea unui succesor, au transmis reprezentanții Bisericii, într-un comunicat de presă.

Noul arhiepiscop, născut în Târgu Secuiesc, are 52 de ani. În 2000 a fost numit capelan al Suveranului Pontif, iar din 2007 a îndeplinit funcţia de şef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii. De asemenea, a fost preot responsabil cu pastoraţia credincioşilor de limbă maghiară din Firenze şi Toscana şi postulatorul cauzei de beatificare al episcopului Marton Aron şi al martirei Bodi M. Magdolna.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. „Viktor Orban premierul Ungariei…”
    Ok…