G4Media.ro

Zeci de mii de euro,  2,6 kg aur şi un pistol tip…

Zeci de mii de euro,  2,6 kg aur şi un pistol tip airsoft, descoperite la percheziţii într-un dosar de înşelăciuni cu indemnizaţii de creştere a copilului

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, timp de o săptămână, 150 de percheziţii domiciliare în judeţele Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Bacău şi Vaslui şi în Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care folosea documente false pentru a obţine ilegal indemnizaţii de creştere a copilului, transmite Agerpres.

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării sumele de 103.070 lei, 33.110 euro, 970 dolari, 400 shekeli israelieni, 280 de lire sterline, cantitatea de 2,6 kg aur şi un pistol tip airsoft.

De asemenea, la domiciliul unuia dintre inculpaţi au fost descoperite sumele de 10.000 dolari, 20.500 euro şi 7.500 lire, compuse din bancnote false.

În perioada următoare, vor fi dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile, până la concurenţa prejudiciului creat, în cuantum de aproximativ 1.700.000 euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2017 – 2020 s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat care, prin întocmirea, în fals, a documentaţiei necesare, a obţinut sume consistente de bani cu titlu de indemnizaţie de creştere a copilului cu vârsta de până la 2 ani.

Membrii grupării identificau potenţiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinţi sau care urmau să devină părinţi în perioada imediat următoare. Beneficiarii recrutaţi în acest scop erau persoane fără venituri sau cu o situaţie materială precară, care au acceptat să utilizeze documente false, puse la dispoziţie de către membrii grupului, pe baza cărora să obţină indemnizaţii generoase de creştere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani, cu membrii grupului.

În acest scop, gruparea infracţională a deţinut, de facto, mai multe societăţi comerciale de tip fantomă, pe care a făcut angajări fictive, retroactive, documentaţia întocmită atestând, în fals, că beneficiarii au fost angajaţi în aceste societăţi comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii au primit salarii consistente.

Pentru că aceste societăţi comerciale erau înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu se achita, pentru perioada precizată, niciun fel de impozit pe salariu, astfel că acestea au ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.

Procurorii spun că au existat şi situaţii în care unii beneficiari au refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizaţie membrilor grupării. În aceste cazuri, membrii grupului au apelat la recuperatori sau au făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului.

Pentru a evita astfel de situaţii, în cazul unor beneficiari, membrii grupării au reţinut cardurile beneficiarilor şi au retras din bancomate indemnizaţia, de această dată ei fiind cei care, lunar, au înmânat beneficiarilor jumătate din cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 8.273.224 lei (1.698.813 euro).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Pistol airsoft? Ce relevanță are jucăria asta pe lângă bancnotele false?

    • Arată ca unul real.Dar parcă earam plini ds”asistenți sociali” sau munca pe teren le face rău?

  2. Nu simțiți așa un miros minoritar? Nu? Grav, faceți-vă testul PCR!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.