G4Media.ro

Zece întrebări și răspunsuri despre vaccinul Pfizer-BioNTech: Cum funcționează, cât durează protecția,…

sursa foto: OncoGen

Zece întrebări și răspunsuri despre vaccinul Pfizer-BioNTech: Cum funcționează, cât durează protecția, de ce este ineficient în 10% din cazuri

Este sigur și poate conta pe o eficacitate de 90%. Vaccinul BNT162b2 împotriva coronavirusului dezvoltat de compania americană Pfizer și de compania germană BioNTech, a finalizat studiile pe om cu rezultate mai mult decât excelente. Anunțul a fost făcut direct de Albert Bourla, administratorul delegat al gigantului farmaceutic din SUA. Acum va trebui să așteptăm publicarea oficială a datelor, care vor trebui apoi evaluate cu atenție de către autoritățile de reglementare individuale din diferite țări.

Ce tip de vaccin este?

BNT162b2 este un vaccin ARN mesager: o tehnologie inovatoare care constă în injectarea în corpul uman a unui fragment din ARN-ul artificial al virusului (adică unele părți din codul său genetic).

În acel moment, ARN pătrunde în celule și le comandă să producă „spike”, adică vârful coroanei care formează structura coronavirusului.

„Spike” nu provoacă daune organismului. Dimpotrivă: stimulează sistemul imunitar, prin urmare proteine ​​virale similare, dar nu similare cu cele ale agentului patogen. Procedând astfel, sistemul imunitar se poate antrena pentru a recunoaște prezența lor.

Cum funcționează?

Încă trebuie să se facă lumină. În prezent, din comunicatul de presă transmis de Pfizer, știm că vaccinul este capabil să protejeze nouă din zece persoane expuse virusului.

Un procent de eficacitate mai mult decât excelent, având în vedere că ne-am fi mulțumit și cu 50%, pragul minim stabilit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru aprobare.

În schimb, nu știm dacă BNT162b2 va proteja oamenii de contaminare sau numai de simptome, odată infectați.

Vaccinul va întrerupe transmiterea virusului?

Vaccinul ar trebui să reducă riscul de a contracta COVID-19 într-o formă simptomatică.

Nu se știe dacă va reduce riscul de răspândire a bolii.

Cu alte cuvinte: este posibil ca persoanele vaccinate să nu se îmbolnăvească, dar să aibă în continuare particule contagioase în salivă.

În acest caz, ar putea transmite boala altor indivizi vulnerabili. De aceea, experții continuă să repete că medicamentul va fi o mană cerească, dar nu va rezolva toate problemele dintr-o dată.

Cât durează protecția?

Nu știm dacă vaccinul va garanta imunitate pe tot parcursul vieții sau pe termen scurt. Studiul a relevat eficacitatea vaccinului la 28 de zile după începerea tratamentului.

Având în vedere că medicamentul constă în două doze administrate la trei săptămâni distanță, protecția se realizează la 28 de zile după prima doză.

De ce vaccinul este ineficient în 10% din cazuri?

Motivele pot fi multe. Pentru a oferi explicații mai detaliate, este necesar să cunoaștem pacienții la care vaccinul s-a dovedit ineficient.

În general, un vaccin acționează diferit asupra diferitelor persoane. Eficacitatea poate depinde de vârsta persoanelor și de alte variabile.

Fără aprofundarea datelor experimentului, este imposibil să răspundem la această întrebare.

Vaccinul va funcționa la persoane de toate vârstele?

Nu au fost încă publicate date împărțite pe vârste. Știm că în experimentul realizat au fost incluși copii cu vârste de peste 12 ani și adulți de până la 85 de ani.

De obicei, majoritatea antidoturilor funcționează mai bine la tineri decât la vârstnici.

De fapt, organismul acestora din urmă nu activează întotdeauna un răspuns imunitar eficient la o infecție naturală.

Este sigur vaccinul Pfizer?

Comunicatul de presă transmis de Pfizer și BioNTech vorbește despre un vaccin sigur și eficient în 90% din cazuri. Cei doi coloși farmaceutici au subliniat că, momentan, nu au apărut probleme de siguranță. Printre posibilele efecte secundare s-ar putea afla dureri în brațe și febră – caracteristici comune și în conformitate cu alte vaccinări.

Paul Hunter, profesor de medicină la University of East Anglia, a abordat un subiect interesant în „The Guardian”: „Având în vedere că este vorba despre un nou tip de vaccin – unul care folosește o tehnologie care nu a fost niciodată aprobată pentru utilizare la ființele umane – nu este imposibil ca cineva să fie alergic la una dintre componentele sale”.

Când va fi distribuit?

Nu există o dată sigură. Cantități limitate de vaccin ar putea fi disponibile încă de la sfârșitul anului 2020.

Pfizer prevede să producă 50 de milioane de doze până la sfârșitul acestui an și peste 1,3 miliarde în 2021.

Ce țară va obține prima vaccinul?

Intrând în detaliu, Uniunea Europeană a comandat 200 de milioane de doze și este pregătită să exercite opțiunea pentru alte 100 de milioane.

Regatul Unit a comandat 30 de milioane, dar miercuri premierul Boris Johnson a vorbit despre 40 de milioane.

Statele Unite, care pariau foarte mult pe vaccinul companiei Moderna, au comandat 100 de milioane de doze, dar au opțiunea de a cumpăra încă o jumătate de miliard.

Japonia a rezervat 30 de milioane de doze, iar Canada 20 de milioane, cu opțiunea de a ajunge la 76 de milioane.

Pfizer nu a decis încă modalitățile de distribuire a dozelor către diferitele națiuni.

De asemenea, va rămâne de stabilit cum va soluționa lipsa depozitelor frigorifice – necesare pentru a menține vaccinul la temperaturi scăzute – în unele zone ale lumii, printre care în diferite părți din Asia, America Latină și Africa.

Vor exista și alte vaccinuri?

Este foarte posibil. Momentan, alte studii clinice sunt în curs de desfășurare, în special de către companiile farmaceutice Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. Rezultatele obținute de Pfzier sunt de bun augur.

Sursa: Il Giornale / Articol: Federico Giuliani / Traducerea: Oana Avram (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Este un vaccin semiempiric cata vreme oamenii de stinta nu cunosc bine nici sistemul imunitar uman si nici virusul.

  2. Cheia aici este lipsa datelor științifice ale vaccinului. Gigantul Pfizer nu a făcut deocamdată decât reclama, marketing, aparent cu scopul de a îmbogăți pe directorul său general care a vândut acțiuni ale firmei la prețul crescut de anunț.
    Când va publica și datele științifice care trebuie sa însoțească vaccinul și vor fi verificate de terțe părți atunci vom ști cu adevărat.

  3. Lucrez in cercetare cu ARNm, dar sunt si pacient cu afecțiuni autoimune.
    Nu am găsit vreun argument că proteina spike indusa de „vaccin” nu ar educa sistemul imunitar sa atace proteinele corecte si necesare organismului. Ce ne facem atunci? Dintr-o raceala care la 10% provoaca simptome si mortalitate redusa, condamnăm populația la numeroase variante de boli incurabile?

    • Sincer lucrezi in cercetare cu mrna cum lucrez eu la filarmonica. Vad ca nu intelegi cum functioneaza sistemul imunitar. Daca ai intelege, nu ai mai posta aberatii

    • Cum propui sa bagam ARN-ul in celule, geniule? In afara celulelor, ARN-ul nu are nici un rol si nici un efect. Ai tu un ac subtire cu care te injectezi in limfocit.

    • Ca pentru copiii ca tine:
      E mRNA folosit de celula ca sa sintetizeze proteine? E.
      Ataca sistemul imunitar predominant structuri proteice non-self, folosind anticorpi (alte proteine)? Ataca.
      Vrei sa produci o proteina noua, necunoscuta organismului tau, care sa declanșeze reacții antigen-anticorp? Baga minunea experimentală! Vorbim in 5-10 ani: 1 daca a fost un vaccin eficient; 2 despre bolile cu care te lupți.

      Cum de nu a fost pus deja pe piata un vaccin ARN contra altor boli? Se tot studiază, se tot învârt unii in jurul cozii de ani de zile, dar nimeni nu a avut curajul sa injecteze o molecula de-asta in populație. Insa acum au găsit, într-un an, o varianta care a bifat și anii de teste preclinice, si pe alea clinice…

      Tu știi ce înseamnă testele in vitro? Pe ce tip celular au fost ele facute? Cultură de rinichi de maimuță, de câine, sau de plaman din ce specie?
      Pe ce animale au făcut teste? Șobolani, porci, câini, pisici, maimuțe? Au inclus femele gestante si au investigat efectele teratogene, sau ne așteptăm la consecinte ca talidomida?
      Si după toate aceste experimente (doar daca pot fi considerate reușite) ai voie sa faci teste clinică, folosind voluntari sănătoși.

    • Omule, demonstrezi exact ce am spus mai sus, ca nu intelegi cum functioneaza sistemul imunitar. Toti virusii, cand infecteaza celula, intr-un fel sau altul produc in interiorul celulei mrna care codeaza proteinele virale, care sunt evident non-self. Vaccinul introduce direct mrna in celule pentru a fi sintetizata proteina spike si aceasta ajunge sa fie recunoscuta de sistemul imunitar, fie prin prezentare de catre apc, fie direct prin mhc1, etc. Deci, daca ce spui tu e adevarat, atunci ar trebui la ca orice infectie cu un virus sau orice vaccin, sistemul imunitar sa inceapa sa-si atace structurile self 🙂 . Pune mana pe o carte de imunologie inainte sa debitezi aberatii. Evident, sunt si accidente si infectiile virale, etc, pot si chiar declanseaza reactii autoimune, prin mai multe mijloace. Dar asta se intampla rar. Si cei care vor dezvolta patologii diverse, ade, etc. dupa vaccinare, oricum ar face asta dupa infectare cu virusul. Tu crezi ca scapa cineva de infectare? Poate pe luna 🙂 . Asta e, vaccinul nu este 100% sigur, la fel ca orice alt vaccin sau orice altceva. Si alimentele de exemplu omoara oameni. Dar mortalitatea indusa de vaccin este mult mai mica fata de cea indusa de infectia cu virusul.

  4. „injectarea în corpul uman a unui fragment din ARN-ul artificial al virusului (adică unele părți din codul său genetic)” – autorul e analfabet, spune că virusul Sars-CoV2 e artificial ! Trăiască teoria conspirației !

  5. Asadar, nu se stiu multe lucruri despre acest vaccin, insa stiu unii politicieni a caror cariera politica depinde de acest vaccin si ne arunca praf in ochi, pozand in salvatorii umanitatii.
    Practic, nu se stie nici daca iti ofera imunitate, nici pentru cat timp si nici ce alte reactii poti avea de la el. Probabl ca primii se vor vaccina politicienii, „elitele” socialiste de la Bruxelles, si mai apoi medicii, varstnicii si alte categorii.

  6. A. Este un vaccin sigur.
    B. Este un vaccin eficient în 90% din cazuri.
    Întrebare: Ce să ceri mai mult de atât?

    La câți conspiraționiști există în România, cred că statul ar trebui să:

    1. Asigure cât mai multe doze de vaccin pentru cei care vor să se vaccineze.

    2. Să se concentreze pe siguranța celor care nu se pot vaccina din motive de sănătate. Mă gândesc la permiterea/susținerea un program de voluntariat din partea celor care dovedesc că au făcut vaccinul, pentru a face cumpărături sau alte activități care ar presupune interacțiune cu alte persoane. Aici să fie înscriere doar pe bază de voluntari, atât la „curieri” cât și la „destinatari”.

    3. Cei care nu vor să se vaccineze, deși sănătatea le-ar permite, să fie lăsați în pace. De altfel asta este și dorința lor, să fie lăsați în pace, pe care cred că ar trebui să le-o respectăm 100%. Dacă sunt comunicatori voluntari care știu și vor să le vorbească pe înțelesul lor, treaba lor.

  7. Vad ca au investit ceva bani in PR.

    Acum e tehnologie ‘inovatoare’, nu mai e experimentala :))

  8. Romana asta, bat-o vina.
    In propoziția din articol „Dimpotrivă: stimulează sistemul imunitar, prin urmare proteine ​​virale similare, dar nu similare cu cele ale agentului patogen.” sa se găsească sensul logic. E „propoziție” pentru ca are un singur predicat.
    Draga Redacția, la Limba Romana ai azi nota 2.

    • Asa e, traducerea corecta ar fi „stimuleaza sistemul imunitar, prin urmare proteine virale asemanatoare insa nu aceleasi cu ale agentului patogen” – in italiana era „stimola il sistema immunitario, dunque proteine virali simili ma non uguali a quelle dell’agente patogeno”

    • In chineza era: ciang ciong ciu ciu ciu ciu.

  9. Da. Miliarde de oameni sunt manipulați de 3-4 boșorogi care stau într-o cameră secretă. Lumea întreagă pune botul la ce spun 3-4 moși.
    Tare asta.

  10. Eu mă voi vaccina pt că nu mai vreau sa port masca și pt că îmi doresc să pot călători liniștit în orice țară din lume, așa cum o făceam înaintea apariției covidului.
    Până atunci, rămân un lacto-vegetarian, consum zilnic 2-3 fructe, minim 500 grame legume crucdr (morcov, roșie, castravete, gulie, ridiche, ardei roșu gras !!!! Pt vitamina C), semințe(în, dovleac,valoarea soarelui, susan negu, cânepă decorticata), nuci, ciorbe de legume, leguminoase fara ulei prăjit, ulei presat la rece pe salate, etc etc. Si am aceasta alimentație de peste 7 ani. Nu am racit in acest interval, nu m-am durut capul, nu am avut Pb dentare, dorm super bine (nu beau cafea, alcool, cate un pahar de vin la 3 luni, să zicem, cu prilejul unei sărbători).

    • Cred ca faci sex ca nebunu cu stilu asta de viata,dupa ce frigi o ciobita si halesti niste seminte sperii vecini

  11. „Nu știm dacă vaccinul va garanta imunitate pe tot parcursul vieții sau pe termen scurt”
    Imunitate pe tot parcursul vietii ?
    Glumesti ?
    90% imunitate pe termen scurt iar eventual te nenoroceste pentru tot restul vietii
    Avaritia si deseori iresponsabilitatea corporatiilor farmaciste este generatoarea curentului antivaccin.

  12. Evident ca suntem toti controlati, iar pandemia este un motiv in plus de a ne controla total. Uite, vazui ca a aparut un ceas „smart” care iti calculeaza menstruatia. Va dati seama? Adica se intra subtil in intimitatea oamenilor, iar toti parametri biologici vor fi masurati si stocati intr-un cloud unde vor avea acces unii si altii. UN alt exemplu- mizeria aia de aplicatie de tracking pentru COVID. Adica, daca vezi o blonda misto ca vine spre tine nu vei putea vorbi cu ea pentru ca te bipaie ceasul si, mai mult, ar puta transmite un apel catre autoritati. Personal, mictionez cu bolta pe astfel de ceasuri. Am ceas mecanic. @Alfa tu ce ceas ai?

  13. Deocamdata nu exista niciun vaccin omologat. Astea-s povesti pentru creduli. E un presupus vaccin, trebuie omologat, acceptat etc.
    Povesti.

  14. Aiurea.
    Aberatii pe banda rulanta.

  15. Daca mor de vaccin ce se va intampla?
    Dar daca mor de covid : Deaths: 1,338,084
    Daca mori de covid e ok, cui ii pasa.
    E mai bine sa mori de covid decit sa ai 0.001 sanse sa mori de vaccin.