G4Media.ro

Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat forţa şi legăturile care unesc China…

Sursa foto: captura

Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat forţa şi legăturile care unesc China şi Ungaria, în ultima etapă a turneului său european

Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat miercuri forţa şi legăturile care unesc China şi Ungaria, în ultima etapă a turneului său european, după Franţa şi Serbia, în contextul unei cooperări înfloritoare şi unei convergenţe cu Budapesta a punctelor de vedere cu privire la ofensiva rusă în Ucraina, relatează AFP conform News.ro.

În urma unei parade militare alături de preşedintele ungar Tamas Sulyok, Xi Jinping s-a întâlnit cu Viktor Orbanla la mănăstirea carmelitană, reşedinţa premierului ungar.
”Relaţiile chinezo-ungare sunt la apogeu” în cei 75 ani de istorie, s-a felicitatXi Jinping, potriivt unei dări de seamă a autortăţilor chineze.

Înaintea sosirii, el le-a comparat cu o ”croazieră de aur”, într-un editorial publicat de către ziarul favorabil puterii Magyar Nemzet.

”Noi am sfidat ordinea geoplitică împreună, într-un context internaţional instabil”, croindu-ne calea ca ”state suverane în deplină independenţă”, a scris Xi Jinping.

16 ACORDURI

El salută astfel strategia de ”gică contra” a premieruluiViktor Orban în Uniunea Europeană (UE).

În înfruntarea sa cu Bruxellesul, liderul naţionalist ungar s-a orientat horărât către Est în ultimii ani.

Iar atunci când Bruxellesul s-a distanţat de Beijing, el, din contră, a strâns legăturile, respingând o înfruntare ideologică a ”blocurilor”.

Acest sejur de aproape trei zile este ocazia ”ridicării parteneriatului nostru straegic pe noi culmi”, afirmă şeful statului chinez, de la schimburi culturale la cooperarea economică, în contextul în care superputerea asiatică a devenit primul investitor în Ungaria anul trecut.

PentruViktor Orban este un succes diplomatic.

Alegerea luiXi Jinping de a vizita în UE Parisul şi Budapesta ”arată importanţa pe care o ia Ungaria pe scena internaţională”, a salutat şeful de cabinet al lui Viktor OrbanGergely Gulyas.

Budapesta a anunţat semnarea a cel puţin 16 acorduri, în sectoarele infrastructurilor feroviare, rutiere, energiei nucleare sau auto.

În toată Ungaria, fabrici de baterii şi maşini electrice răsar cu o viteză impresionantă, prin investiţii de zeci de miliarde de euro.

Acest lucru îngrijorează opoziţia, care denunţă opacitatea contractelor, impactul acestor instalaţi asupra mediului şi corupţia, construcţii care îmbogăţesc, acuză ea, ”cercul lui Orban”.

Primit luni cu fast la PalatuluiElysée, la Paris,Xi Jinping a discutat ”sincer” cu omologul său francezEmmanuel Macron despre diferendele comerciale între China şi UE sau despre relaţiile Beijingului cu Moscova, privite cu suspiciune de Occident pe fondul Războiului din Ucraina.

Însă în etapa ungară a turneului, presa este ţinută la distanţă şi nu sunt abordate subiecte care să deranjeze.

Beijingul şi Budapesta sunt pe aceeaşi lungime de undă şi pledează în favoarea unei rezolvări paşnice în Ucraina, rămânând totodată apropiate Kremlinului.

LuiXi Jinping îi place să scoată în evidenţă acest aliat european, iar vizita sa ”simbolizează eforturile Chinei de a stabili o voce disidentă în discuţiile cu UE şi de a slăbi unitatea blocului”, subliniază un analist de la InstitutulMercator, cu sediul la Berlin,laus Soong.

În apropierea mănăstirii carmelitelor, cu vedere la Dunăre, mulţi turişti cu ochelari de soare pe nas sunt miraţi de dispozitivul important de securitate şi de poliţia care blochează accesul în sit.

”Ah! Prinţul Chinei e aici!”, reacţionează zâmbind un vizitator israelian, dezamăgit că nu poate lua funicularul care urcă spre Castelul Buda.

Pe străzile vecine, o mână de protestatari s-au costumat în Winnie-the-Pooh. Xi jinping este ironizat că seamănă fizic cu celebrul personaj de desene animate, mare amator de miere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...