G4Media.ro

Xi Jinping i-a trimis o scrisoare de dragoste lui Viktor Orbán, înainte…

Sursa Foto: Ministerul de externe al Chinei

Xi Jinping i-a trimis o scrisoare de dragoste lui Viktor Orbán, înainte de a poposi în Ungaria / Misiva liderului chinez a fost publicată de presa maghiară pro-Orbán

Înainte de a ajunge la Budapesta pentru întâlnirea cu premierul ungar Viktor Orbán, liderul chinez Xi Jinping a transmis o scrisoare care laudă relațiile diplomatice dintre China și Ungaria, vechi de 75 de ani. Scrisoarea a fost publicată miercuri de un cotidian ungar pro-guvern. „Deși cele două țări sunt separate de o distanță geografică uriașă, prietenia dintre chinezi și poporul maghiar se poate lăuda cu o istorie lungă”, a scris Xi în misiva sa, apărută în publicația maghiară pro-guvern „Magyar Nemzet” . Scrisoarea a apărut în presa maghiară la o zi după ce o notă similară a fost transmisă și pentru Serbia, informează POLITICO.

Subliniind cooperarea lor în timpul pandemiei de Covid, când Ungaria a devenit prima țară din UE care a autorizat un vaccin fabricat în China, și „cooperarea reciproc avantajoasă” în domeniul infrastructurii, Xi Jinping a lăudat Ungaria ca fiind un „partener comercial important și țara țintă numărul unu pentru investițiile chineze în regiunea Europei Centrale și de Est”.

După o oprire în Franța, Xi își va petrece restul turneului său de cinci zile în Europa de Sud-Est, o regiune pe care Beijingul a folosit-o ca punct de sprijin pentru ambițiile sale strategice pe continent.

Tensiunile dintre UE și China au fost în creștere din cauza sprijinului tacit al Beijingului pentru războiul Rusiei în Ucraina și a unui conflict comercial iminent între Europa și China.

La fel ca vecinul său, Serbia – unde președintele Aleksandar Vučić îl primește miercuri pe Xi – Ungaria a fost deschisă la investițiile chinezești.

Fiind prima țară din UE care a participat la Inițiativa chineză „Centura și Drumul”, Ungaria a căutat o cale de mijloc între Vest și Est, consolidând legături strânse cu Partidul Comunist Chinez.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Îmi place cum a evoluat lumea: președintele României tocmai s-a întâlnit cu cel american, în timp ce Ungaria e vizitată de un dictator comunist asiatic. Cu Ponta sau Dragnea, aflați la putere nu cu mult timp în urmă, am fi fost și noi pe urmele Orbetelui iliberal.