G4Media.ro

Wess Mitchell, Adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa, vine în…

Wess Mitchell, Adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa, vine în România luni, 18 iunie – surse

Wess Mitchell, Adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa și Eurasia, vine în România lunea viitoare (18 iunie), au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice. Mitchell, care a preluat postul Victoriei Nuland, a declarat în urmă cu câteva zile într-un discurs că ”în Europa Centrală și de Est, SUA sunt interesate de întărirea eforturilor de luptă împotriva corupției și de combatere a dezinformării rusești, precum și de consolidare a societății civile în zonă”.

În același discurs susținut la Heritage Foundation, Wess Mitchell a avertizat că ”Rusia și China reprezintă modele alternative coerente – cu stabilitate politică, bazată pe autoritarism și forță brută, îngrădirea unor aspecte ale pieței libere care amenință baza funcționării civilizației noastre. În căi diferite, Rusia și China vor să distrugă modelul occidental. Rusia vrea să dezbine și să fărâmițeze vestul. China vrea să ia locul modelului occidental”.

Mitchell a mai subliniat în discursul său că ”o zona unde competiția geopolitică se intensifica este frontiera estica a Europei. Zona care pleacă din Caucaz, prin Blacani și bazinul Dunarii – este o zona de atenție geopolitică nouă (“renewd geopolitical focus”) pentru Rusia si “playground” pentru China.

Despre Rusia 

  • În ultimii ani, Rusia s-a implicat în refacerea granițelor din Est. A atacat și intimidat vecini, a lansat campanii de dezinformare și atacuri cibernetice împotriva Vestului.
  • Atitudinea agresivă a Rusiei a fost favorizată de “years of soft policy” asumată de SUA. Deși vrem o relație mai buna cu Rusia, nu vom ajunge acolo prin sacrificarea principiilor noastre sau a prietenilor noștri. Și vom rămâne fermi pe poziție, pana când președintele Putin își schimbă abordarea. SUA au aplicat sancțiuni economice, s-au asumat poziții ferme de expulzare diplomați și ofițeri de informații, exista cooperare cu cu partenerii europeni pentru a contracara amenințările cibernetice și activitățile de dezinformare rusești

Wess Mitchell s-a întâlnit pe 17 mai la Washington cu consilierul prezidențial Bogdan Aurescu și ambasadorul României în SUA, George Maior.

Sursa Foto: Strategic Culture Foundation

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Sper ca vine sa l ia pe senilu ala paralel cu democratia care avertizeaza cetatenii americani. Tot sas!

  2. Secretarul al 11 lea ultima spita a diplomației vine in Romania,cam asta arata ce importanță avem în fața marelui Licurici.

    • Daca esti prost, fugi la cersit si pupat moaste, tataie

    • A fost…acum a terminat…la lasat asistat acasa ca au fost impreuna si ala avand ajutor social ii merge bine…are masina…

  3. Ma intreb ce se intampla pe 18… aaaaa, se voteaza modificarile la codul penal. Ca sa vezi, americanii erau pregatiti de o saptamana sa actioneze astazi. La cererea Romaniei, Poloniei si tarilor Baltice, SUA cheltuie 3.5 miliarde de dolari suplimentar fata de cat cheltuia recurent pentru a spori capacitatea de raspuns a NATO in regiune. Acum ca ei au acceptat si trecut la actiuni concrete, asa cum le-am cerut noi si altii, PSD vrea sa saboteze instrumentele legale de care se folosesc institutiile romanesti pentru a asigura stabilitatea si buna functionare a statului roman pana la urma, dar sunt institutii strategice pentru toata regiunea prin modul cum colaboreaza cu cele echivalente din statele partenere. Si vin alde Dragnea (pun intended) sa ne spuna ca aliatii nostri le sustin, pai normal ca o fac, singura intrebare este de ce nu faceti si voi la fel?!