G4Media.ro

Washingtonul „se opune ferm” anchetei Curții Penale Internaționale privind presupuse infracțiuni ale…

sursa: Facebook/ Palestina

Washingtonul „se opune ferm” anchetei Curții Penale Internaționale privind presupuse infracțiuni ale Israelului în teritoriile palestiniene

Statele Unite „se opun ferm” anchetei procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu privire la presupuse infracţiuni, atribuite în special Israelului, în teritoriile palestiniene ocupate, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, citat de AFP.

„Ne opunem ferm anunţului procurorilor CPI privind o anchetă asupra situaţiei palestiniene şi suntem dezamăgiţi de aceasta”, a afirmat el în faţa presei.

„Vom continua să sprijinim cu tărie Israelul şi securitatea acestuia, în special opunându-ne acţiunilor care vizează în mod nedrept Israelul”, a adăugat el.

Ned Price a apreciat din nou că instanţa cu sediul la Haga nu este „competentă”, deoarece statul evreu nu a semnat Tratatul de la Roma care i-a dat naştere, iar palestinienii „nu sunt un stat suveran”. „Statele Unite au considerat întotdeauna că jurisdicţia Curţii trebuie limitată la ţările care i-o acordă sau în cazul sesizării de către Consiliul de Securitate al ONU”, a insistat purtătorul de cuvânt.

Procurorul Fatou Bensouda a anunţat deschiderea unei anchete „asupra situaţiei din Palestina” cu începere de la 13 iunie 2014, după ce a invocat o „bază rezonabilă” pentru a crede că mai multe crime au fost comise de membri ai forţelor israeliene, autorităţilor israeliene, Hamas şi grupurilor armate palestiniene în timpul războiului din Gaza din vara respectivă.

Israelul a criticat această decizie salutată de conducerea palestiniană.

Precedentul guvern american al lui Donald Trump a dus extrem la neîncrederea faţă de CPI, sancţionând-o direct pe Fatouma Bensouda şi pe alţi responsabili pentru că au decis să ancheteze acuzaţiile de crime de război americane în Afganistan.

Guvernul Joe Biden ar putea reveni asupra acestor sancţiuni.

„În pofida dezacordului nostru cu CPI cu privire la acţiunile sale referitoare la situaţia palestiniană şi, bineînţeles, la Afganistan, suntem pe cale să reexaminăm cu atenţie sancţiunile”, a spus Ned Price.

sursa foto: Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Exceptie de la regula /sau protejarea infractorului.
  China are un frate retardat numit Coreea de Nord, Rusia are un fratior numit Iran.
  Are si SUA un fratior certat cu legea numit Israel.
  Si au ajuns sa tipe ca sauditu e un criminal insetat de sange 🙂
  Mi se face dor de TRump care macar era consecvent.
  Curge banu nu ne pasa.

 2. Ocazia perfectă pentru Israel să arate lumii întregi crimele membrilor Hamas și a grupărilor armate palestiniene. Pentru că se opun, încep să-i suspectez că au comis mai multe crime decât teroriștii.