G4Media.ro

Washingtonul doreşte „progrese reale” înainte de a refinanţa agenția ONU pentru refugiați…

Photo by AFP

Washingtonul doreşte „progrese reale” înainte de a refinanţa agenția ONU pentru refugiați palestinieni

Statele Unite vor să „vadă progrese reale” în cadrul agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) înainte de a relua finanţarea acestei organizaţii, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP, transmite Agerpres.

„În ceea ce priveşte finanţarea noastră pentru UNRWA, este în continuare suspendată, va trebui să vedem progrese reale înainte ca asta să se schimbe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

Această precizare intervine la o zi după publicarea unui raport al unor experţi mandataţi de ONU care au ajuns la concluzia că UNRWA are „probleme de neutralitate” politică în Fâşia Gaza, dar şi că Israelul nu a oferit încă „dovada” cu privire la o presupusă implicare a anumitor angajaţi în relaţii cu „organizaţii teroriste”.

„Salutăm rezultatele acestui raport şi sprijinim cu fermitate recomandările” pe care acesta le conţine, a spus purtătorul de cuvânt, subliniind că guvernul american are, însă, constrângeri legale în acest sens.

O lege bugetară adoptată în martie suspendă efectiv orice finanţare americană pentru UNRWA timp de un an.

Statele Unite, ca multe alte ţări, au decis să-şi suspende ajutorul acordat agenţiei ONU după acuzaţii din partea Israelului că 12 dintre angajaţii săi ar fi fost implicaţi în atacul mortal comis de Hamas pe 7 octombrie.

Mulţi donatori şi-au reluat, totuşi, finanţarea, cum ar fi Canada, Suedia, Japonia, UE şi Franţa.

UNRWA este „de neînlocuit şi indispensabilă” pentru dezvoltarea umană şi economică a palestinienilor, a subliniat luni grupul independent de experţi prezidat de fostul ministru francez de externe Catherine Colonna.

Foametea ameninţă Fâşia Gaza unde, potrivit Ministerului Sănătăţii al guvernării Hamas, peste 34.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi de la începutul ofensivei israeliene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...