G4Media.ro

Vor mai avea voie românii să facă focul cu lemne? Dispută pe…

Vor mai avea voie românii să facă focul cu lemne? Dispută pe marginea PNRR. Ce spune exact documentul

O prevedere din PNRR care face referire la încălzirea cu lemne a devenit subiect viral de dispută între PSD și USR. Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD) a susținut că PNRR include această interdicție, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (USR) a contrazis afirmația, spunând că este o minciună ordinară.

Victor Negrescu: „Am solicitat Comisiei Europene să stopeze aberația fostului guvern de a renunța la încălzirea cu lemne până în 2023 în contextul în care aproape jumătate dintre români se încălzesc în acest mod. (…)  Această măsură reprezintă una dintre multiplele greșeli din PNRR care trebuie adaptate realităților și corectate în parteneriat cu instituțiile europene”. Postarea originală, aici.

Cristian Ghinea: „Se desființează încălzirea cu lemne prin PNRR? E o minciună ordinară. Statul român va trebuie să reducă masa lemnoasă tăiată ilegală și să stimuleze alte metode de încălzire. Stimuleze. Nici măcar nu e specificat care. Mizăm pe îmbunătățirea accelerată a tehnologiilor noi. În nici un caz interzicere. Sunt copil crescut la țară, mama și tata se încălzesc cu sobe de teracotă. Am negociat un PNRR atent la realitatea din țară, nu ascultați ce zic copiii de securiști parașutați în politică.
Dați share, mai ales în bula PSD: Negrescu minte, PSD e disperat pentru că dăm o lovitură mafiei lemnului prin PNRR.”
De asemenea, acesta mai spune că „PSD a fost mereu partidul care a protejat mafia lemnului. În 2016 am operaționalizat Radarul Pădurilor, acel sistem informatic prin care puteați verifica dacă camioanele au lemn legal sau nu. În 2017, PSD și Tăriceanu i-au scos dinții în Parlament. Ce avem în PNRR? Sisteme informatice de urmărire a masei lemnoase care iese din păduri. Vom ști fiecare metru cub de lemn, live, pe satelit. Succes la furat, ce să zic!”
Postarea originală, aici.

Ce apare exact în PNRR, pe acest subiect:

În componenta 6 – Energie, una dintre reforme, și anume Reforma 6, se referă la „Creșterea competitivității și decarbonizarea sectorului de încălzire – răcire” și conține următoarele detalii, dintre care punctul iii) face referire la încălzirea cu lemne:

 • i) va clarifica cadrul responsabilităților, stabilind responsabilitățile care le revin autorităților centrale și cele care le revin autorităților locale pentru gestionarea sectorului încălzirii și răcirii și va extinde aplicarea Legii privind guvernanța corporativă la furnizorii de încălzire centralizată;
 • ii) va include o revizuire a cadrului pentru a asigura sustenabilitatea și trasabilitatea biomasei, în vederea prevenirii oricărui impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și pădurilor;
 • iii) va diversifica mixul energetic în sectorul încălzirii și răcirii, reducând componenta de biomasă forestieră;
 • iv) va spori rolul prosumatorilor în producția de energie din surse regenerabile, inclusiv compensațiile cantitative.

Obiectivul prevăzut pentru această reformă este ca până în trimestrul IV 2023 să intre în vigoare cadrul legislativ care introduce măsuri de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire.

Așadar în PNRR este enunțată, așa cum se vede din textul de mai sus, o reformă a sistemului de încălzire care ar trebui elaborată până în 2023, dar aceasta va presupune diversificarea surselor de încălzire și nu înseamnă că va fi interzisă încălzirea cu lemne.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

33 comentarii

 1. PSD – ban diti, ho ti, e s c roci de la primul la ultimul! Si cei mai mari m incinosi! Negrescu – doar un c acanar ps dist!

 2. ce ma???? uni se c.ac.a in fundul curtii si nu au vazut asfalt decat in poze si astia vor sa intezica lemnele de foc.no asta ii buna.

  • Vor sa interzica incalzitu cu lemne de foc furate bai pesedila. Cu lemne furate de colegii tai din psd, pnl, udmr condusi de mare drujbar al tarii. J i g o d i e.
   Iar in 2021 ar fi trebuit deja ca 90% di tara sa aiba acces la gaze. Dar PSD a decis ca e mai profitabil sa tii lumea in saracie.
   Deci ai dreptate cand zici ca mai toti din satele puternic pesedizate nu stiu ce-i ala asfalt si n-au auzit in viata lor cuvantul calorifer. In schimb cumpara cu bani grei lemne furate de junta pesedista.

  • @ unu – Bai, postacule, dar tu ai citit macar articolul asta? Asta ai inteles tu?

 3. Dacă Ghinea nu ar fi un mincinos patologic parcă l-aș crede. Pe de altă parte și PSD – istul bagă bățul prin gard.
  Cel mai bine e să renegociem porcăria aia de PNRR făcută de acest Ghinea Zero Fonduri.
  Nu știu de ce reprezentantul unui partid minuscul de 15% a negociat în numele României. În afară că o scarpina pe Monica Macovei cu ce s-a remarcat acest Ghinea?

  • @ Ionut esti un postac si miroase discursul tau a minciuna si manipulare

   PSD a furat si pielea de pe romani 30 de ani si vor fura in continuare

  • A negociat Ghinea pentru ca restul se uitau la PNRR ca curca-n lemne. Ca doar n-ai fi vrut sa negocieze vreu a n a l f a b e t din PSD. Budai putea doar sa povesteasca cat de greu e sa dai cu spatele cand ai remorca. Sau cum pornesti camionul pe frig cu feştila.

  • @Ionut ai citit textul? Iar daca l-ai citit, esti sigur ca l-ai inteles?

  • Ionut, n-ai inteles nimic din articol, esti prea prost

  • Tu ce ești doar o maimuță. Nu știu ce cauți să comentezi pe aici Ioane.

  • Ghinea a facut munca pe care PSD si PNL n-ar fi facut-o nici in 100 de ani. Te roade ca nu poti sa furi din PNRR, postac ce esti.

  • @ Ionut
   Ai scris un comentariu penibil
   Ai primit replicile meritate

 4. … cu exceptia votului dintr-un tur doi prezidential, pe care i l-am dat lui Iliescu, ca sa nu iasa Vadim

  Mai Draga USR, esti o minciuna. Romania actuala nu are nevoie de voi, nu reprezentati nimic din ceea ce inseamna tara asta si, impreuna cu patronul Macron, peste un an veti fi doar o istorie trist de proasta.

  • Sa inteleg ca acum esti votant PSD.

   Stii care este treaba cu USR? USR vine si pleaca. Problema este ca proștii rămân. În Romnânia prostia este veșnica, la fel ca PSD-ul.

  • Corect, USR nu reprezinta Romania, fiindca romanii sunt un popor de hoti ca tine. USR sunt mult prea buni pentru Romania si pentru inapoiati ca tine.

  • USR e mult prea bun pentru cei ca tine.

 5. Peeseedeee
  Singurul mod că un om sănătos la minte sa nu se contamineze este să tragă rapid apa . Haznaua Voiculesciana ii va primi cu brațele deschise .

 6. Ghinea a negociat foarte bine PNRR-ul si oricum nu a fost de capul lui ci a fost o coalitie de 55% din voturi care si-a asumat si macar acest PNRR a fost o realizare. Ba chiar puteau fi mai reformisti la capitolul de energie sa fie mai clar ca gazul nu e energie curata si ar trebui sa fie doar de tranzitie.

  • Amice, ești o CATASTROFĂ!!!

  • In afara de a nu spune nimic, puteti sa spuneti si ceva concret? De exemplu, sa spuneti ce anume nu e corect din ceea ce am spus sau nu aveti argumente de fapt si de aceea doar jigniti pentru ca nu suportati ca altcineva sa aiba o opinie diferita de a dvs si nu puteti purta un dialog?

  • Ionut si Eugen…. scursurile societatii…vanzatori de tara si papagali ! Cat vreti pentru nevasta ? ca vad ca pt bani faci orice

  • Eugen asta si Ionut sunt postaci platiti serios.

   Asta e scopul lor . Manipulare , dezinformare , discreditare.

   Asta e sistemul rusesc comunist

   Mesaje ofensive si toxice

  • Draggy, tu ai dus vreun argument când ai afirmat că Ghinea a negociat bine PNRR-ul? Sunt câțiva oameni în România, cred că îi numeri pe degete, care știu ce conține acel PNRR și vine un postac infect ca tine să ne spună că PNRR-ul este un succes colosal. Cum poți afirma faptul că un plan ca PNRR-ul, care se întinde pe sute de pagini, este o reușită când tu nu știi conținutul nici măcar al unei singure pagini. Ce zici de opinia mea, poți să o combați, cu argumente, bineînțeles? Aștept raspunsul tău cu nerăbdare.

  • Ce sa zic, nu dau doi bani pe ea la modul cum e formulata dvs ați da daca v-ar vorbi cineva așa? Și nici nu pot sa o combat dvs ați putea altfel decât cu înjurături, mă îndoiesc dar poate mă contraziceți și îmi arătați cum se combate o opinie ca a dvs că eu nu știu. Dar uite pentru că sunteți nerăbdător, hai sa incerc totuși. N-am spus nici un moment că PNNR e un succes colosal probabil că nu ați citit cele câteva rânduri scrise de mine la fel de atent cum spuneți că ați citit sutele de pagini din PNRR. Am spus că a fost o realizare pentru că au fost negociate reforme în domeniul energiei, pensiilor, digitalizării, investiții în infrastructură, sănătate, învățământ adică ce nu s-a făcut niciodată până acum plus că vom primi mulți bani daca le facem. M+ați prins, n-am citit nici o pagină de la cap la coadă, am frunzărit din mai multe dar cred și cine acitit un rand și își dă seama că 1 e mai mare ca zero. Însă mă aștept că dvs care ați citit tot să-mi demonstrați chiar și fără argumente cum 1 e mai mic ca zero. Adică acest plan înseamnă mai puțin decât dacă n-ar fi fost deloc cu toate lipsurile lui. Sau puteți să nu-mi răspundeți nu e problema oricum sunteți penibil și v-ați făcut de râs așa că nu mai contează.

 7. Draggy…. chiar nu ai inteles ca unii pt 1 leu sunt in stare sa isi vanda si copiii? La ce iti pui mintea cu ei?

 8. Ionut si Eugen…. scursurile societatii…vanzatori de tara si papagali ! Cat vreti pentru nevasta ? ca vad ca pt bani faci orice

 9. Ionut si Eugen…. scursurile societatii…vanzatori de tara si papagali ! Cat vreti pentru nevasta ? ca vad ca pt bani faci orice

 10. ghinea: „nu ascultați ce zic copiii de securiști parașutați în politică”. se refera aici cumva la useristi? ghinea a fost o catastrofă de ministru, la fel ca restul miniștrilor usr. acum vedem si ce panaramă de pnrr a făcut el pe persoana fizică. pas cu pas apar detalii. că l-a ținut secret, până cu greu si mult scremut a fost aprobat. sper să răspundă personal pt orice nasolie o să se întâmple din cauza acestui pnrr profund userist, plin de constrângeri și condiții nedezbătute cu nimeni altcineva de la putere, opoziție, mediu de afaceri sau societate civilă. s-o fi consultat totusi pe ascuns cu ong-urile useriste, că e mult cașcaval acolo la consultanță și nu numai. cîțu e si el responsabil pt că a lăsat un ministru cu zero realizări și cu 15% voturi din 30% prezență la vot să conceapă și să negocieze singur ditamai proiectul. vorba unuia… cu usr-ul la butoane am fi ajuns să intrăm în wc-ul din fundul curții cu identificare facială și amprentă. dar hai ca la următoarele alegeri scăpăm de ei. poate nu de tot, dar în mare măsură

  • Gura pacatosului nerozii graieste.
   Dar exista un adevar ascuns, anume ca votantilor romani le plac hotii, iar USR are sanse mici intr-o asemenea societate

 11. Având în vedere că 90% din lemnele pentru foc sunt cumpărate de la tăietorii ilegali, orice e posibil! Romsilva nu pune la dispoziția cetățenilor suficiente lemne pentru toți sau dacă le va pune vor fi la prețuri astronomice, așa că tot de la hoți vor cumpăra oamenii cu venituri medii și mici. Prin reducerea tăierilor ilegale, oamenii nu își vor mai permite și vor fi obligați să renunțe la încălzirea și gătirea cu lemne.

  • Ar putea folosi în schimb cărbuni. Sunt lemnele din Carbonifer și pun în circulație carbonul plantelor retras de pe piață acum câteva zeci-sute de milioane de ani, când vulcanii și supervulcanii aprovizionau viul, fapt care se întâmplă mult mai rar azi. Ar fi un lucru benefic și pentru oameni și pentru natură.

 12. Dar un grătar e voie?!

 13. Nu mai fiți răi cu minunații usriști , ar trebui lăsați să reformeze ei în totalitate colonia Romanica .