G4Media.ro

Vladimir Zelenski cere ”sancțiuni preventive” împotriva Rusiei pentru a preîntâmpina viitoare agresiuni…

Sursa: Radio Europa Liberă

Vladimir Zelenski cere ”sancțiuni preventive” împotriva Rusiei pentru a preîntâmpina viitoare agresiuni asupra Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni impunerea de ”sancţiuni preventive” împotriva Rusiei pentru a preîntâmpina viitoare agresiuni ale acesteia asupra Ucrainei, în timp ce omologul său polonez Andrzej Duda a calificat drept un ”şantaj” şi un ”ultimatum” lista de solicitări adresată Washingtonului de către Moscova pentru limitarea prezenţei SUA şi a NATO în Europa de Est şi în fostul spaţiu sovietic, consemnează agenţiile EFE şi AFP.

Zelenski, Duda şi preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, au avut luni primul summit cu prezenţă în formatul Triunghiului de la Lublin, fondat de ţările lor în 2020 pentru a susţine aspiraţia Ucrainei de integrare în UE şi restabilirea integrităţii sale teritoriale.

”Unii lideri europeni spun că dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin continuă escalada, atunci vom impune sancţiuni. Ce înseamnă asta?”, a întrebat Zelenski la conferinţa de presă comună cu Duda şi Nauseda ulterioară summitului, la reşedinţa prezidenţială Sinegor, în Munţii Carpaţi ucraineni. ”Obiectivul nostru comun este să oprim ameninţarea dinspre Rusia, să protejăm Europa de politica agresivă a Rusiei”, a indicat preşedintele ucrainean.

Cei trei lideri au semnat o declaraţie comună de cooperare în domeniile securităţii, prevenirii migraţiei ilegale şi combaterii dezinformării. De asemenea, preşedinţii polonez şi lituanian au asigurat de sprijinul lor Ucraina, la frontierele căreia sunt masaţi peste 90.000 de soldaţi ruşi.

”Mă opun ideii de a face concesii Rusiei. Rusia este cea care trebuie să dea înapoi”, a declarat preşedintele polonez, care a catalogat drept un şantaj seria de propuneri de securitate avansate de Moscova către Washington. ”Nu trebuie să acceptăm un asemenea şantaj şi ultimatum”, a îndemnat Duda.

La rândul său, preşedintele lituanian a declarat că pentru Rusia ”vor fi consecinţe grave” dacă aceasta încearcă să impună ”linii roşii” unor state independente, făcând referire la un avertisment recent al Moscovei, care a transmis că dacă Ucraina intră în NATO sau această alianţă desfăşoară armament ofensiv pe teritoriul ucrainean va fi astfel trecută o ”linie roşie”.

Cei trei preşedinţi reuniţi la summitul desfăşurat luni în Ucraina au calificat drept ”inacceptabilă” iniţiativa Rusiei de a negocia cu SUA acorduri privind garanţii de securitate care să excludă aderarea Ucrainei la NATO.

Incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ”Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate” şi ”Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre” ale NATO, propunerile avansate de Rusia cuprind în special renunţarea la orice nouă extindere a Alianţei Nord-Atlantice.

Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfăşoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, iar Statele Unite şi Rusia să renunţe fiecare la desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

Moscova a cerut Washingtonului să înceapă de îndată negocierile asupra acestor propuneri şi a insistat luni că doreşte un răspuns urgent, acuzând totodată SUA că tergiversează iniţierea tratativelor.

sursa: Agerpres.ro, Sursa: Radio Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Pai nu cere piticul dracului?!

 2. În ultimele decade, „Noul An” – și se pare, că asta cam devine o ‘regulă’ – aduce și un eveniment cu impact major; poate de la tsunamiul din Indonezia încoace .. mai încoace, mai încolo .. dar aduce evenimente.

 3. Ucraina, ca si Crimea, este pierduta. Problema este daca se va merge mai departe de Ucraina si daca, in acelasi timp, China intra peste Taiwan.

 4. Țara de jos… Ucraina
  Cine și-ar și dorii că acest mare imperiu care a câștigat în toate timpurile războaiele să decadă?
  Gândesc bine-înțeles la Rusia. Impactul pentru România/Europa de Est ar fi dezastruos.
  Cu respect Domnilor, cu respect.

 5. Noi de ce nu am avut pe Președinte la discuțiile ăstea? Că și pe noi ne deranjează iniţiativa Rusiei de a negocia cu SUA acorduri privind garanţii de securitate care să excludă aderarea Ucrainei la NATO.