G4Media.ro

Vladimir Putin și președintele iranian Ebrahim Raisi, înțelegere deplină în cadrul întâlnirii…

Vladimir Putin și președintele iranian Ebrahim Raisi, înțelegere deplină în cadrul întâlnirii de la Moscova: „Nu avem limite pentru consolidarea legăturilor cu Rusia”

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său iranian Ebrahim Raisi au afişat deplină înţelegere miercuri în cadrul întâlnirii lor la Moscova, care survine într-un moment decisiv al negocierilor internaţionale pentru salvarea acordului nuclear iranian, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Noi, în Iran, nu avem limite pentru consolidarea legăturilor cu Rusia”, a dat asigurări Raisi, care a ales Rusia pentru prima sa vizită oficială în străinătate de la preluarea funcţiei în august, subliniind că „aceste legături nu sunt temporare, ci permanente şi strategice”.

„Cred că situaţia excepţională de astăzi impune o sinergie semnificativă între cele două ţări împotriva unilateralismului SUA”, a afirmat preşedintele iranian.

La rândul său, şeful statului rus a elogiat ‘cooperarea strânsă’ între cele două ţări pe scena internaţională şi ‘contactul permanent’ între Moscova şi Teheran.

„Este foarte important pentru mine să auzim opinia dumneavoastră despre Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune” (JCPOA) privind Iranul, a cărui soartă face subiectul unor intense discuţii internaţionale la Viena, a spus Putin.

Rusia este alături de SUA, Marea Britanie, China, Franţa şi Germania semnatară a acestui acord încheiat în 2015 cu Iranul asupra programului său nuclear.

Acordul oferea Teheranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale în schimbul reducerii drastice a ambiţiilor sale în sectorul nuclear, plasat sub strictul control al ONU.

Dar după retragerea unilaterală a SUA din acest acord în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, Teheranul şi-a abandonat treptat angajamentele, în timp ce Washingtonul a reimpus sancţiuni severe împotriva Iranului.

Negocierile au fost relansate în noiembrie anul trecut la Viena pentru a readuce Washingtonul în acest pact şi pentru a determina Teheranul să-şi respecte angajamentele.

După un debut dificil, un vânt de optimism suflă de câteva săptămâni în pupa negocierilor de la Viena, comentează AFP.

Rusia s-a declarat „optimistă” vineri pe tema acestor negocieri internaţionale, subliniind că s-au realizat „progrese”.

Rusia şi Iranul s-au apropiat în ultimii ani, în special în contextul războiului din Siria, cele două ţări aprofundându-şi cooperarea militară.

Sursa foto: Kremlin.ru

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Si Ceausescu era in colaborare deplina cu Iranul. Ultima vizita a facut-o in Iran….s-a intors pe 20 decembrie 1989.
    Poarta noroc dictatorilor ….prietenia cu Iranul.

  2. Limita este doar lungimea mesei.