G4Media.ro

Vlad Voiculescu despre Dosarul vaccinurilor: Toate contractele au fost semnate de reprezentantul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Vlad Voiculescu despre Dosarul vaccinurilor: Toate contractele au fost semnate de reprezentantul CNCAV, cu mandat de la premierul Cîțu. Ministerul Sănătății și eu personal nu eram implicați, nici măcar nu eram informat / Persoane eligibile pentru vaccinare erau 16 milioane, nu 10 milioane

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu (USR) a declarat, miercuri, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că în următoarele zile va merge la DNA în Dosarul vaccinurilor. Vlad Voiculescu a susținut că toate contractele pentru vaccinuri au fost semnate de reprezentantul CNCAV Comitetul Național pentru Coordonare Activităților de Vaccinare), „cu mandat de la premierul Cîțu”, iar Ministerul Sănătății și el personal nu eram implicați. Fostul ministru a mai precizat că persoane eligibile pentru vaccinare erau 16 milioane, nu 10 milioane cum susține procurorul DNA.

„Ce vă pot eu spune foarte clar – și am spus-o de vreo 100 de ori până acum, dar o repet până la a mia oară – este că toate contractele au fost semnate de către CNCAV (Comitetul Național pentru Coordonare Activităților de Vaccinare), de reprezentantul CNCAV, cu mandat de la premierul Cîțu. Ministerul Sănătății și eu personal nu eram implicați nici la nivel de decizie, eu nici măcar nu eram informat.

Deci, contractele, și dacă citiți referatul procurorului, se spune foarte clar, contractele erau semnate cu acordul premierului, numai cu acordul premierului, fără acordul meu. Mai târziu, veneau la mine acele fișe de comandă, care erau o chestiune administrativă.

Puteți să căutați în referatul procurorilor. Acolo veți vedea foarte clar că fișa de comandă, și anume acel document care mi-a fost mie adus la semnat, nu figura în niciun fel un contract, nu era obligația asumată de România. Obligația fusese deja asumată”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Fostul ministru a susținut că sunt „mai multe aberații” în referatul procurorului.

„Una dintre ele este numărul de 10,7 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare. Dacă vă uitați în comunicările CNCAV, vedeți că erau 16 milioane. Populația României în vârstă de peste 18 ani este de 15,2 milioane. Acel număr de 10,7 milioane citat de procuror este o estimare făcută conform principiului că, dacă nu vaccinezi cel puțin 70% din populație, nu ai o acoperire care să te ferească de o răspândire rapidă a virusului. Dar acesta era un obiectiv minimal, inițial. Dacă ne uităm în Europa, peste 80% din populație a fost vaccinată. Faptul că în România populația s-a vaccinat în proporție de sub 50% abia asta este o problemă. Și asta a însemnat mii de vieți pierdute în valul patru, vorbeam atunci de valul nevaccinaților”, a spus Vlad Voiculescu.

El a citat un alt document din dosar, o notă de informare în care președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, și vicepreședintele Andrei Baciu i-au solicitat premierului de atunci, Florin Cîțu, să analizeze oportunitatea achiziționării suplimentare a peste 8 milioane de doze de vaccin. Memorandumul respectiv, trimis în ianuarie 2021, a fost aprobat de Cîțu în luna februarie, același an.

Vlad Voiculescu a afirmat că „responsabilitățile rămân”.

„Eu nu consider vinovat pe nimeni. Eu consider că cei care au fost responsabili sunt și acum responsabili. Nu se poate schimba responsabilitatea pentru că au trecut doi ani și jumătate de atunci. Responsabil înseamnă ceva, vinovat înseamnă altceva. (…) Repet, nu a fost niciodată decizia mea dacă să cumpărăm o cantitate anume de doze de vaccin sau altă cantitate. Niciodată n-a fost asta decizia mea.

Într-un mod ironic, mă regăsesc în situația de a spune ceva în favoarea lui Florin Cîțu. Nu cred că mă puteți bănui de vreo simpatie deosebită pentru dumnealui (Vlad Voiculescu a fost revocat din guvern de Florin Cîțu, n.red.) Dar România nu este nici măcar în primele, este sub media europeană la nivelul de vaccinuri achiziționate”, a adăugat el.

„Vă invit să vă uitați nu numai la vaccinurile anti-COVID, vă invit să vă uitați la vaccinurile antigripale, vă invit să vă uitați la alte vaccinuri care sunt cumpărate de Ministerul Sănătății în fiecare an. Vă invit de asemenea să vă uitați la pastilele de iod. Cam care este diferența dintre ceea ce i se impută acuma lui Florin Cîțu și ceea ce i s-ar putea imputa foarte bine lui Alexandru Rafila. (…) Astea nu sunt decizii de ordin penal, sunt decizii de ordin politic. Dacă cineva a luat o șpagă, dacă cineva a luat orice fel de capăt de ață, atunci intrăm pe terenul penalului. Până atunci sunt decizii care pot fi mai bune sau mai proaste ale domnului Rafila, ale domnului Cîțu, dar sunt decizii politice, decizii de oportunitate, nu le poate corecta un procuror la 3 ani distanță”, a amai precizat Voiculescu.

Fostul ministru a fost întrebat de câte ori s-a vaccinat anti-COVID.

„Cred că de patru ori. Și intenționez să fac și următoarea doză”, a răspuns Vlad Voiculescu.

Context. Fostul premier Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de DNA, miercuri. Este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în dosarul vaccinurilor anti-COVID-19.

Și fosștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt acuzați de abuz în serviciu și complicitate la abuz pentru că ar fi cumpărat vaccinuri în surplus.

Referatul prin care procurorii DNA cer ridicarea imunității pentru Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în dosarul vaccinurilor anti-covid indică faptele considerate de procurori ilegale în cazul celor trei: abuz în serviciu pentru cei doi foști miniștri ai Sănătății și complicitate la abuz în serviciu în cazul fostului premier.

Procurorii arată în referat că și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății în 2021, a săvârșit aceleași fapte ca Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, dar pentru el nu a fost cerută ridicarea imunității, pentru că el nu beneficiază de imunitate.

Totodată, procurorii indică în referat și numele lui Nelu Tătaru, ministrul Sănătății în guvernul Ludovic Orban, care și el ar fi cumpărat vaccinuri în surplus. Totuși, în cazul lui Tătaru procurorii nu au indicat comiterea vreunei fapte penale, arătând că ”la acel moment exista un anumit grad de incertitudine cu privire la posibilitatea ca toate vaccinurile din portofoliu să fie autorizate”.

Pe scurt, procurorii îi acuză pe Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă că au dispus cumpărarea unui număr inutil de vaccinuri anti-covid, fără să aibă o justificare legală pentru achiziție.

Procurorii DNA arată în referat că s-au autosesizat în acest dosar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. În referatul procurorilor li se imputa celor doi foști miniștri ai sănătății ca au acceptat achiziția pozelor de vaccin indicate , nu ca au achiziționat ei respectivele doze.Cine achiziționează stabilește numărul de doze pe care le contracteaza , nu cel căruia i se imputa ca a acceptat achiziția prin întocmirea formularului de comanda.

  2. *dozelor de vaccin indicate

  3. Dar după declarațiile publice ale dlui.Rafila dozele de vaccin în discuție nu au ajuns niciodată în România , iar din referatul procurorilor nu rezultă sa fi fost plătite ( ordonantarea la plata este altceva, dispunerea plății, nu plata efectivă).Aceasta pentru a fundamenta precizările privind un eventual prejudiciu produs în cauză.

  4. Din punctul nostru de vedere nici toată propaganda lor cu tot secu şi cu toată zoaia la un loc nu le-a făcut aşa de bine ca dosarul ăsta că ştim care sunt efectele şi pe cine vor susţine la putere din cauza teslei astea care şi-au dat-o.
    Cu strategii dinastie geniale USR nu trebuie să facă nimica.😏