G4Media.ro

Vlad Gheorghe: Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de…

Foto: Omer Messinger / AFP

Vlad Gheorghe: Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe susține că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie.

„Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie! Mentionarea în agenda Consiliului este aproape identică față de cea de anul trecut, de la ședința în care veto-ul Austriei ne-a ținut la cozile Europei încă un an”, a scris Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul explică faptul că „este ultimul tren pentru țara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcționat și România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011”.

Potrivit agendei Consiliului JAI, subiectul apare pe agendă ca posibil:

„(poss.) Council Decision on the full application of the provisions of the Schengen acquis in Bulgaria and Romania (Legal basis: Article 4 (2) of the 2005 Act of Accession of Bulgaria and Romania) Adoption”

Context. Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei, a anunțat vineri că țara sa își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, transmite publicația Die Presse, citată de Rador Radio România. În cadrul unei discuţii cu omologul sau bulgar, Maria Gabriel, aflat în vizită la Viena, Schallenberg a afirmat că Austria are o problemă legată de Schengen.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. imi place sa cred ca inaltii nostri demnitari si administratori, avand si parghii asupra afacerilor cu Austria, nu stau in expectativa si nu se bazeaza pe lobbyul facut de altii.

 2. Oh, la naiba, va fi așa de stânjenitor pentru rusofilii din FSN să mai fie respinși încă o dată de rusofilii din Austria … 😀 Abia aștept să vad cum se vor face de cacao!

 3. Baiatul asta nu a avut alte treaba de cand e pe sinecura asta la parlamentul european decat sa o tina de luni pana joi cu schengen. Apoi pauza, zile libere, apoi iar schengen.

  • Într-adevăr, Schengen este o prioritate și așa este necesar să fie pentru România, stat care înregistrează pierderi financiare semnificative din cauza timpilor de așteptare la frontiera ale transportatorilor de marfă.

  • lasa ca se recupereaza pe drumurile noastre 🙂 Pana la schengen mai au timp sa dubleze benzile pentru marfa

 4. Dacă Austria avea o problemă cu Schengen nu ar fi susținut aderarea Croației.

  Pe de altă parte, cam cu avansul acesta față de admitere, Croația era sigură și începuse să desființeze punctele de control.

  Or, dacă România nu a fost asigurată ca va fi admisă și să desființeze posturile de control, probabil nu va fi admisă.

  • „Nehammer a declarat la sfârșitul lunii octombrie că extinderea Schengen în condițiile actuale este „de neconceput” și că spațiul de liberă circulație trebuie „reparat”.
   „„Schengen trebuie să fie reparat. Până când nu va fi reparat, nu îl putem extinde”, a insistat Nehammer. El a subliniat că înșiși miniştrii de externe ai UE spun că sistemul Schengen nu funcţionează. Din ce în ce mai multe ţări introduc controale la frontiere, ceea ce înseamnă că sistemul Schengen nu se ridică la adevărata sa semnificaţie, a subliniat cancelarul. ”
   oare ce zici? are sau nu are?
   Crezi ca migrantii cu barcutele lor se chinuie sa mai faca cam 800mile sa ajunga in croatia? Oare austriecii isi vac vacantele in romania sau croatia?

  • @ArsenieB _ „Crezi ca migrantii…”

   Rapoartele realizate periodic la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, în vederea alcătuirii și îmbunătățirii politicilor UE privind migrația și azilul indică prezența Croației pe una dintre cele 4 rute importante de migrație și absența României. …Independent de ceea ce credem subiectiv eu, sau dumneavoastră.

   Pe de altă parte, este de neînțeles motivul pentru care cineva ar susține ca România să continue să înregistreze pierderi în schimburile comerciale intracomunitare, ca urmare a unei disfuncționalități a Pieței Comune.

   Cât privește controalele, acestea sunt punctuale și pentru perioade limitate, conform Tratatelor. Când ați scris despre ele erați conștient că amândoi știm asta, din ce motiv ați scris totuși?

  • absenta romaniei si bulgariei pe rutele migratiei e simpla. distanta=bani.
   Sunt un pic prea satul de patriostm fara suport. Ce PIERDE romania?6,7,8,9,10% dupa calculele cui? Cat pirde transportatorul pentru ca intre ungaria si romania pleaca sau vin in concediu indivizi cu tuica si boxa in masina? Cat pierde transportatorul ca romania nu ii ofera drumuri decente?
   Cand sustii ca e croatia ruta de migranti pe ce te bazezi? Iugoslavia si inainte si sparta nu vroia migranti pe terirotiul ei. avea „lagare”.
   Hai sa nu mai gandim subiectiv, si sa vedem daca meritam. Si daca facem fata. Pe langa 20 de minute in vama, trebuie sa ai grija si de niste amarati. Noi nu suntem in stare sa avem grija de ai nostri. Fonduri UE? Se papa 60% pana ajung la ei. la ei se cheama lobby la noi coruptie. la ei se impoziteaza la noi se prescrie. Sincer ma mir ce cautam in UE. Esti nemultumit ca nu esti eti liga1? stai linistit se propune ue extixa cu liga 2. Vine si moldova si ucraina cu rusia si coruptia dupa ele, de orban o sa fie mic copil

 5. Serialul asta devine plictisitor.

 6. doar cateva articole mai inainte: „Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei, a anunțat vineri că țara sa își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria”

 7. patriotismul se trezeste in usr cand stapanii stau la masa si latra cateii. Nu sa le pice ceva, nu sa faca ceva. dar sa deranjeze. Da si ma deranjeaza cu „opozitia”. Se bate mare moneda cat pierde romania din pib ca stau transportatori la granita. 🙂 Cat pierde romania din lipsa infrastructurii? Cat pierde romania din urmaririi dreptului soferurului?CAt pierde romania din inregistrarea firmelor transportatoare cu actionari romania in benelux? Vrem in ue vrem in schengen, dar nu vrem in tara.
  datorita razboiului din ucreaina si al lui orban am scapat d e MCV. Meritam? sigur nu.
  meritam Schngen? SIgur nu. Mai continuati cu „mi se cuvine”, ca suntem super democrati , neputinisti, super incluzivi? de cand?

  • Aveți câteva idei, puține, dar fixe. Cea mai imobilă este legată de USR.

   Dar, persiflând pe cei care fie protejează interesele economice ale României, despre care am scris mai sus, fie “antiputinistii” care condamnă invazia Rusiei în Ucraina, fie pe “superdemocratii” care apreciază principiile statului de drept, de fapt vă autocaracterizați și vă plasați singur într-o categorie.
   …Cea a adversarilor intereselor României, a susținătorilor lui Putin și a terorii sale în Ucraina, a susținătorilor autocraților.

 8. Încă un rateu, că austriecii nu renunță neam la pretenția lor obraznică, acu că cu Croația băgată în Schengen parcă le miroase și lor a amintiri imperiale.