G4Media.ro

Vizită istorică în Papua Noua Guinee a lui Joe Biden, primul președinte…

Sursa foto: Flickr / White House Photo by Adam Schultz

Vizită istorică în Papua Noua Guinee a lui Joe Biden, primul președinte american care ajunge în Port Moresby

Joe Biden va deveni primul preşedinte american în exerciţiu care va vizita Papua Noua Guinee pentru o călătorie scurtă, dar simbolică, a declarat joi ministrul de externe al arhipelagului din Oceania, Justin Tkatchenko, notează AFP, citată de Agerpres.

„Va veni pe 22 mai, în cursul dimineţii, şi va rămâne doar trei ore”, a declarat şeful diplomaţiei de la Port Moresby, adăugând că discuţiile ar urma să se concentreze pe probleme economice, de securitate şi schimbări climatice.

Preşedintele american intenţionează să facă escală la Port Moresby în mai, în marja călătoriilor sale la summitul G7 din Japonia şi a unei vizite la Sydney cu alianţa informală numită QUAD pe care o formează cu Japonia, Australia şi India, a precizat ministrul de externe.

Această vizită prezidenţială este un semn al importanţei strategice tot mai mari pe care o are Papua Noua Guinee, într-o regiune în care China se afirmă din ce în ce mai mult.

Preşedintele Xi Jinping a vizitat Port Moresby în 2018 cu mare fast, cu drapele chinezeşti arborate în capitală şi un uriaş alai care a reunit mulţimea.

Această vizită a fost considerată drept o lovitură diplomatică majoră pentru Beijing.

Responsabilii americani şi australieni sunt îngrijoraţi de creşterea rapidă a investiţiilor chineze în Papua Noua Guinee, bogată în resurse.

Mai mulţi secretari de stat americani au vizitat statul suveran în trecut, printre care Hillary Clinton. Fostul vicepreşedinte Mike Pence a mers în Papua Noua Guinee în 2018.

Potrivit arhivelor Departamentului de Stat, care funcţionează din perioada administraţiei Theodore Roosevelt în 1901, niciun preşedinte american în exerciţiu nu a vizitat vreodată Papua Noua Guinee.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mai bine unul care mai uita câte ceva din când în când, decât unul care servește intereselor Rusiei.

  2. Uite, dulapul calator al Romaniei a uitat sa ajunha si el pe acolo, sa lege relatii de nimic. Sper sa mai apuce, dupa America de Sud.

  3. Probabil presedentia biden va marca momentul in care a inceput marcat declinul americii pe scena internationala. Toti dictatorii si euroifosarii fac gat si baga fara frica batul prin gard, ceva fara precedent in istoria moderna. As vrea sa spun f around and find out, dar din pacate cred ca america are probleme interne prea mari, au sapat-o marxistii postmoderni.

  4. Asta ca sa-i arate lui Ciolanis ce inseamna vizita exotica pe banii fraierilor.