G4Media.ro

Virgil Popescu: Provocarea cea mai mare la centrala de la Cernavodă este…

Virgil Popescu: Provocarea cea mai mare la centrala de la Cernavodă este să asigurăm resursa umană. Oamenii vin, sunt instruiţi și apoi pleacă în sectorul nuclear din alte părți ale lumii

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni, că România are o problemă cu personalul insuficient din sectorul nuclear, afirmând că oamenii se angajaează la centrala de la Cernavodă, sunt instruiți și apoi pleacă să lucreze în alte țări, tot în sectorul nuclear.

„Am discutat despre problemele care sunt şi cum putem trece peste ele. Avem o provocare foarte mare: vrem să construim unităţile 3 şi 4, vrem să retehnologizăm unitatea 1, și cea mai mare provocare este resursa umană. Avem nevoie de resursă umană calificată, profesionistă, aşa cum este acum”, a spus Virgil Popescu, într-o conferință de presă.

Ministrul Energiei a afirmat că trebuie căutate soluții pentru a aduce oameni tineri la Cernavodă.

„Oamenii vin, stau aici, sunt instruiţi. Instruirea unei persoane din domeniul nuclear nu este o chestie simplă, durează foarte mult. După care, evident, omul caută ceva mai bun şi sunt oameni care au plecat de la Cernavodă şi lucrează în alte parte în sectorul nuclear, în alte părți ale lumii. Trebuie să fim pregătiţi să trecem şi peste acest lucru, să găsim soluții să aducem oameni tineri, oameni noi”, a spus ministrul Energiei.

O altă provocare, potrivit ministrului, este menținerea standardului de securitate nucleară.

„Și asta se poate face, în momentul de față, numai cu echipamente făcute de producător, de cel care a furnizat în zona nucleară aceste echipamente. Legea securităţii nucleare, legea 111, se cam loveşte de Legea achiziţiilor, or noi trebuie, în primul rând, la o centrală nucleară, să asigurăm securitatea din punct de vedere nuclear şi apoi vorbim de partea comercială. Suntem printre cele mai sigure centrale din lume, cea mai eficientă şi vrem să rămânem aşa”, a spus Virgil Popescu.

Virgil Popescu a fost la centrala de la Cernavodă pentru a participa la începerea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a angajaților de la SNN.

„Să nu uităm că ei au fost primii care au intrat într-o autoizolare în campusul de la Cernavodă tocmai pentru a asigura energia necesară ţării”, a spus ministrul Energiei.

Sursa foto: Virgil Popescu / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Poate că îi găsești prin ANRE sau ANRM…., ești sigur că pleacă afara?!

 2. Popescule, lasa-ne, suntem satui de vorbe goale, ne-ai aburit cu Liberalizarea Preturilor la Energie ca Guvernul va face si va drege, iar in final te-ai declarat „usor nemultumit” iar ANRE si Furniozorii jubileaza!
  Liberalizarea e de fapt SCUMPIRE GENERALIZATA, la Serviciul universal si pe piata concurentiala, orice Furnixzor alegi, in final Pretul Energiei electrice va fi mai mare decat in 2020!!!
  Sictir, jigodie, NIMIC ai lasat in urma, NIMIC!!!

 3. De ce nu pleaca in alte colturi ale lumii :
  – judecatorii si grefierii
  – notarii
  – procurorii
  – militienii
  – primarii ( si functionarii din primarii)
  – prefectii ( si functionarii din prefecturi )
  – presedintii de consilii judetene ( si functionarii din ele )
  – sefii inspectoratelor scolare ( si functionarii din ele )
  – functionarii din ( DSP-URI , DSV- uri , ISC-uri , OCPI -uri , CCR-uri , Garda de mediu ….)

  Pentru ca ati creat o legislatie imbecila cu care ati furat pe cei ce produc valoare adaugata si PIB ca sa le dati capuselor ordinare pe corpul social sanatos al poporului roman .

 4. Au zis Zuckermanii ca fac microreactoare, deci avem unde sa punem si ingineri cu salariii mai mici.

 5. BIne așa! Voi plătiți in continuare salarii și pensii speciale in Justiție și la Poliția Locală, că mie-mi convine, că dacă bubuie centrala nucleară mă aleg și eu cu ceva materie primă…!

 6. in Romania persoanele tehnice nu sunt apreciate. N-ai voie sa fi inginer bine platit, doar sefii si managerii sunt bine platiti. Sa ramana Roamania o tara de manageri

 7. Păi faceți contracte pentru instruire cu costul real al instruirii acoperit cu garanții (ipoteci de exemplu). Puneți clauză să lucreze cât e nevoie la voi – 10-15 ani măcar, după care costul se consideră achitat. Pleacă mai devreme, ori plătește ori executați garanția.
  Sistemul e la fel de valabil pentru învățământul universitar, care se confruntă cu aceeași problemă – formăm pe banii noștri forța de muncă occidentală.
  Contract de școlarizare cu garanții pentru cazul emigrării înainte de expirarea unui termen.

  • Cu tot respectul trebuie să vă anunț că bateți cîmpii , ca și în sistemul universitar SINGURA problemă este salarizarea , adică unui specialist nuclearist î-i cam rîde în nas unul care merge la muncă în Spania de exemplu ca necalificat sau zidar , și s-au dus vremurile alea cînd eram motivați cu zicale d-alea că mai sunt 300 care așteaptă să se angajeze la poartă .Ce ipotecă ?!? Pe ce să pui ipotecă , pe praful de pe tobă ? Oamenii pleacă pentru bani deoarece țara noastră a intrat în UE numai cu prețurile și alea mai umflate ca afară .

 8. Ma scarba ordinara, de ce nu spui cati tineri au murit la reactor dupa ce le-au aparut basici pe intestine? Acolo se produce nu se minte ca in PNL. Pleaca din tara toti romanii onesti si seriosi cata vreme sunt talhariti si distrusi de mafia institutionala .

 9. Verificati va rog cum se fac angajările! Eu am aplicat pentru o funcție în securitate nucleara și nici nu m-au băgat în seama deși aveam pregătirea pe care o cautau. Au angajat un proaspăt pensionar fără nicio pregătire în domeniu. Avea doar stagiu în sistemul de apărare.

 10. Provocarea este să le dați salarii comparative cu cele de prin UE , prețurile le avem la fel și pe alocuri chiar mai mari .

 11. Corect :bine zis

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.