G4Media.ro

Virgil Popescu: În 2019, România era conectată doar la Ucraina, puteam aduce…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Virgil Popescu: În 2019, România era conectată doar la Ucraina, puteam aduce doar gaz rusesc. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat să fim dependenţi de şantajul rusesc

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat la Prima News, duminică, că în 2019 când a ajuns la minister România era conectată doar la Ucraina, puteam aduce doar gaz rusesc în România, relatează news.ro. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat ca această criză să ne prindă nepregătiţi complet şi să fim dependenţi de şantajul rusesc al gazului, a spus Popescu, arătând că România în momentul de faţă este conectată la toate rutele de transport de gaze naturale din regiune.

”Ce s-ar fi întâmplat dacă anul 2022 ne-ar fi găsit nepregătiţi, fără surse alternative de gaze naturale şi fără conectivitate cu toate statele învecinate în gaze naturale? Pentru că trebuie să ştim, în 2019, când am venit în ministerul Energiei, România era conectată doar la Ucraina, puteam aduce doar gaz rusesc în România. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat ca această criză să ne prindă nepregătiţi complet şi să fim dependeţi de şantajul rusesc al gazului şi să nu putem să ne descurcăm să aducem din alte surse.

”În doi ani şi jumătate, România s-a reconectat la toate rutele majore de transport, am refăcut coridorul trans-balcanic care presupune aducerea gazului din Azerbaijan, Turcia, Bulgaria, România şi să dăm către Ucraina, către Moldova”, a precizat ministrul.

El a arătat că s-a făcut gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău, în care putem alimenta Republica Moldova cu gaze naturale, s-a terminat conducta BRUA, care permite atât ieşirea gazului spre Ungaria cât şi importul de gaze din Ucraina şi permite încă o conectare a României la culoarul vertical, prin Giurgiu-Ruse şi de asemenea s-a finalizat şi interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria, în aşa fel încât în momentul de faţă România în 2022 a putut aduce gaze naturale”.

”Practic, România în momentul de faţă este conectată la toate rutele de transport de gaze naturale din regiune, dorim să mai facem o interconectare pe care nu o avem, cu Serbia, de perspectivă, prin Marea Neagră”, a mai declarat ministrul Energiei.

Ministrul a mai spus că ”în momentul de faţă nu crede că mai importăm gaze din Rusia, dar e greu să le stabileşti sursa lo”.

”România nu are probleme, cred că a anunţat-o inclusiv directorul Transgaz, nu avem nicio problemă dacă se întrerupe fluxul de gaze”, a spus el, adăugând că a fost o iarnă uşoară şi care ne-a prins cu depozitele la o capacitate de 97 sau 98%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Cel mai important dușman al tău, o carte de limba și literatura romana.

  2. Medicii de Obregia sunt dușmanii lui Marius M Marian.

  3. Virgil Popescu nu spune niciodată nimic cu sens, îi ies niște cuvinte pe gură care nu se coagulează în vreo informație.
    Nu îmi dau seama în ce procent e p.rost și în ce procent e ticălos.

  4. dar rusii ne-au dat AUR inapoi ..

  5. Mare isprava ca in 2019 inca erati dependenti de rusi. Ati aflat intre timp cine sunt ei? Nu stiati, sau nu va interesa? Asa veti face si in privinta Chinei?

  6. Să – l votăm din nou pentru că, uite, are realizări domle!