G4Media.ro

Virgil Popescu: Consumurile estimate pe factura de energie reprezintă o formă de…

Virgil Popescu: Consumurile estimate pe factura de energie reprezintă o formă de escrocherie, există amenzi pentru aşa ceva/ Practic iau nişte bani în avans

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că unele companii trec consumuri estimate foarte mari pe facturile de energie, ceea ce reprezintă ”o formă de escrocherie” şi anunţă că există amenzi pentru astfel de practici. ”Practic, iau nişte bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor”, afirmă ministrul, citat de News.ro.

„Am primit mai multe sesizări de la oameni. Vreau să trag un semnal de alarmă (…) Există anumiţi furnizori care au şi distribuţie, care am văzut că trec consumuri estimate foarte mari. Punând consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare. Practic, iau nişte bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de banii oamenilor”, a declarat, miercuri seară, ministrul Virgil Popescu, potrivit www.b1.ro.

Ministrul cere ANRE şi ANPC să intervină.

”Îi rog pe cei de la ANRE şi pe cei de la ANPC să se verifice aceste lucruri. Nu se poate să se încarce facturile românilor pe consumuri estimate care nu au nicio legătură cu consumurile făcute în anii precedenţi, care ar trebui să aprecieze ce a consumat clientul într-o perioadă asemănătoare. Este o formă de escrocherie, există amenzi pentru aşa ceva. Mi se pare că este o înşelătorie pe care distribuitorii cu furnizorii o practică”, a mai declarat Virgil Popescu.

sursa: News.ro

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Populism ieftin și incompetență.

  • Popescu asta e un escroc, abureste fara jena si NU FACE nimic!
   Asa ne-a aburit cu Liberalizarea preturilor la Energie electrica, infoindu-se la TV cum ca „daca ANRE nu va face nimic care sa PROTEJEZE Consumatorii, va FACE Guvernul care va emite o OUG”!
   Asa a promis acest mincinos!
   Guvernul NU a dat nici o OUG care sa OBLIGE Furnizorii sa isi treaca Consumatorii pe Pretul lor cel mai MIC din oferta Concurentiala, adica ANRE a emis in final un Ordin care spune vag: „Furnizorii POT acorda Discounturi pana la pretul cel mai mic din oferta concurentiala”!
   POT, dar NU sunt OBLIGATI, cum promitea acest mincinos!
   Iar in final, Liberalizarea asta e SCUMPIRE generalizata, orice Oferta ai alege!!!
   La fel acum se infoaie Popescu asta, pai eu primesc Facutura de la Electrica de ANI de zile cu ESTIMARE, desi am Contor inteligent!
   In 2019 am primit VARA o Factura de 297,12 Lei, estimata evident!
   Cand am mers la Electrica cu Consumul REAL afisat in acea zi pe contor, Directorul la care am ajuns mi-a spus ca nu e problema, au REFACUT Factura anuland-o pe cea pe care o aveam in mana si au pus Consumul real afisat in acea zi!
   Nici o scuza, macar, desi am pierdut 2 ore cu problema la Electrica!
   Cand am intrebat: De ce estimeaza cand eu am Contor inteligent, care primele luni dupa instalare a FUNCTIONAT corect Citirea si ati emis Facturi cu CITIRE, facand o Regularizare o data pe an, mi-a raspuns: NU se poate CITI din sediile Electrica de fiecare data!
   L-am intrebat: CUM nu se poate CITI, e inginerie, nu e poezie!?
   NU mai functioneaza Contorul meu, care e explicatia?!
   Mi-a spus ca Citirea se face din alta parte(din alt sediu al Electrica!) si NU mi-a putut explica mai mult!
   Dar de atunci, Estimarile lor au devenit mai apropiate de realitate, atunci umflasera mult!
   L-am intrebat DE CE NU vin deloc la Regularizare, pentru ca pe Factura SCRIE: „Regularizarea intre 12 Februrie 2021-15 Februarie 2021”, de exemplu, dar NU mai vine nimeni!
   Mi-a raspuns ca NU au personal!!!!
   DECI: de ANI de zile, Electrica NU a mai venit sa citeasca Contorul din casa mea!!!
   Dupa acea intamplare, am inceput sa transmit eu Citirea, dar am uitat o data si alta data, e vina mea, dar e Contror inteligent si imi pun intrebarea: Cat de sigur masoara Consumul aceste Mijloace de Citire de la Electrica respectiv cel din casa mea, daca ei pun Estimari cand Contorul e inteligent, asa s-au laudat cand l-au schimbat pe cel vechi si l-au instalat pe asta nou!!!?!
   „Vom CITI din sediile noastre, NU vom mai deranja cu CITITUL Clientii”, ne spuneau!!

   Rusine, Popescule, esti un gargaragiu, stii bine ce matrapazlacuri faceti!

   Ciudat e ca la Gaz, ENGIE nu umfla deloc, estimarile lor urmeaza Consumul nostru aproape corect, in plus din 3 in 3 LUNI cei de la ENGIE vin si CITESC Contorul de gaze si Emit Factura de REGULARIZARE!
   La Electrica Transilvania Sud, la Energie electrica e dezmat si brambureala, rusine!!

  • Doamnă @Lili,
   Vedeți că Engie n-a lăsat un leuț la prețul kwh/mc din iulie, de când s-au liberalizat prețurile la gaz, chit că prețul de achiziție (prețul la care cumpără furnizorul gazul de pe piața liberă) s-a redus si cu 80% …Nu țin partea niciunui păcă…furnizor, dar Enel-ul are totuși in acest moment la gaz un preț cu 12% mai mic decât Engie, iar după intrarea pe piața energiei a celor de la RCS-RDS estimez un „șoc” comparabil cu cel indus in piața telefoniei de campania: „3 euro nelimitat” și atunci să-i văd pe actualii furnizori pe unde vor scoate cămașa…

  • @Scaraotchi: De acord, Liberalizarea preturilor la curent electric si gaze in Romania inseamna SCUMPIRE generalizata, orice Oferta alegi in final PLATESTI mai mult decat inainte de liberalizare la acelasi Consum!!
   E facuta cu complicitatea guvernantilor, aflati in mare foame de bani!!!
   Popescu asta ne-a demonstrat cand INITIAL s-a laudat cu acea OUG care obliga Furnizorii, despre care a spus ca e LEGALA dupa ce a discutat cu Seful Concurentei!!
   Dupa care, „usor nemultumit” de Ordinul ANRE a lasat-o balta!!!
   INTREBARE: Ce a FACUT acest Virgil Popescu timp de 1 AN ca Minsitru al economiei?!
   NIMIC!!!
   Parelolog numai bun de coemntarii pe forumuri!!

  • Doamnă @lili,
   Nu cred că am reușit să mă fac prea bine inteles: liberalizarea prețurilor la energie NU inseamnă neaparat scumpire, dar pentru asta trebuie SCHIMBAT furnizorul, așa cum am explicat eu mai sus, iar după intrarea RCS-RDS pe piață anticipez că toți dracii vor intra in furnizorii tradiționali, care nici exorcizați nu vor mai putea să revină vreodată la vechile metehne, acelea de: „a prosti consumatoru’ cu contoru’ „…
   PS. Până la liberalizarea prețului la gaz plateam la Engie cca 1, 7 lei/mc de gaz consumat și din discuțiile cu diverși am concluzionat că plateam un preț bun, alții plătind și 2 lei/mc. După ce m-am „teleportat” la Enel platesc cca 1,5 lei/mc și zic că pe moment e un preț bun, chit că prețul „normal” ar trebui să fie cca 1 leu/mc, având in vedere reducerea cu cca 80% a prețului de achiziție odată cu apariția pieței libere.
   Mă aștept ca lucrurile să se petreacă la fel și la curent electric, dar neapărat trebuie SCHIMBAT furnizorul actual pen’ că s-a obișnuit să ne ia de proști…
   Hough!

  • @Scaraotchi: Am inteles bine!
   Eu din ce am citit e vorba depsre SCUMPIRE generalizata sau ieftinire de 1-2 lei!!!
   Aratati-mi un furnizor la care Pretul final al Energiei electrice, care include TOATE Costurile furnizorului(nu cele care apar pe factura cu Certificate verzi si Accize) e mai mic decat cel din Decembrie 2020!
   Cu sursa de informare, cu Cifre oficiale, puteti, va rog?!!

   Noi suntem la Electrica Furnizare, Transilvania Sud, fericire mare, Asociatia Energia INTELIGENTA scrie pe Site-ul ei:
   „Vă propun să facem o analiză privind modul în care această decizie va impacta consumatorul final a cărui furnizor de “serviciul universal” este Electrica Furnizare, conform datelor din Compărătorul de Preț ANRE – 20 ianuarie 2020:
   a) Consumatorii care se găsesc în zona Electrica Transilvania Sud (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), plătesc de la 1 ianuarie 2021 Serviciul Universal cu prețul final (inclusiv TVA) de 0,751 lei/kWh. Dacă aceștia vor trece în piața concurențială la același furnizor la cel mai mic preț din oferta acestuia, estimăm că vor primi un discount pentru fiecare 100 kWh consumați de 1,6 lei. În situația în care consumatorul din această zonă ar alege cea mai mică ofertă din piață ar caștiga 9,71 lei la fiecare 100 kWh consumați, adică va plăti un preț cu 2% sub prețul pe care-l plăteau în luna decembrie 2020.”
   Acum mi-a venit Factura, urmeaza s-o studiem!

 2. Pîi, dacă-i excrocherie, dece nu luați măsurile care se impun? Noi consumatorii, ce putem face?

  • Cunosc mai multi oameni care „se obosesc” sa transmita lunar indexul (cu telefonul) si primesc facturi cu consumul pe care l-au declarat.

 3. Ca sa faca economie au eliminat oamenii care citeau contorul. Mai bine i-ar obliga sa monteze contoare inteligente care trimit indexul.

  • Cine crezi ca va plati contoarele inteligente? Cumva noi consumatorii?
   Prefer contorul vechi.

 4. Sunt solutii performante prin care se poate „citi” contuarul de la distanta prin internet luna de luna sau daca vrei minut de minut, platesti fix, dar fix ce consumi. Acest proiect trebuia lansat inca din 2007 folosind reteaua romtelecom dar ce sa vezi furnizorii nu au vrut, trebuie sa intretina un sistem de furaciune !
  Sa vedem ce poate Domnul Virgil Popescu! Poate?

  • Corect ! In plus , nimeni nu stie cat costa 1Kw. Cu ceva timp in urma am asistat la o discutie despre acest subiect, unde seful unei institutii incerca (citind factura) sa inteleaga cat costa 1Kw. La discutie a participat si un personaj care era angajatul furnizorului de electricitate. Pana la urma s-a stabilit ca pretul era in suma de … la care se adaugau niste coeficienti variabili pe care nu a reusit nimeni sa-i inteleaga. Intrebarea a ramas fara un raspuns clar pana in ziua de astazi…

  • serviciul de citire este externalizat catre o alta firma decat distribuitorul sau furnizorul, si costa… mult. costul de citire il veti plati dmneavoastra, consumatorul.

 5. Fa ceva baaaaa! Daca e furt ..pune politia pe ei. Spune daca si cum trebuie facuta plangere la parchet impotriva lor.

 6. Vorbe ! A mai zis dom’ Popescu ca va da o OUG sa-i oblige pe furnizori sa taxeze consumatorii cu cel mai mic pret din oferta lor concurentiala, in loc de cea universala si a iesit ca furnizorii ” pot ” face reduceri cu cat vor ei. Sperante desarte.

  • de ce ar face asta ? e neconstitutional. cum ar fi sa ma oblige pe mine sa-ti vand cel mai ieftin o bere care costa de fapt triplu doar pt ca nu intelegi care sunt preturile din raft.

   problema lor a fost ca nu au informat oamenii destul. asta inseamna piata liberi, iti faci temele, cauti, compari si cumperi ieftin, nu sa vina statul sa oblige un furnizor sa iti dea pretul cel mai mic daca nu esti in stare sa-l alegi singur chiar si informat fiind.

   tara asta e plina de mana-intinsa, sa ni se dea sa ni se faca ..

 7. Cu ordonanța cum stai că nu mai spui nimic parca era în circuitul de avizare sau a venit Câțu și a scurtcircuitat circuitul?Mari jigodii !

 8. Politrucul PNL-ist Popescu infiereaza capitalistii corupti mai ceva ca Ana Pauker.
  Mars acasa incompetentule, ca nu ai facut nimic intr-un an de mandat pentru energie sau economie!

 9. Dl. Virgil Popescu , daca nu stiati , va spun eu , se poate trimite index autocitit pentru orice utilitati . Si nu mai vine factura cu cantitate estimata 🤔 !

  • nu exista doar ‘autocitit’, la un moment dat distribuitorul va vrea sa cunoasca consumul real, deci va fi necesarsa ‘citeasca’, regulat la cateva luni.

 10. Faptul că a rămas tot el ministru spune multe…. este un demagog care tine cu furnizorii spune minciuni și plânge de soarta consumatorilor!

  • Si la PNL, ca si la PSD sau oricare alt partid(devine evident, acum!), carnetul de partid e necesar si suficient ca sa fii si sa ramai Minsitru!
   Individul asta NU a facut nimic ca Minsitru al economiei, vorbarie goala de fiecare data, asa-s toti, nu stiu cum si cu cine va FACE Presedintele Johannis maretele REFORME promise, alea care vor curata Romania de DEZASTRUL lasat in urma de PSD, asa sunau promisiunile prezidentiale!!!

 11. Auzi ce subiect a găsit asta. Indexul se poate comunica atât prin aplicațiile dedicate cât și prin telefon pentru cei care se descurca mai greu cu tastatura. Personal am trecut de ceva timp pe piața concurentiala la energie electrica, schimband 3 furnizori în ultimii 3 ani, tariful fiind mai mic ca pe piața reglementa sau egal. De obicei după ce se termina perioada contractuala se modifica și tariful, dar având în vedere ca sunt destui furnizori, ai de unde alege, trebuie doar sa cauți. Schimbarea furnizorului se face foarte ușor și rapid. De aia l-am schimbat și la gaz, vara trecuta. Ăștia care nu sunteți comozi, trebuie doar sa cautati.

 12. @Lili Și eu ma îndoiesc de capacitățile sale profesionale, prea multe ezitări și decizii greșite, deși are un secretar profesionist adevărat pe probleme de energie. Dar are perfecta dreptate cu excrochria cu plăti estimate. Mie mi s-a încasat în plus luna trecuta 470 de KW. Deci, plata inavans. Pe de alta parte aveți dreptate, liberalizarea preturilor la energie și gaze înseamnă scumpire generalizata, indiferent de furnizor. Și când te gândești ca prețul real al energiei este de 36 la suta din factura!

 13. Și dacă furnizorul estimează prea mult și consumatorul între timp alege alt furnizor fără să ajungă la consumul estimat, mai recuperează suma plătită pentru kW neconsumați?

 14. În cazul ăsta cu factura în proțap direct la Parchet.
  Plângere penală pentru înșelăciune.
  Invit pe toată lumea.

 15. EON mana in mana cu ANRE, ani la rand, a prostit milioane de beneficiari ai ajutoarelor de caldura, cu regularizarea consumului aferent ‘perioadei dintre citiri’ (la 3 luni), consum eronat in baza caruia se calcula ajutorul de caldura. Softul era aprobat de ANRE, soft cu care au scos fortat din buzunare cate 300 ron / sezon de iarna. Recent, se citeste lunar consumul la beneficiarii ajutoarelor de caldura, dar ani de zile EON a facturat aiurea, facand jocul ANRE. Iar statul roman a acceptat, desi oamenii au facut sesizari peste sesizari.
  Un alt aspect: Exista o CONVENTIE de consum, care nu e acelasi lucru cu ISTORICUL de consum. La ce naiba mai exista acea conventie, daca furnizorul factureaza in baza istoricului, istoric a carei formula de calcul nu reflecta realitatea?